Ege ABD’den 7.2 uyarısı!

ABD’den 7.2 uyarısı!

10.01.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nda (USGS) görevli araştırmacı Tom Parsons ve Washington Üniversitesi’nde görevli sismolog Profesör John Vidale Türkiye’yi tehdit eden deprem riskini anlattı.

ABD’den 7.2 uyarısı

Parsons “Marmara Denizi’nde meydana gelen 1509 ve 1766 depremleri bunların benzerlerinin her iki bölgede de yeniden yaşanacağını gösteriyor. Geçmişten ders almalıyız” yorumunu yaptı.

İzmir’i bekleyen risk
İzmir’in de risk altında olduğunu dile getiren Parsons “İzmir, Ege’nin hareketli bir bölgesinde yer alıyor. En son 5 Aralık’ta 4.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Ne zaman olacağını bilemem ama 7.2 büyüklüğünde bir deprem kuvvetle muhtemel” dedi. USGS’de görev alan John Vidale, İzmir ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Vidale “Bu yıl İzmir diğer bölgelere oranla şiddetli bir depreme daha fazla hazırlıklı olmalıdır” dedi.

Haberin Devamı

İzmirli hocalar tahmine tepkili

DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) yaptığı, “İzmir’de 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması kuvvetle muhtemel” yönündeki açıklamasına tepki gösterdi. Prof. Dr. Uluğ, “Saçma sapan bir açıklama. Öyle atmak tutmakla ansiklopedi bilgileriyle açıklama yapılmaz. Ortada yapılmış somut bir çalışma bir bulgu yok” dedi.

ULUĞ: SAÇMA SAPAN
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Uluğ, “Saçma sapan bir açıklama. Öyle atmak tutmakla ansiklopedi bilgileriyle açılama yapılmaz. Ortada yapılmış somut bir çalışma bir bulgu yok. Fikrini söylüyor. Şanssız olan konu, rakam vermesi. Neden 7.2 de 7.3 değil. Bir de bu yıl içinde yaşanacağını söylemiş, hangi somut bulgulara göre bu açıklama yapılıyor?” diye konuştu.

Akçığ: Panik yaratır
Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve DEÜ Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Akçığ da, “USGS çok ciddi bir kuruluş ama ben olaya öyle bakmıyorum. İzmir için rakam telaffuz etmekten kaçındım. Ama olası bir depremin ortalama 6.5 büyüklüğünde olacağını düşünüyorum. USGS’nin açıklaması halkı paniğe sevk eden bir açıklama olmuş. İnsanlar diken üstünde” dedi.