Ege 1 numaraya 397 yıl

1 numaraya 397 yıl

20.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yapılan çıkar amaçlı suç örgütü kurma ve yolsuzluk operasyonu iddianamesinde Kocaoğlu şoku.

1 numaraya 397 yıl

Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi tarafından hazırlanan 324 sayfalık iddianame son gün kabul edildi. 1’i firar, 32’si tutuklu toplam 130 sanık hakkında hazırlanan iddianamenin ilk sırasında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çete lideri olarak yeraldı. 8.Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davada çete lideri olarak hakim karşısına çıkacak olan Koacoğlu, 8 ayrı ceza maddesinden 32 kez toplam 397 yıl hapis istemiyle yargılanacak. Mete Atilla Kırdar ile Fatih Yadoğlu’nun müşteki, Cevahir Cem Kiraz ile Murat Aydın mağdur sıfatıyla isimleri yeraldığı iddianamede Aziz Kocaoğlu’ndan sonra ilk 10 sırada Pervin Şenel Genç, Sait Ersu Hızır, Hilmi Özen, Levent İşler, Serdal Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Erhan Bey ile Ali Süha Sabuktay yer aldı

Kocaoğlu’na suçlamalar
Büyükşehir Belediyesi operasyonunu yöneten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi tarafından hazırlanan iddianamede çete lideri olarak suçlanan Aziz Kocaoğlu ile ilgili 25 ayrı suçlama var. CMK 250 ve 252. maddelerinden açılan davada suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, birçok ihaleye fesat karıştırma, birçok ihalede edimin ifasına fesat karıştırma, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, İmar Kanunu’na muhalefet, suçu ve suçluyu gizlemekle suçlamalarından yargılanacak olan Kocaoğlu için toplam 397 yıl hapsi isteniyor. Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır ve tutuklu Genel Sekreter Pervin Şenel Genç’in de örgüt yöneticisi olmak suçundan 230 yıl hapsi isteniyor.

Son gün kabul edildi
Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonu yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Birol Cengi, hazırladığı 324 sayfalık iddianameyi 15 gün önce İzmir 8.Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Mahkeme Başkanı Güngör Tosunoğlu ani bir kararla emekliye ayrılacağını duyurdu. Mahkeme başkanının emekliye ayrılmasından sonra iddianameyi inceleyen yedek üye Cahit Kargılı da sağlık sorunu nedeniyle rapor aldı. İddianame ile ilgili haber son gün geldi.
15 Günlük sürenin dolduğu dün sabah saatlerinde iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği duyuruldu.


Kim neyle suçlanıyor?


ALİ SÜHA SABUKTAY

İZENERJİ Genel Müdürü olarak görev yapan Sabuktay’ın, Aliağa Menderes Banliyö hattı sisteminin kentte yaşayanlara 90 saniyelik film ile 32 sinema salonunda tanıtılması ihalesine fesat karıştırdığı, Şevval Sam konseri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nca gerçekleştirilen tanıtım için çekilen fotoğrafların masaüstü reklam filmine dönüştürülmesi hizmet alım ihalelerine fesat karıştırdığı iddia edildi.
HAYDAR BALLI
Grand Plaza A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ballı’nın, yolsuzlukların faturalandırılması işlemlerinin yapılmasında rol aldığı, seçim bürolarına gönderilen kumanyalar, öğretmenler gününde dağıtılan atkı ve şal ihalelerine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.
HÜSEYİN KIRMIZI, ERHAN BEY, TÜLAY AZERİ, LEVENT İŞLER VE SELÇUK SAVCI
Karar ve Tutanaklar Daire Başkanı Tülay Azeri’nin, Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nden yapılan usulsüz harcamalar, Sheraton Oteli’den yapılan usulsüz harcamalara katıldığı, Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey , İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı ve Emlak Yönetimi Daire Başkanı Selçuk Savcı’nın, Çankaya Katlı Otopark İhalesi’ne fesat karıştırılmasının yanısıda, atkı, şal ve reklam filmleri ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürüldü. Kırmızı’nın, ihaleyle ilgili, “Ya da dövecez adamları” dediği şeklindeki telefon konuşması da yer aldı.
HAKAN SAY, ÖMER DEVRİM ERGİN, HARUN ARSLAN
Üç kişinin, Ersu Hızır’la hareket ettiği, yerine gelen Pervin Şenel Genç’le faaliyetlerine devam ettikleri, organizasyon firmaları aracılığıyla ihalelere katıldıkları, gizli anlaşmalar yaptıkları, kurum görevlileriyle irtibat kurup gizli bilgilere ulaştıkları iddia edildi.
PINAR ÇALIŞKAN
Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı çalışanı Çalışkan’ın, banliyö tanıtım film ve Balkan halk dansları festivali hizmet alım ihalelerine iştirak ederek suç işleme iradesini ortaya koyduğu kaydedildi.
ATA KARATAŞ, SEDAT SAKUR, OKTAY SAKUR, MUSTAFA ÇAKAR
Hakan Say’la ortaklığından ayrılan Ata Karataş’ın Sedat ve Oktay Sakur ile birlikte iki firma kurduğu, kültür sanat hizmet alımlarındaki ihalelerin hep bu firmalara verildiği, gizli anlaşmalar yaptıkları, kurum görevlileriyle irtibat kurup gizli bilgilere ulaştıkları iddia edildi.
ALAETTİN ERASLAN
Aysa firması yetkilisi olan Erarslan’ın, kültür sanat ihalelerinde haksız yollara başvurduğu kaydedildi.
RESMİYETTE GÖREVİ YOK
Pervin Şenel Genç’in kardeşi Nagihan Genç’in, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 2011 yşılında gerçekleştirilicek konser organizasyonu hizmeti alımları ihalesinde bilgileri firma görevlilerine aktardığı, bu sanat merkezinde resmiyette hiçbir görevi olmamasına rağmen buranın müdürü olarak çalıştığını beyan ettiği açıklandı.
ZEKİ KARATAY
Protokol Müdürü Zeki Karatay’ın, Şevval Sam konseri ihalesinde, konserin örgüt mensuplarına yaptırılmasını sağladığı, otel konaklama ücretinin ödenmesi eylemine iştirak ettiği belirtildi.
BİLGİSAYARINDAN GİZLİ ASKERİ BELGE ÇIKMIŞ
Akçaabat isimli köftecinin sahibi Pervanlar’ın, İBB Spor Kulübü’nden bir kısım yapım ve tadilat işlerini aldığı, Pervin Şenel Genç ile yakın ilişki kurduğu, Genç’in gizli hesaptan Pervanlar’a gerçek dışı faturalarla ödeme yaptırdığı, bilgisayarından çıkan gizli askeri bilgilerle ilgili de incelemenin devam ettiği kaydedildi.
ZELİHA GÜL ŞENER
İZDENİZ VE İZULAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener’in, Buca tophlu konut yapımındaki ve 750 durak ihalesine fesat karıştırdığı ileri sürüldü.
SAİT ERSU HIZIR
Hızır’ın görev yaptığı dönemde soruşturmaya başlanmaması nedeniyle dinleme, teknik takip işlemleri yapılmadığı ancak o zaman Kocaoğlu’nun suç örgütü içerisinde yönetici konumunda olduğu, bağlı örgütün Ferda Eser,İbrahim Halil Dülüloğlu, Muharrem Derbentoğlu, Fazıl Ölçer, Zeynel Canoğlu’ndan oluştuğu ileri sürüldü.
FAZIL ÖLÇER
Fen İşleri Daire Başkanı Ölçer’in Buca toplu konut ihalesindeki merdiven ihalesini tekrar yaparak kamu zararı oluşmasına katılan, hak edişlerde eksik yapılan işleri yapılmış gösteren kişilerden olduğu belirtildi.
ZEYNEL CANOĞLU
İZULAŞ Eski Genel Müdürü Canoğlu’nun, Sait Ersu Hızır’ın ücret ödemeden uzun süre kullandığı şirkete ait araçlar, telefon ve bilgisayarların kullanılmasına göz yumduğu iddia ediydi.
NAİL YAVUZ
Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 2009 yılında satın alınan şal ve kaşkolların, on ayrı anonim şirket adına ayrı ayrı ödeme yaptırabilmek için kasten bölünerek doğrudan temin yoluyla veya aynı kanunun hiçbir usulüne uyulmadan şalların satın aldırılması olayını organize ettiği iddia edildi.
FERDA ESER
Hızır’la birlikte hareket ettiği, eski sekreterinin bildiği yolsuzluklarla ilgili 10 bin dolar “sus parası” verdiği iddialarını bildiği ileri sürüldü. Diğer şüphelilerin de, örgüt adına eylemlerde bulundukları, suç işledikleri iddianemede anlatıldı.

Haberin Devamı




Kılıçdaroğlu’ndan destek telefonu geldi


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesine yönelik operasyona ilişkin iddianamenin kabul edilmesinin ardından, Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu telefonla arayarak desteğini iletti. CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun “397 yıl hapsi istenen Kocaoğlu’nu telefonla aradığı” ifade edildi. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun, “AKP’nin yargısını da kullanarak yaptığı hiç bir baskı CHP’lileri yıldıramaz, hizmetten alıkoyamaz. Başkanımız Kocaoğlu da hizmet ve dürüstlüğü ile oynanan oyunları bozacaktır. Bu inançla desteğimi ilettim” dediği bildirildi.


İstenen en az CEZA 6 YIL

İddianamade, “suç örgütüne üye olmak, ihaleye fesat karıştırma” suçlarından, Hakan Say ve Mehmet Sayar’ın 96’şar, Serpil Keskin’in 78, Hilmi Özen, Ali Süha Sabuktay, Sedat Sakur, Ömer Devrim, Ergin ve Serpil Çalışkan’ın 60’ar, Zeki Karatay’ın 44, Muharrem Derbentoğlu, Işık Çelikoğlu, Nagihan Genç, Murat Özel, Semih Güler, Mehmet Şakir Örs ve Erhan Bey’in 42’şer, Levent İşler, Serdar Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Semih Güler’in, Zeliha Gül Şener, Ferda Eser, Zeynel Canol, İbrahim Halil Düllüoğlu, Muzaffer Köse, İsmet Halim Gürsoy, Ömer Faruk Alçelik, Hüseyin Çalışkan, Mehmet Hulusi Gülşen, Tufan Eker, Serpil Baran, Cafer Konca, Nagihan Genç, Ata Karataş, Cengiz Başkur ve Haydar Ballı’nın 24’er, Başkan Kocaoğlu’nun yeğeni Çağrı Çavuşoğlu’nun 13, Sırrı Aydoğan’ın 12, Doğan İşleyen’in 10, Harun Aslan, Ünal Pervanlar, Reha Pekerten, Tülay Tümay, Fazıl Ölçer ve Oktay Sakur’un 9’ar yıl hapis cezası istendi. Diğer sanıklar hakkında 6 yıldan başlayan cezalar istendi.



Başkan Kocaoğlu da dinlemeye takılmış

Pervin Şenel Genç ile Kocaoğlu’nun konuşmalarının takıldığı tapeler iddianameye girdi. İşte delil sayılan o konuşmalar:
Tülay Azeri: Her şeyi biz biliyoz, daha önce bir bir şey koymuş olabilirler. Bizim önceki konuşmamızı aktarırlar ihaleye şeyden daha önce rüşvetten olaylar olmuş ya onun için geleyim daha önce söyleyim telefonda söyleme
Pervin Şahin Genç: İsabetli olmuş
Tülay Azeri: Korkuyorum ya, bi de bu yaştan sonra
.........
Aziz Kocaoğlu: Açıpta telefonda konuşma diye şey yaptım
Pervin Şenel Genç: Evet. bide işte orası ortak protokolde kiradan gelir diye Vakıflarla. Biz her halde Vakıflarla olan Protokolü değiştirebiliriz zaten ihale dosyalarımız İzelmanve da var. Protokole itiraz edilir mi başka bir şey bulmamız lazım
Aziz Kocaoğlu:İptal edelim
Pervin Şenel Genç: Ha ihaleye ye çıkarmayalım mı?
Aziz Kocaoğlu:İhaleye çıkmasın




Kumanya dağıtımını Tartan onaylamamış

İddianamede en dikkat çekici sürecin 17 Nisan 2009’da işten çıkarılan Grand Plaza depo sorumlusu Cem Cevahir Kiraz ’ın savcılığa yaptığı şikayetle başlaması oldu. Özel yetkili savcılığın belediye şirketinde 1 yıl çalışan ve seçimden sonra işten çıkarılan depo sorumlusu Cem Cevahir Kiraz ’ın ‘Beni işten attılar. Seçim döneminde CHP seçim ofislerine sandviç dağıttılar ’ ihbarıyla başlatıldığı öğrenildi. Savcılığa başvuran Cem Cevahir Kiraz, amirlerinin kendisine verdiği talimat ile bu işi yaptığını fakat seçim döneminde Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ’ın şirket üzerinden seçim bürolarına yardım gönderilmesine karşı çıktığını ifade etti.

Yazarlar