Ege 18 milyon TL’lik destek başlıyor

18 milyon TL’lik destek başlıyor

31.12.2010 - 00:16 | Son Güncellenme:

İZKA, deniz sporları, yat turizmi, mavi tur, kruvaziyer gibi turizmin çeşitli alanlarına yönelik kurum ve kuruluşların projelerine 18 milyon TL’lik mali katkıda bulunacak

18 milyon TL’lik destek başlıyor

İzmir Kalkınma Ajansı 30 Aralık 2010 tarihi itibariyle “Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik” ve “Turizmde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik” olmak üzere iki ayrı mali destek programını başlattı. Bu programlar kapsamında 18 milyon TL’lik kaynağın, projeleri başarılı bulunan başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor. Bu kaynağın 6 milyon TL’si “Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik”, 12 milyon TL’si ise “Turizmde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Mali Destek Programları” için ayrıldı.

Kırsala ayrı proje yapılacak
Kırsalda Ekonomik Çeşitlilik Mali Destek Programı ile kırsalda sosyo-ekonomik kalkınmayı hızlandıracak ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesine yönelik projelere destek verilecek. sözkonusu desteğin kaynak tutarı 6 milyon TL olurken, bunun 3.5 milyon TL’si kar amacı güden kuruluşlara, 2.5 milyon TL’si ise kar amacı gütmeyen kurum/kuruluşların kullanımına ayrıldı.

Turizm çeşitleri hareketlenecek
Turizmde Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Mali Destek Programı kapsamında ise İzmir il sınırları içinde turizm alanında faaliyet gösteren ve KOBİ tanımına uyan işletmelerin, butik otelciliğin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, deniz turizminin kitle turizmi dışındaki, özellikle orta ve yüksek gelir düzeyine sahip turistlere yönelik türlerinin (deniz sporları, yat turizmi, mavi tur, kruvaziyer turizmi gibi) geliştirilmesi, sağlık turizminin geliştirilmesi ve sağlık turizmine yönelik jeotermal kaynak kullanımının yaygınlaştırılması gibi projelere mali destek sağlanacak. Başvuru rehberleri İzmir Kalkınma Ajansı’ndan veya internet adresinden (www.izka.org.tr) temin edilebilecek.


Kriz tekstili teğet geçti
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Başkanı Emre Kızılgüneşler, kendi sektörlerinde 2010 yılının nasıl geçtiğini ve 2011 yılı beklentilerini açıklamak için bir basın toplantısı düzenledi. Egeli sektör temsilcileri, özellikle pamuk fiyatlarının artmasıyla birlikte talebin Uzakdoğu’dan Türkiye’ye kayması ve Merkez Bankası’nın kur politikalarında attığı olumlu adımlardan kaynaklı ekonomik krizin tekstil ve hazırgiyim sektörlerini teğet geçtiğini, 2011 yılının da “altın” yıl olacağını belirtti.

Hazır giyimde hızlı artışToplantıda konuşan EHKİB Başkanı Kızılgüneşler, 29 Aralık 2010 tarihi itibarıyla Türkiye hazırgiyim ihracatının yüzde 13’lük artışla 15 milyar doları, Ege hazırgiyim ihracatının ise yüzde 14’lük artışla 1 milyar doları geçtiğini dile getirdi.
İki sektör için 4 TL’lik bir “Türkiye’de yarattığı istihdam ve net döviz girdisi ile Türkiye için vazgeçilmezdir. Küresel ekonomik kriz, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörlerini teğet geçmiştir. Dünya ticaretinin gerilediği bir dönemde Türk tekstil ve hazırgiyim sektörü yüzde 20 talep, yüzde 12 ihracat artışı yaşıyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinin devam etmesi ve döviz kurunun gerçek değerini bulması halinde iki sektörümüz 2011 yılında 26-28 milyar dolar aralığında bir ihracat rakamına ulaşabilecektir” diye konuştu.

Artış istihdama yansımalı
ETHİB Başkanı Sabri Ünlütürk de talep ve ihracattaki artışların istihdama yansıması için özendirici olmak ve yeterli önlemleri almak gerektiğine işaret etti.
ETHİB Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi ise önemli olanın ekonomi ve siyasi politikalarda istikrarın olduğunu, bunun dışında koalisyon veya tek parti iktidarının önem taşımadığını vurguladı.

Yazarlar