Gündem Ege Denizi'nde büyük utanç

Ege Denizi'nde büyük utanç

20.11.2015 - 11:18 | Son Güncellenme:

Aydın Didim açıklarında 12 Kasım 2015 tarihinde mültecileri taşıyan bot, Yunanistan Sahil Güvenlik Ekipleri tarafından batırılmak istenirken Türk Sahil Güvenlik Ekipleri ise mültecileri son anda kurtardı. Türk sahil güvenlik komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Yunan mevkidaşına, Ege'de çekilen bu videoyu izletti. O görüntüde, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin mülteci botunun batırılması anları vardı. Yunan amiral gördükleri karşısında şoke oldu.

Ege Denizinde büyük utanç

Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait bir bot, açavela gönderi diye tabir edilen bir yöntemle Ege Denizi'nde içinde Suriye uyruklu 58 kaçak göçmenin bulunduğu botu batırdı. Yunan botu bölgeden süretle uzaklaşırken, suya düşen göçmenleri Türk Sahil Güvenlik ekipleri kurtardı.

Haberin Devamı

YUNANLI KOMUTAN İZLEDİ ŞOKE OLDU!

Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras'a 2 günlük Türkiye ziyareti sırasında yunan sahil güvenlik komutanı eşlik etti. Türk sahil güvenlik komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Yunan mevkidaşına, Ege'de çekilen bu videoyu izletti. O görüntüde, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin mülteci botunun batırılması anları vardı. Yunan amiral gördükleri karşısında şoke oldu.

80 BİN GÖÇMEN KURTARILDI

Türk sahil güvenliğinin Akdeniz'deki güven operasyonları ve iki yıl içinde toplam 209 kaçak göçmen organizatörünün yakalanması ile bu yıl yaz aylarında ağırlıklı olarak Suriye kaynaklı düzensiz göç Ege'ye kaydı. Göçmen krizinde en büyük yük de Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın üstünde kaldı. Akdeniz'deki diğer ülkelerin sahil güvenlikleri ülkelerine göçmen girişini önlemeye çalışırken, Türkiye ise tam tersine denizde ülkesinden göçmen çıkışını engellemek için çaba sarfeden bir insani bir rol üstlendi. Türk jandarması, polisi ve sahil güvenliğinin Türkiye'den mülteci çıkışını önleme gayreti ve Türkiye'nin bu yöndeki politikası, dünya göç tarihine not düşülecek bir özellik kazanmaya başladı.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

Deniz üzerinden yapılan düzensiz göç olaylarında 2014 ve 2015 yılları arasında yüzde 500’den fazla artış oldu. Türk Arama Kurtarma sahasında kurtarılan göçmen sayısı 2014’te 574 olayda 14 bin 961 kişiydi. 1
Ocak-19 Kasım 2015 tarihleri arasında yaşanan 2 bin 133 olayda, toplam
79 bin 489 düzensiz göçmen denizden Türk sahil güvenlik personelinin fedakar çalışmaları sonucunda sağ olarak kurtarıldı. Emniyet birimlerinin eşgüdüm içinde yürüttükleri çalışmalar sonucunda da, 2014 yılından bugüne kadar 200 dolayında düzensiz göç organizatörü yakalandı. Çok sayıda da çete çökertildi.

59 GÖÇMEN KURTARILDI

Milliyet.com.tr'nin hükümet kaynaklarından aldığı bilgilere göre; 12 Kasım 2015 tarihinde Ege Denizi'nde ilginç bir olay yaşandı. Sabahın erken saatlerinde saat 04.19’da Yunanistan Birleşik Arama Kurtarma Merkezi (JRCC/PİRE) tarafından Didim Tekağaç burnu güneybatısında lastik şişme bot içerisinde yardım talebinde bulunan düzensiz göçmen grubu olduğu ihbarı yapıldı. Bu ihbar üzere Türk Sahil Güvenliği bölgeye acil bir bot gönderdi.

Haberin Devamı

Türk sahil güvenlik botu, saat 06.00 sıralarında bölgede hareket halinde düzensiz göçmenlerin içinde bulunduğu lastik botu tespit etti ve önleme manevralarıyla botu durdurmaya çalıştı. Bu sırada olay yerine Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait LS-060 borda numaralı Yunanistan Sahil Güvenlik unsuru geldi.

Kaçak göçmenleri taşıyan lastik bot doğrudan Yunan Sahil Güvenlik Botunun üzerine aborda olacak şekilde manevra yaptı. Ancak göçmenleri taşıyan bot; Yunan Sahil Güvenlik personeli tarafından açavela gönderi ile (ucunda delici metal olan) hedef alınarak engellendi. Düzensiz göçmenlerin ikinci teşebbüsünde bu kez Yunan Sahil Güvenlik Botu üzerindeki personel daha sert davranarak, lastik botu kıç tarafından patlatmaya çalıştı. Olay sırasında açavela gönderi ile göçmenler de darp edildi. Açavela gönderi ile düzensiz göçmenlerin içinde bulunduğu lastik botu patlatan Yunan Sahil Güvenlik unsuru olay yerinden süratle uzaklaştı.

Haberin Devamı

Kaçakların içinde bulunduğu bot su alırken, bazı göçmenler denize düştü. Bunun üzerine Türk sahil güvenlik botu, Suriye uyruklu 58 düzensiz göçmenin tamamını denizden sağ olarak kutardı. Kaçak göçmenler, Didim limanı'na getirildi.