Ege 22 ilçeyi alırız ama yetmez

22 ilçeyi alırız ama yetmez

05.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Önümüzdeki yerel seçim için AK Parti düğmeye bastı. İl Başkanı Ömer Cihat Akay seçimlerde izleyecekleri stratejiyi anlatırken, hedefini net ortaya koydu: 22 ilçeyi kesin alırız ama yetmez Büyükşehir’i almak için bazı kritik önemdeki ilçeleri almamız gerekli

22 ilçeyi alırız ama yetmez

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin İzmir’de teşkilatlanma sürecinde etkin görevler üstlenen, daha sonra AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nı devralan Ömer Cihat Akay, bu haftaki Milliyet Ege Misafir Odası’na konuk oldu. İl Başkan Yardımcısı Aziz Demir ve İl Başkan Danışmanı Kazım Erten’le Milliyet Ege’ye gelen Akay, İzmir’de 2014’te yapılacak seçimlerde AK Parti’nin seçim politikalarından da sözetti.
İzmir’de oluşturdukları yeni teşkilatlanma modeline oldukça güvendiğini belirten AK Parti İzmir İl Başkanı, 22 ilçede kesinlikle iddialı olduklarının altını çizerek, “Teşkilatımız tıkır tıkır işliyor. Yaklaşık 252 bin üye sayımızı yakın zamanda 290 bine çıkarmak en yakın hedefimiz” diye konuştu.
Seçim projelerini anlatırken oldukça heyecanlı görünen Akay, Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yayın Koordinatörü Dilek Gappi ve Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven, İbrahim Akbulut ile Muhittin Akbel’in sorularını da yanıtladı.
Başkan Akay, önümüzdeki yerel seçimler için ilçelerde aday belirleme çalışmalarına başladıklarını vurgularken, özellikle Büyükşehir’e hazırlandıklarını ve bunun yolunu da Karşıyaka, Bornova gibi büyük ilçeleri AK Partiye kazandırmaktan geçtiğini sözleriyle ortaya koydu.

* Kongreler için ilçeleri dolaşmaya başladınız, organizasyon nasıl gidiyor?

Biz ziyaretlerimizde hep olumlu sinyaller aldık. Teşkilatlarımız ayağa kalkmış bir vaziyette. Kongre süreçleri birlik ve beraberlik içinde geçti. Yeni görev alan arkadaşlarımızla beraber güzel organizasyonlar gerçekleştirdik. Birinci ziyaretimizde hem tebrik ettik hem de yeni üye kayıtlarıyla ilgili hedefler verdik. İkinci tur ziyaretlerimizde de ilçelerde mahalle yönetiminin oluşması, köy temsilcilerinin oluşması, sandıklara yönelik değerlendirmeler gibi hücresel çalışmalar yapıyoruz. Sonuçta, İzmir’de 2 milyon 900 bin seçmen var, bunun yüzde 15’inin oy kullanmadığını düşünürsek yaklaşık 2 buçuk milyon insana teke tek ulaşıp, kendimizi tanıtmak istiyoruz.

* İl başkanı olduğunuzda ilk tespitiniz ne oldu?

Bir eksikliği farkettim, biz İzmir’e kendimizi iyi tanıtamamışız. Bir gün Kordon’da gezerken bir vatandaş, “İlk defa Kordon’da AK Parti il başkanı gördüm” demişti. 40 yıldır siyasetin içindeyim, dolayısıyla benim siyaset anlayışım samimi duygular içinde olmaktan geçiyor. Eksikleri zamanla gidereceğimizden eminim.

* Artık partiniz hem varoşlarda, hem de Kordon’da görülüyor...

Gördüğüm eksiklikleri tamamlamaya çalışıyorum. Ben Alsancak’ta da, Ballıkuyu’da da, Konak’ta da, Karşıyaka’da da yaşadım. Bu kentin her semtini bilen insanım. İzmir hayranıyım. Samimi olmazsanız siyaset yapamazsınız. Halkçı Ecevit sloganı neden sevildi ? Ecevit’in mütevazi yaşam tarzından dolayı tutmuştu.

Haberin Devamı

“Başbakan İzmir’e çok büyük değer veriyor”


“Sayın Başbakanımız İzmir’e gerçekten çok büyük değer veriyor. Mevcut Hükümette iki icracı Bakanımız İzmir’den gösterildi ki bu tarifsiz bir şanstır. Özetle, sanslı bir il başkanıyım. Geçen dönemlerde milletvekilleri ve başkanlarımız arasında diyalog eksikliği vardı. Bu dönemde o kalmadı. Artık hem teşkilatım milletvekiline sahip çıkıyor, hem de milletvekilim teşkilatıma sahip çıkıyor. Bu durumdan son derece memnunuz. Bütün milletvekillerimiz bu konuda yardımcı oluyor.

Operasyon etkilemez

Ömer Cihat Akay, konuşmasının bir yerinde ise kentte en rahat olduğu konuların başında CHP’nin muhalefetinin ve Bayır’ın muhalefet tarzının geldiğini gülümseyerek söyledi.
Hatta “?Açıkçası ne Kılıçdaroğlu, Ne Tacettin Bayır gitsin istemeyiz. Bayır’ın seçimlere kadar kalmasını tercih ederim” diyerek sorularımızı yanıtlamaya devam etti.

* Bazı kongrelere katılım çok düşük oldu. Bunu delegenin küsmesi gibi yorumlanabilir mi?

İnsanlar aday tek olduğu için, nasılsa seçilecek düşüncesiyle beklemeyeyim diye gelmiyorlar. İddialı bir kongrede mesela Bornova’da 368 kişi oy kullandı, Karabağlar, Gaziemir, Menderes aynı şekilde yoğundu.

* İl kongresi öncesi Ankara’ya gidip dönünce oldukça iddialı açıklamalar yapan adaylar oldu...

Biz ilçe kongrelerini yaparken şöyle bir prensip takip ettik; 30 ilçemizi milletvekillerimizle, teşkilat başkanımız ve il teşkilatı olarak masaya yatırdık. “Bazı ilçelerde bir değerlendirme yapalım” dedik. Mevcut ilçe başkanımızın yerine bir değerlendirelim dedik. O isimleri Ankara çağırdı. Ancak bazı arkadaşlarımız “Ben Ankara’dan dönüyorum ve ben de adayım diyor.”
Biz ise teşkilatın vermiş olduğu kararın arkasında durmak açısından, genel merkezin verdiği kararı desteklemek zorundayız. Belki diğer arkadaş daha güzel yapacak ama genel merkez bunun kararını verdiği zaman uymak zorundayım. Bir ilçede şiddetle değiştirilmesini istediğim bir aday vardı ama genel merkez tarafından onaylanmadı. Çünkü Bayraklı’da ağzım yandı. Bayraklı eskisinden daha iyi oldu. Yeni gelen arkadaş da heyecan var. Başbakan gelecek gibi sizi bekliyorlar. Birşey yapmadım ama o insanların arkasında durdum.

“CHP seçimde yanlış yaptı”

* Son zamanlarda AK Parti il ve ilçe yönetimlerine artan ilgiden söz etmek mümkün mü ?


Basit bir örnek vereceğim. İl Başkanı olduğum zaman 45 aday arkadaş vardı. Mesala şimdi ‘il başkanımızı değiştiriyoruz’ denilse 100 aday çıkar. Arz talep meselesi bu. Başarılı bir seçim çalışması geçirmişsiniz, kongrelerinizi gerçekleştirmişsiniz, teşkilat şu anda dimdik ayakta. Koşturan bir il teşkilatınız var bununla beraber zaten değerinizi arttırıyorsunuz. Şeffaflaştıkça daha iyi anlaşılır hale geldik.

* 2007’ye göre kıyasladığımızda 2011’de hem CHP’de, hem AKP’de bir oy artışı oldu. Ancak CHP’nin oy artışı AKP’den daha fazla olmasına rağmen, AKP seçim kazandı gibi göründü. Bunu nasıl başardınız?

Biz hedef koyduk, çıta koymadık. İnsanlar hep CHP İl Başkanı’nın koyduğu 10 artı 10’una takıldı. 20 milletvekili deyip, 19 milletvekili çıkarırsanız başarısız olursunuz. Ben İzmir’in 30 yıllık siyasi hayatını yakından tanırım. 200 bin kişilik mitingi yakın zamanda kimse yapmamıştır. Rüzgar olarak bizi öne iten de ayrıca bu mitingimizdir. Arı gibi çalıştık.

* Yerel seçim için ne düşünüyorsunuz ?

2014 yerel seçimlerinde İzmir’in 22 ilçesinde kesinlikle iddialıyız. Ancak yetmez çünkü bazı ilçeler özellikle Büyükşehir’i almak için kritik önemde olacak. Örneğin, Karaburun’da veya başka yerlerde 3 bin oyla kazanmışsınız ancak Karşıyaka’da 90 bin fark yediğiniz zaman birşey ifade etmiyor. Geçen gün ilçe başkanımız ‘Büyükşehiri kazanmanın yolu Karşıyaka’dan geçer’ dedi. Doğru, bizim oradaki farkı en azından minimize etmemiz gerekiyor. Karşıyaka kilit ilçelerden biri olacak. Ayrıca 46 bin fark yediğimiz Bornova’da şu an farkı 4 bin 800’e indirdik. Karabağlar, Bayraklı gibi ilçelerden zaten geçen seçimde 1. parti çıkmıştık, bazı yol kazaları yaşadık, bir daha yaşamak istemiyoruz.

“Büyükşehir için aday önemli”

* Büyükşehir Belediyesi AK Partiye geçer mi ?


Büyükşehir’de aday önemli. Adayla beraber ilçe adaylarının açıklanması önemli. İnşallah Büyükşehir’i de alırız. Aslında almak sözünü pek hoş bulmuyoruz. Biz İzmir’e hizmet etmeyi düşünüyoruz. Aziz Kocaoğlu yüzde 50-60 oy alıyor bir ilçede, ilçe başkanı yüzde 30 oy alıyor. 2009’da yapılan seçimleri ilçeler bazında bence Aziz Kocaoğlu’nun rüzgarı götürdü. İzmir’de genel merkezimiz tabanın sesine, kulak verip, yerelde aday belirlemede bizi etki eden sınıfa koyarsa, biz İzmir’de başarılı olacağımıza inanıyoruz.
İzmirli artık ideolojik değil

* Hizmet açısından İzmir’in eksikleri neler? 35 projeyi ortaya koydunuz ancak bunun dışında da kentin ekonomide ileriye gitmesi için neler yapılmalı?

Önce şu tespiti net yapmam gerekiyor; İzmirli artık olaylara eskisi gibi ideolojik bakmıyor. 2014 yerel seçimlerinde ‘Arsenikli su da içer, CHP’ye de oy veririm’ diye düşünen pek kalmayacak. İlçe ziyaretlerinde görüyorum ki, bize karşı insanlarımızın gözlerinin içi gülüyor. İzmir’de çeşitli kesimleriyle diyalog eksikliği giderdiğimiz en büyük eksikliklerden biridir. Bugün İzmir’de yetişen süper beyinler İstanbul’a gidiyor mesela. Birlik ve beraberlik içinde hareket ederse bunda başarılı oluruz. İlk geldiğim gün basına şu açıklamayı yaptım; ‘Aziz bey İzmir’in seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı’dır. Bana bir işi düşerse, Aziz Bey’le beraber gider çalışma yaparım’ dedim. Başka kentlerde siyasi görüşü ne olursa olsun insanlar bir araya gelebiliyor ama İzmir’de bu pek mümkün olmuyor.

Gençlere anlatmalıyız

* Sizce Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar yerel seçimleri etkiler mi?


Ben önce, etkisi olur diye düşünüyordum. Ancak ikinci operasyondan sonra yaptıkları mitingdeki kalabalığı gördükten sonra olmayacağına inanıyorum. Tüm Türkiye’den insanları çağıracaksınız ve 25 bin kişilik miting yapacaksınız. Özetle bunlar sokaktaki insanların pek umrunda değil. İnsanlar; çöpten, çevreden bahsediyorlar. n Önümüzdeki seçimler için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz ?
Kadın kollarımız ayrı, gençlik kollarımız ayrı, ana kadememiz ayrı üye kaydediyor. Toplam 251 bin 282 üyemiz oldu. Hedefimiz 290 bin üyeye ulaşmak. Şimdi yeni bir projemiz var. 1994-96 arası doğan gençler 2014 yerel seçimde ilk defa seçmen olacaklar. Bizim hizmetlerimizi anlatmakta en çok zorluk çektiğimiz kesim 18-20 yaş arasındaki gençler. AKP iktidara geldiğinde bu çocuklar 8 yaşındaydı. Annesi babası hastanede kuyruk beklerken çocuğun haberi yoktu. Kırtasiyecinin önünde beklenildiği günleri de bilmiyorlar. Bu eksiği gençlere anlatmak suretiyle tamamlamak istiyoruz.

Haberin Devamı

“35 kadın 35 soru projesi gerçekleşse çok güzel olurdu”

Haberin Devamı

“Kamuoyunda 35 Sarışın projesi olarak geçse de, o projenin esası 35 kadın, 35 soru şeklindeydi. Yani İzmir’de AKP’li olmayan veya AKP’yi öcü gibi gören kadınlara, aklına gelen soruyu yazıp, Başbakanımızla karşı karşıya getirerek, bu soruları Başbakana sordurmak isdtedik. Bu projenin başında sarışın bir bayan olduğu için adı 35 sarışın olarak kaldı. Ancak bizler insanları sarışın, esmer diye yargılama hakkına sahip değiliz. O hayata geçmedi. Ama olsaydı gerçekten çok güzel birşey ortaya çıkacaktı. Mini etekli bir bayan başbakana soru sorabilirdi. ”

Haberin Devamı

Aziz Kocaoğlu birşey yapmasa da yüzde 40 alır

Haberin Devamı

“Kabul etmeliyiz ki Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de bir artısı var. Kocaoğlu, bugün hiç miting yapmadan seçimlere girsin yüzde 40 oy alır mı? Bence alır. O nedenle benim yüzde 40’ın üstüne çıkmam için daha çok çalışmam lazım. Çünkü Aziz Kocaoğlu’nun İzmir’de büyük bir artısı var. Çünkü iki dönemdir belediye başkanı olan birinden söz ediyoruz. İnsanların bir göz aşinalığı var. Biz ortaya çıkaracağımız adayı ise sıfırdan ortaya çıkaracağız. Kabul etmeliyiz ki geçmişte çıkardığımız adaylarda yanlışlık var. İç muhasebimizi sürekli olarak kendimiz yapıyoruz. Bu hataları gelecekte yapmaz ve aday tespitini doğru yaparsak, başaracağımıza inanıyorum.”