Gündem Edirne’de istediğiniz kadar kalabilirsiniz

Edirne’de istediğiniz kadar kalabilirsiniz

18.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Davutoğlu’nun Edirne’ye yolladığı Yetiş, mültecilere 3 gün süre veren Vali Şahin’i yalanladı. Yetiş, Suriyeli sığınmacılara istedikleri kadar kalabileceklerini söyledi

Edirne’de istediğiniz kadar kalabilirsiniz

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla önceki geceden itibaren Edirne’ye yürüyerek gelen ve 3 farklı noktada jandarma ve polis ekiplerince yürümelerine izin verilmediği için kamp kuran 2 bin kadar Suriyeli mültecinin bekleyişi üçüncü gününde de sürüyor. Otobüs terminalinde bekleyen 200 kişilik grup, polisin dağıttığı bebek mamaları ve yemekleri almadı.

Haberin Devamı

TEM otobanı Edirne gişelerine yakın alanda tutulan yaklaşık 800 kişilik mülteci grubu ise önce dağıtılan yemekleri istemedi ardından da Edirne Belediye Başkanlığı tarından kurulmak istenen seyyar tuvaletlere engel oldu. Grup sözcülerden adının Ahmet olduğunu söyleyen Suriyeli genç, “Biz burada kalıcı değiliz tuvalet ve yemek istemiyoruz. Bizim istediğimiz Türk tarafının kapıları açıp bir an önce Yunanistan’a oradan da Almanya’ya gitmek” dedi.

‘Seslerini duyurdular’

Mülteciler Yunanistan’a geçmek için ısrar ederken Edirne Valiliği de jandarma ve polis ekipleriyle önlem alarak yürümelerine ve sınıra gitmelerine izin vermedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Bayrampaşa otogarı ve Edirne’de bekleyen mültecilerin ikna edilmesi, sorunlarının çözülmesi için Başdanışmanı Dr. Muhammed Murtaza Yetiş’i görevlendirdi. Beraberindeki iki görevli ile birlikte Edirne’ye gelen Yetiş Edirne valiliğinde Suiyeli temsilcilerin katıldığı toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerine gitmek umuduyla Edirne’ye yürüyerek gelen yaklaşık 2 bin mültecilerin söylemlerinin aksine Yunanistan sınırına gitmek istemediklerini ve sadece seslerini Avrupa ülkelerine duyurmak için Edirne’ye yürüdüklerini anlatan Yetiş, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in ‘En fazla 3 gün daha kalırlar’ açıklamasının aksine de Suriyeli mültecilerin Edirne’de diledikleri kadar kalabileceklerini açıkladı.

‘Yanlış anlaşıldık’

Görüşmede Suriyelileri geri dönmek için ikna etmeye çalışmadıklarını açık şekilde dile getiren Yetiş, ‘Peki yarın Yunanistan sınırına gitmek isterlerse ne olacak’ sorusu üzerine, “Kesinlikle Yunanistan’a gitmek gibi bir talepleri olmadı” diye konuştu.

Ancak görüşmeye katılan grup liderlerinden Fadi El Dere, Yetiş’in toplantıda kendisini yanlış anladığını belirterek “Yarına kadar bekleyelim dün gece başbakan sözcüsüyle görüştüm beni yarın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeye çağıracaklar. Eğer yarın saat 15.00’e kadar çağırmazlarsa buradan Yunanistan’a yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.