Ege 5,1 YOKLADI SENARYO 7,2

5,1 YOKLADI SENARYO 7,2

06.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Deprem, dün sabah İzmir’e kendini 5.1 büyüklüğünde sarsıntıyla hatırlattı. Uzmanlar ise her türlü felaket senaryosuna hazır olmamız için uyarıyor

5,1 YOKLADI  SENARYO 7,2

Midilli Adası’nın güneybatısında dün saat 10.17’de 5.1 büyüklüğünde meydana gelen deprem, İzmir’den Çanakkale’ye kadar sahil kesiminde hissedildi. Herhangi bir hasara neden olmayan deprem, kısa süreli heyecan yarattı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, saat 10.17’deki depremin 6 kilometre derinlikte olduğunu belirtip, büyüklüğünü 5.1 olarak açıkladı.

Bölge çok gerildi
İzmir’de tedirginliğe neden olan depremlerle ilgili konuşan TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Baş Danışmanı, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ahmet Ercan, büyük bir deprem beklediklerini söyledi. Van Depremi’nin ardından Ege Denizi ve açıkları için yaptığı açıklamada Karaburun-Midilli ve Foça üçgeninin altını çizdiğini ve uyarıda bulunduğunu ifade eden Ercan, “Bu üçgende şiddetli bir depremin olacağını söylemiştim. Tam da tahmin ettiğim ve uyarısını yaptığım yerlerde depremler oluyor. Bölge çok gerilmiş durumda. Fay hattı ‘patlayacağım, geriliyorum’ diyor. Gelecekte bu bölgede 7.0 - 7.2 aralığında bir deprem bekliyoruz” dedi.

Kentsel dönüşüm şart
Prof. Ercan, “Bayraklı, Konak Alsancak, Urla, Karşıyaka, Mavişehir ve Bornova Ovası’nda ciddi problemler olacak. Sarsıntı en çok buralarda hissedilecek. Deprem sağlam yapıları ayırır. O yüzden binaların niteliklerine göre yıkımlar ve etkisi de farklı boyutlarda olacaktır. Bu yüzden kent dönüşümü çok büyük önem taşıyor ve acilen hayata geçirilmelidir” diye konuştu. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Atilla Uluğ, “Hala birçok diri fay var. İzmir depreme hazırlanmalı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dikili’de vatandaşlar sokağa çıktı...

Ege Denizi’nde bugün meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin en çok hissedildiği yerlerden biri de İzmir’in Dikili ilçesi oldu. Dikili’de vatandaşlar, ev ve işyerlerinden dışarı çıktı. Kısa süreli bir paniğin ardından vatandaşlar normal hayatlarına döndü. Dikili’de herhangi bir can ve mal kaybı meydana gelmedi.

Artçılar sürüyor

Türkiye’nin depremin olduğu merkeze en yakın yerleşim yeri İzmir’in Karaburun İlçesi’nde ise vatandaşlar bir panik yaşamadı. Bu arada dün saat 10.30’da, yine Ege Denizi’nde 5 kilometre derinlikte 4.2 büyüklüğünde bir deprem daha oldu.Sabah saat 09.42’de ise, merkez üssü Dikili’de 3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu.
Artçı depremlerin sayısı akşamüssü saatlerine kadar 17 yi buldu.

Haberin Devamı

Marmaris’te sular çekildi

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde deniz suyunun yaklaşık 10 metre çekilmesi, ilçede yaşayanları tedirgin etti. Çekilme nedeniyle denizde küçük adacıklar oluştu. Marmarisli Jeofizik Yüksek Mühendisi Hakan Beyaz, “Çekilmeler deprem habercisi değil, atmosferik bir olaydır, kimse endişelenmesin. Bu tür deniz çekilmeleri ile Şubat ayına kadar sık sık karşılaşacağız” ifadelerini kullandı. n Marmaris DHA

Başkandan acı itiraf...

Datça’daki depremlerde ise zarar gören ve Pamukkale Üniversitesi tarafından hazırlanan raporda ağır hasarlı olduğu ve yıkılma tehlikesi bulunduğu belirtilen Datça Hükümet Konağı, belediye meclisinde tartışma konusu oldu. CHP’li Belediye Başkanı Şener Tokcan, “Bu bina özel şahısta olsa burayı çoktan boşaltmıştık” dedi. Başkan Tokcan, hükümet konağının şuandaki durumunun kendilerini de endişelendirdiğini ifade etti.
Datça Muğla DHA