Ege Adayların sayısı Kalkan’ı bile şaşırttı

Adayların sayısı Kalkan’ı bile şaşırttı

15.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Ticaret Odası’nda Meclis Başkanı Necip Kalkan’ın istifasının ardından koltuğuna bir çok talip çıktı.

Adayların sayısı Kalkan’ı bile şaşırttı

Sadece 3-4 adayın çıkmasını bekleyen Kalkan 10 civarında aday çıkınca şaşırırken, muhalif meclis üyelerinin de arayış içine girdiği konuşuluyor.

6 resmi aday
Haziran ayında yapılacak olan genel seçimlerde Ak Parti’den milletvekili aday adayı olmak için İTO Meclis Başkanlığı’ndan istifa eden Necip Kalkan’ın ardından birçok isim bu koltuğa talip oldu. 30 Mart 2011 günü yeniden yapılması planlanan seçimler öncesinde İTO Meclis Başkan Vekilleri İlhan Açan ve Selami Özpoyraz, Meclis Üyeleri Ertan Soydan, İrfan Erol ve Ersin Okçu’nun adaylıklarını resmi olarak açıklamalarının ardından Meclis Üyesi Muzaffer Azrak da “ben de varım” dedi. İTO Meclisi’ndeki muhalif üyelerin de meclis başkanı ada yı belirlemek için çeşitli çalışmalara başladığı da kulislerden gelen bilgiler arasında.

Şaşkınlığını gizleyemedi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yazısı uyarınca istifasını son ana kadar bekleten Kalkan, boşalttığı koltuğa bu kadar aday olması karşısında şaşkınlığını gizleyemedi.
En fazla 3-4 aday çıkmasını beklediğini ancak 10 aday çıkınca şaşırdığını anlatan Kalkan, “Adaylar birbirinden değerli insanlar. önemli olan uyumlu yapıda birinin olması” diye konuştu. Diğer yandan 6 “resmi” adayın ve ismi geçenlerin dışında aralarında yönetim kurulunda yer alan 3-4 kişinin ve meclis üyeliği de bulunan bazı isimlerin adaylığı kulislerde konuşulmaya başlandı. Bu arada İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Amerika’da düzenlenen bir kruvaziyer fuarı olması nedeniyle meclis başkanlığı için ortak bir ismin 30 Mart tarihli toplantıda somutlaşması bekleniyor.

Kazançoğlu, Çalışkan ve Dalan da eklendi
Yönetim Kurulundan Başkan Yardımcısı Akın Kazançoğlu, Sayman Üye Necmi Çalışkan, Üye Fatih Dalan’ın adı da meclis başkanlığı için geçenler arasında bulunuyor. Bazı meclis üyelerinin Dalan’ı aday göstermeyi planladığı belirlenirken Dalan açıklama yapmaktan kaçındı. Necmi Çalışkan ise meclis başkanlığının önemli bir mevki olduğuna dikkat çekerek “Burası iş aleminin meclisi, başkan da iş dünyasının başkanı. Adaylık herkesin hakkı. Ancak geçmişi, duruşu, entelektüel kapasitesi ile bu koltuğu temsil edecek bir aday olmalı.” değerlendirmesini yaptı.



Yerel perakendeciler çok hızlı büyüdüler
Rekabet Kurumu, hızlı tüketim ürünleri perakende sektöründe son bir yıldır sürdürülen “Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Perakendeciliği Sektör İncelemesi Ön Raporu”nu tamamladı. Organize perakende içinde en hızlı büyüyen kanal indirim mağazacılığı olurken, “BİM ve A-101” en hızlı büyüyen perakende zincirler oldu. Toplam perakende pazarı içinde süpermarketler en büyük paya sahip. Hızlı tüketim ürünleri cirosu bakımından BİM, Migros’u 2009 yılında geçerek pazar lideri unvanını aldı. Pazardaki diğer büyük perakende zincirleri sırasıyla CarrefourSa, Metro/Real, Bizim Toptan, Tesco/Kipa, Kiler, Makromarket ve A-101 olarak sıralandı.

Yüzde 34’ten yüzde 77’ye
Araştırmaya göre belli başlı bölgesel/yerel perakendeciler Adese, Pehlivanoğlu, Çağdaş, KİM, Mopaş, Yunus ve Uyum oldu. Ege’de hızlı tüketim ürünleri pazarında toplam pazar payı yüzde 22 iken, organize perakende içinde oran yüzde 50’ye, İzmir’de ise sırasıyla yüzde 34 ve yüzde 77’ye yükseldi.

Tedarikçiler zor durumda

Rapora göre, tedarikçilerden listeleme bedeli, raf bedeli, teşhir alanı bedeli, insert bedeli, elektrik bedeli, promosyona katılım bedeli, eleman talebi, mağaza satış bedeli, yıl dönümü bedeli ve diğer bedeller talep edilirken, bu bedelleri sözleşme dışı tahsil etmeleri, tedarikçiyi öngöremediği bir maliyet ve ticari riskle karşı karşıya bırakıyor.