Gündem Edremit’ten çıkan Aeneas’ın gemileri Roma’ya gidiyor

Edremit’ten çıkan Aeneas’ın gemileri Roma’ya gidiyor

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası bir proje kapsamında Roma’nın efsane kurucusu Aeneas’ın gemileri Edremit’te inşa edilecek ve 2018 yılından itibaren Roma’ya doğru uzun bir yolculuğa çıkacak

Edremit’ten çıkan Aeneas’ın gemileri Roma’ya gidiyor

Aktüel Arkeoloji dergisinin 58. sayısında yer alan bir habere göre Roma’nın efsane kurucusu Aeneas’ın gemileri Antandros limanında kurulacak tersanede yeniden inşa edilerek, bir kez daha aynı güzergâhtan Roma’ya götürülecek.
Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Edremit Kaymakamlığı, Edremit Belediye Başkanlığı ve Antandros Derneği işbirliğinde düzenlenen ‘Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı’ geçen mayıs ayında beş ülkeden belediye başkanları, büyükelçiler, arkeologlar, turizmciler ile farklı alanlardan birçok akademisyen ve profesyonelin katılımı ile gerçekleşti.

Haberin Devamı

Somut adımlar 2018’de

M.Ö. 1. yüzyılda yaşamış olan Romalı yazar Publius Vergilius Maro tarafından kaleme alınan ‘Aeneas Destanı’ndan yola çıkılarak başlatılan proje kapsamında, Avrupa’da çok iyi bilinen bu efsanenin yeniden canlandırılmasıyla Edremit’in binlerce yıllık kültür mirasının tüm dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Yolculuğu sırasında bugünkü Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, İtalya ve Tunus olmak üzere 5 ülkeden, 21 limana uğrayan Aeneas’ın Antandros’ta başlayan yolculuğu İtalya’nın Lavinium kentinde sonlanır. 3 kıtada yer alan bu 5 ülke arasında önemli bir bağ kurarak, barış ve kardeşlik mesajları verecek olan bu proje, bu coğrafyaların insanlarının aslında birbirinden çok da farklı olmadığını gösterecek. Proje aynı zamanda, yurdunu terk etmek zorunda kalan Aeneas’ın kendine yeni bir yurt kurmasıyla sonlanan yolculuk öyküsü ile günümüzde yaşanan göç konusuna da dikkat çekecek. 3 gün süren ‘Uluslararası Aeneas’ın Rotası Projesi Çalıştayı’nın son gününde, ‘İda’ isimli tekne, yerli ve yabancı konukların katıldığı törenle denize açıldı. Projenin, 2018 yılının Troia yılı olması nedeniyle de son derece şanslı başladığını aktaran Prof. Dr. Gürcan Polat, projenin ilk adımlarının 2018’de atılmasını hedeflediklerini belirtti.