Ege 20 yıllık rüya gerçek oldu

20 yıllık rüya gerçek oldu

30.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Memurluktan emekli Nilgün Demir, hayalini kurduğu Bergama Sofrası’nı KOSGEB ve EBSO desteği ile kendi topraklarında gerçeğe dönüştürdü

20 yıllık rüya gerçek oldu

Seka Kağıt Fabrikaları İzmir Alım Satım Müdürlüğü’nde memur olarak çalışan Nilgün Demir, emekli olduktan sonra Bergama Bölcek Beldesi’ne geri dönerek yardım derneklerinde görev aldı. Ancak bir şeyler yapmak istiyordu. Nitekim bir gazete ilanında gördüğü EBSO’da düzenlenen ‘İzmir’in Girişimci Kadınları’ projesine katılarak, girişimcilik yolunda ilk adımı attı.

Önce fırın, sonra restoran

EBSO’nun KOSGEB ve ABİGEM işbirliği ile düzenlediği Girişimcilik eğitim Programı’na dahil olan Nilgün Demir, “Yer bakmaya başladım ama kiralar yüksek. 3 gün uyumadım. Ne yapabilirim diye düşündüm. Üçüncü günün sonunda oğlumu aradım. Onun çalıştığı şirketin ustaları vardı. Onlar da bana destek oldular. Bir iki gün içinde fırınım oldu. Birkaç gün sonra da restoranım. EBSO ve KOSGEB bana çok destek oldu. Sayelerinde Bergama Sofrası artık var” dedi.
KOSGEB Güney Hizmet Müdürü Mustafa Çanakçı ise aldıkları eğitim sonrası kendilerine iş planıyla başvuranlara 27 bin TL hibe, geri kalanı ise 2 yıl ödemesiz, faizsiz, 3 yıl taksitli toplam 97 bin TL kredi imkanı sunduklarını hatırlattı.
EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Berkay Eskinazi de, kendilerine başvuran bir girişimci kadını daha ekonomiye kazandırmanın, işsahibi yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Yerel lezzet sunacak

Bergama’nın yöresel yemeklerinden kaburga dolması, karanfilli ekmek, ocakta yapılan patlıcan çığırtma, karışık ot yemekleri, pide çeşitleri ve nohutlu börekler gibi birbirinden özel 30 yerel tarifle hizmet sunan Bergama Sofrası, yöredeki tüm kadınlara da örnek oldu. 2 köylü kadını ve ödüllü bir pide ustasını da istihdam eden Nilgün Demir, yöredeki yemek yapan kadınları da ekonomi kazandırdı.

Angus’a Alsancak yasağı

İzmir Alsancak Limanı’na Güney Amerika ülkeleri ve Avusturalya’dan gemilerle Angus sığırı getirilmesinden vazgeçildi.
İzmirliler, özellikle Bayraklı ve Alsancak’ta oturan vatandaşlar, Angus sığırlarının yaydığı kokudan rahatsız oldu. Sıkıntıların kendilerine ulaşmasıyla Alsancak Limanı yetkilileri, harekete geçti. Alsancak Limanı’nın, kruvaziyer yolcu limanı haline geldiğini belirten İşletme Müdürü Turan Yalçın, “Bazen onbine yakın turist, aynı anda limana ayak basıyor. Anguslardan yayılan koku ise turizmi olumsuz yönde etkiliyordu. Angusların bundan sonra hangi limana yanaşacağı bizim değil, ithalatçı firmaların sorunu” dedi.