Ege Aileler birbirine can oldu

Aileler birbirine can oldu

23.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Aileler birbirine can oldu

Yıllardır diyalize giren ve böbrek nakli bekleyen Ahmet Müşfik Karaca (60) ile Ahmet Bayar (42), birbirlerinin ailesiyle şifa buldu. Karaca’nın eşi Bayar’a, Bayar’ın annesi de Karaca donör oldu.

Haberin Devamı

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan üç çocuk babası Ahmet Bayar ile İzmir’de yaşayan iki çocuk babası emekli memur Ahmet Müşfik Karaca, böbrek yetmezliği nedeniyle yıllarca diyalize girdi, nakil için isimlerini kadavra listesine yazdırıp umutla bekelemeye başladı. Bu süreçte Bayar’ın annesi Sevgül Bayar (61), oğlu için gönüllü donör oldu ancak kan gruplarının uyuşmadığı saptandı. Karaca’nın eşi Nuran Karaca (59) da aynı sorun nedeniyle donör olamadı.

Karşılıklı nakil

İzmir Kent Hastanesi’nde yolları kesişen iki aileye ‘çapraz nakil’ önerildi. Gönüllü vericilerin böbreklerinin, karşılıklı nakledilebileceği söylendi. İki aile de öneriyi kabul etti. Opr. Dr. Işık Özgü, Opr, Dr. Uğur Saraçoğlu ve Doç. Dr. Ebru Sevinç Ok’tan oluşan ekip, çifte operasyonu gerçekleştirdi. Sevgül Bayar’dan alınan böbrek Ahmet Müşfik Karaca’ya, Nuran Karaca’dan alınan böbrek de Ahmet Bayar’a nakledildi.

Haberin Devamı

‘Sevincimi anlatamam’

Yıllarca doya doya su bile içemediğini söyleyen Ahmet Müşfik Karaca, “Şu anda çok iyiyim. Herhangi bir sıkıntım yok. Diyalizin zorluklarından kurtuldum” dedi. Eşi Nuran Karaca da “O kadar mutluyum ki hem birine can verdik hem de eşim kurtuldu” diye konuştu. Ahmet Bayar da “Kendimi yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyorum.” dedi. Eşini böbrek yetmezliğinden kaybeden, oğlunun da diyalize mahkum olmasıyla kahrolan anne Bayar da duygularını, “Bu sevincim anlatılmaz” kelimeleriyle dile getirdi.

Kadavra bekleme listesine benzer bir havuz oluşturduklarını belirten Doç. Dr. Ok, “Uyum testlerinde olumsuz sonuç alan ancak birbirleriyle uyum farkettiğimiz hastaları biraraya getiriyoruz” dedi.

Yazarlar