Ege 10 yılın rekoru

10 yılın rekoru

12.01.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Ege Serbest Bölgesi, zorlu geçen iki yılda büyümesini sürdürdü. 4.7 milyar dolar ticaret hacmi, 2.3 milyar dolar ihracat ve 21 bin 300 kişilik istihdama ulaştı

10 yılın rekoru

Ege Serbest Bölgesi, dünyanın pandemi ile boğuştuğu 2021 yılında 4.7 milyar dolarlık ticaret hacmi ile son 8 yıldaki en yüksek seviyeye ulaştı. Bölge ihracatı ise yaklaşık 2.3 milyar dolarla son 10 yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Firmaların toplam istihdamı ise 21 bin 300 kişiye çıkarak bölge tarihindeki en yüksek rakama ulaştı.

Haberin Devamı

Ege Serbest Bölgesinin 2021’deki ticaret, ihracat ve istihdam performansını değerlendiren ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “Bölgedeki firmalar Kovid-19 virüsünün henüz ortaya çıkmadığı 2019 yılına kıyasla ticaret hacmini yüzde 12.5, ihracatı ise yüzde 5 artırmış oldu. Bu da gösteriyor ki; pandeminin devam eden olumsuzluklarına rağmen bölge firmaları son 2 yılda büyümelerini sürdürdü” diye konuştu.

37 ili solladı

Yüksek katma değerli ürünleri üreten firmaların kümelendiği bir serbest bölge olarak birim bazında değerli ürünler ihraç edildiğini vurgulayan Güler, “Bölge firmaları ürünlerinin kilogramını ortalamada 9 dolardan ihraç ederek bu başarıyı sağlıyorlar. Bu değer 3 dolar seviyesinde olan Almanya’nın ihracatının kilogram bazındaki değerinden 3 kat fazla. İzmir’in bir semti kadar bir alandan, 37 ilinin toplam ihracatından fazla ihracat yapma başarısını gösterdik” dedi.
Yatırımcıların ESB’ye büyük ilgi gösterdiğini belirten Dr. Faruk Güler, genişleme alanında 2021 yılında hizmete aldıkları tesislerin neredeyse tamamının kiralandığını, talebi karşılamak için yeni bina yatırımlarını hızlandırdıklarını ancak bölgede neredeyse yer kalmadığını vurguladı. Dr. Güler, “Bölgemizde 12 firma yeni ruhsat aldı. Bunun yanı sıra 11 firma da mevcut tesislerine ilave tesis kurarak genişleme yatırımı gerçekleştirdi” bilgisi verdi.

Haberin Devamı

Tercih sebebi

Güler, iklim krizi ile birlikte AB merkezli firmalar başta olmak üzere, uluslararası yatırımcıların, yeşil mutabakat gibi politika çerçevelerine uyumlu yönetilen bölgelerde yatırım yapmayı tercih etmeye sözlerine ekledi.