Kültür Sanat Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da

Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da

11.09.2009 - 00:10 | Son Güncellenme:

Çağdaş Alman sanatının öncüsü Beuys’un ve öğrencilerinin eserleri Sabancı Müzesi’nde 1 Kasım’a kadar görülebilir

Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da

Dünyanın en kapsamlı sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapan Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), “Joseph Beuys ve Öğrencileri - Deutsche Bank Koleksiyonu’ndan Seçmeler” başlıklı sergiyi izleyiciye sunuyor.
Sergide Alman çağdaş sanatının efsanevi öncüsü, heykeltıraş, performans sanatçısı, ressam ve öğretmen Joseph Beuys’un kağıt üzerinde gerçekleştirdiği çalışmalar yer alıyor.
Beuys’un önde gelen öğrencilerinden Peter Angermann, Lothar Baumgarten, Walter Dahn, Felix Droese, Imi Giese, Jörg Immendorff, Anselm Kiefer, Imi Knoebel, Inge Mahn, Ulrich Meister, Meuser, Blinky Palermo, Katharina Sieverding ve Norbert Tadeusz’un desen, fotoğraf ve baskı çalışmalarının da SSM’nin üç katına yayıldığı sergide 350’yi aşkın eser, ilk kez bir araya geliyor.
SSM ve Türkiye’deki 100. yılını kutlayan Deutsche Bank’ın işbirliğiyle düzenlenen ve 1 Kasım’a kadar izlenebilecek olan serginin tanıtım toplantısı SSM’de yapıldı. Toplantıya SSM Müdürü Nazan Ölçer, Deutsche Bank’ın CEO’su Ersin Akyüz ve serginin küratörleri Friedhelm
Hütte ile Ahu Antmen katıldılar.
SSM Müdürü Nazan Ölçer, Almanya’nın savaşın toplumları dağıtmasına şahitlik yapan bir ülke olma vasfına dikkat çekerek “O zaman çok genç olan Beuys, bu yıkıma karşı duyduğu tepkiyi bir siyasi duruşla sergilemiştir” dedi. Beuys’un ‘doğrudan demokrasi misyonu’nu şimdi öğrencilerinin sürdürdüğünü ifade eden Ölçer, serginin 11. Uluslararası İstanbul Bianeli’yle aynı tarihlerde gerçekleştirilmesinin tüm sanatseverler için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
Serginin küratörlerinden Ahu Antmen de bu sergiyle Joseph Beuys’un eğitimci yönünü vurgulamaya çalıştıklarını kaydederek, “Beuys, 1940’lı yılların sonundan 1986 yılına kadar 10 bini aşkın desen gerçekleştirmiş. Beuys için desen bir tür düşünce biçimi ve meditasyondur” dedi.
Sergiyle paralel gerçekleştirilen etkinlikler arasında Beuys’un doğrudan demokrasi misyonuyla simgeleştirilen Omnibus adlı otobüsün bu yıl ilk kez Almanya’nın dışına çıkarak, Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerini gezdikten sonra Türkiye’ye gelmesi yer alıyor. Omnibus, 21-25 Ekim 2009 tarihleri arasında SSM’de olacak.

Haberin Devamı

Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da

Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da

Efsanevi Alman Beuys Sabancı’da