Ege 2 bin yıl önce de zar atılıyormuş

2 bin yıl önce de zar atılıyormuş

28.06.2017 - 03:59 | Son Güncellenme:

Tripolis Antik Kenti’ndeki kazılarda, tavlanın erken versiyonuna ait birçok buluntuya ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Dr. Duman, “2 bin yıl önce de pazarda tavla oynanıyormuş” dedi

2 bin yıl önce de zar atılıyormuş

Denizli’nin Buldan ilçesindeki Tripolis Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, tavlanın erken versiyonu olarak kabul edilen Roma döneminin popüler oyunu ‘Ludus duodecim sctiptorum’a ait birçok buluntuya ulaşıldı. Kazı Başkanı Doç. Doç. Bahadır Duman, Helenistik Dönem’de Frigya, Karya ve Lidya bölgelerinin kesişim noktasında, Lidya sınırları içerisinde yer alan Tripolis Antik Kenti’nde 2017 yılının kazı çalışmalarına 50 kişilik bir ekiple başladıklarını anlattı.
Mermer plaka
Duman, Tripolis’te 3 bin 500 metrekare büyüklüğündeki pazar yerinin doğusundaki üstü kapalı sütunlu galeri yakınlarında ve Sütunlu Cadde üzerinde kazı ve restorasyonları tamamlayarak ziyarete açtıklarını, temmuz ayından itibaren kazı planına kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti.
Kentte agora denilen 3 yer tespit ettiklerini, agoralardaki sosyal aktivitelerden birinin tavlanın erken versiyonu Roma döneminin popüler oyunu “Ludus duodecim sctiptorum” olduğunu söyleyen Duman, sözlerine şöyle devam etti: “2 bin yıl önce de o dönemde de pazar yerinde dükkan açan esnaf ve işportacılar boş zamanlarını geçirmek için bu tavla oyununu oynamışlar.
Üç zar ve oyun pullarıyla oynanan bu oyunla ilgili birçok buluntu kazı çalışmalarında tespit edildi. En önemli buluntu grubunu ise oyunun üzerinde oynandığı mermer plakalar yer almakta. Tavlanın daha erken bir versiyonundan oynanıyormuş.” Doç. Dr. Duman, bu yıl başındaki çalışmalar sırasında Roma dönemine ait 31 metre uzunluğunda, 7 metre genişliğinde, üç katlı, 2 bin yıllık anıtsal bir çeşme tespit ettiklerini ve o bölgede kazıları hızlandırdıklarını vurguladı.