Ege Alerjen hassasiyetindeki azalmayla sınırlar kalkıyor

Alerjen hassasiyetindeki azalmayla sınırlar kalkıyor

12.10.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Veteriner Hekim Hale Yıldırım, Nestlé Purina PetCare’in kedi alerjenlerinin yönetilmesi için ürettiği maması Pro Plan® LiveClear® ile hassasiyetin ortalama yüzde 47 oranında azaldığını söyledi

Alerjen hassasiyetindeki azalmayla sınırlar kalkıyor

Selen Deniz - Marka Portresi / Veteriner Hekim Hale Yıldırım, kedi alerjenleri hakkında bilgi verdi, nasıl meydana geldiğini, başlıca sebepleri ve alınan önlemleri anlattı. Evcil hayvanların beslenmesinde 80 yılı aşkın bir süredir dünya çapında öncülük eden  Nestlé Purina PetCare, kedi alerjenlerinin yönetilmesi için yeni maması Pro Plan® LiveClear®’ın Fel d1’i kaynağında, yani kedinin tükürüğünde, doğal fizyolojisini hiçbir şekilde etkilemeden nötralize ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Kedilerdeki alerjenlere bağlı duyulan hassasiyet ne sıklıkla rastlanan bir durum ve bu durum kedi sahiplerini nasıl etkiliyor?

Kedi alerjenleri, insanlarda en yaygın görülen hayvan kaynaklı alerjenler olarak öne çıkıyor. Dünya çapındaki araştırmalar, kedi alerjenlerine karşı hassasiyetin beş yetişkinden birini etkilediğini ve bu durumun kediler ile insanlar arasındaki etkileşimi sınırlandırdığını gösteriyor. Türkiye’de yapılan bir araştırma; evinde kedi bulunan her dört kişiden birinin alerjenlere karşı hassasiyet duyduğunu gösteriyor. Yaklaşık her üç kedi sahibinden biri kedi alerjenlerine olan duyarlılıklarının en kötü yanının kedileriyle olan yakınlığını etkilemesi olduğunu söylerken, kedi alerjenlerine hassasiyet duyan her 10 kedi sahibinden 9’u, doktoru kedi ile yaşamaması gerektiğini söylese bile vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

Haberin Devamı

Kedi alerjenlerine bağlı oluşan bu hassasiyet nasıl meydana gelir, başlıca sebebi nedir?

Alerjen hassasiyetine kedilerin tükürüğünde doğal olarak ürettiği Fel d1 adı verilen protein sebep oluyor. Kedi alerjenleri ve bu alerjenlerin yüzde 60-90’ını oluşturan Fel d1; kedilerin tükürük ve yağ bezlerinden salgılanıyor ve temizlenmesi sırasında ortama saçılıyor.

Hepsi Fel d1 üretiyor

Tüm kediler alerjen üretiyor mu?

Evet, tüm kediler, cins, yaş, tüy uzunluğu, cinsiyet veya vücut ağırlığı fark etmeksizin Fel d1 üretiyor. Kimi kısa tüylü ve tüysüz olanların daha az alerjiye sebep olduğu kanısı toplumda yaygın fakat hipoalerjenik kedi ırkı şimdilik bilimsel olarak ispatlanmadı.

Alerjik reaksiyonların önlenmesi adına neler yapılabilir? Kedi alerjenlerinin yönetiminde ne gibi yöntemler kullanılabilir?

Alınan önlemler arasında; kediye dokunur dokunmaz elini yıkamak veya evi ve mobilyaları her gün temizlemek gibi yöntemler yer alıyor. Araştırmalara göre, alerjik reaksiyon gösteren kişilerin yüzde 53’ü kedisinin eşyalarını ayrı bir odada tutarken, yüzde 46’sı mobilyaların üzerini kapatmayı tercih ediyor. Belirtmek gerekir ki; saydığımız metotların hepsi alerjeni çevreye yayıldıktan sonra yönetmek için tasarlanan ve kedilerle sahipleri arasındaki etkileşimi sınırlayan yöntemler.

Haberin Devamı

Besin kalitesi ömrü uzatıyor

Hem kedilerin hem de sahiplerinin hayatlarını zora sokan bir durum bu. Bu konunun çözümünde yeni yaklaşımlar var mı?

Bu sorunun üstesinden nasıl gelinebileceği konusunda uzun süredir yapılan çalışmalar var. Bilim insanları, besin takviyesi anlamında yeni yaklaşımlar geliştirmek için yıllardır araştırma yapıyor. Bu konuda

Nestlé Purina PetCare hem kedilerin hem de sahiplerinin yüzünü güldürecek yeni bir ürün geliştirdi. Evcil hayvanların beslenmesinde 80 yılı aşkın bir süredir dünya çapında öncülük eden ve evcil hayvanlara sağlıklı bir hayat sunmak için inovatif ürünler geliştiren Nestlé Purina PetCare, kedi alerjenlerinin yönetilmesi için yeni maması Pro Plan® LiveClear®’ı kedi severlerle buluşturdu. Çığır açan bu gelişme hem evcil hayvanların hem de evcil hayvan sahiplerinin hayatında fark yaratma açısından faydalı olacak; çünkü besin kalitesi, hayvanların yaşam kalitesini artırma konusunda önemli bir faktör.

Haberin Devamı

Pro Plan® LiveClear® kedilere ve kedi sahiplerine ne sunuyor, diğer mamalardan ne farklılığı var?

Nestlé Purina PetCare, kedili evlerde alerjen yükünü azaltmaya yardımcı olabilecek güvenli, etkili ve kedi dostu bir yaklaşım bulmak için on yıldan uzun süredir çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalar sonucunda kedilerin tükürüklerinde doğal olarak ürettikleri Fel d1 adlı bir protein nedeniyle oluşan alerjen hassasiyetinin yönetimine karşı ek bir yöntem olarak Pro Plan® LiveClear®’ı geliştirdi. LiveClear®, Fel d1’i kaynağında, yani kedinin tükürüğünde, doğal fizyolojisini hiçbir şekilde etkilemeden nötralize ediyor. Ürün alerjeni ortama girdiğinde yönetmeye çalışmak yerine, kedinin ağzındayken, yani kaynağında nötralize ederek; çevreye saçılacak olan aktif alerjen miktarını azaltıyor. Böylece dünyada ve Türkiye’de bu alana öncülük eden ilk kedi maması olarak farklılaşıyor. Pro Plan® LiveClear®’ın yavru, yetişkin ve yaşlı kediler için geliştirilmiş 3 farklı fomülü mevcut.

Haberin Devamı

Ortalama yüzde 47 oranında etkili

Bu farklılık çeşitli kimyasallar ile mi sağlanıyor?

Pro Plan® LiveClear®’da kimyasal bir içerik bulunmuyor. Temel bileşeni olan ve yumurtalardan elde edilen belirli bir protein sayesinde Fel d1’i kaynağında, kedinin doğal fizyolojisini hiçbir şekilde etkilemeden nötralize ediyor. Böylece; ürünün tüketimi sonrasında, kedinin kendini temizlemesi sırasında tüylere aktarılan aktif alerjen ve dolayısıyla çevredeki aktif Fel d1 azalıyor.

Peki bu hassasiyetin önüne tamamen geçmek mümkün mü? Pro Plan® bu alanda nasıl çalışmalar yürütüyor?

Alerjen hassasiyeti, alerjene neden olan proteinlerle temasın engellenmesi ile önlenebilir. Alerjenin tamamen ortadan kaldırılması şu aşamada mümkün değil ancak alerjen yönetimi için geliştirilen Pro Plan® LiveClear®, günlük ve düzenli beslemenin üçüncü haftasından itibaren ortalama yüzde 47 oranında azalma sağlıyor. Bu oran alerjen hassasiyeti bulunan bireylerin semptomlarının hafiflemesine katkı sağlıyor. Buna ek olarak yine alerjen hassasiyeti bulunan hayvan severler için alerji aşıları ve immuno terapiler, yaşam alanlarındaki rutin temizlikler kedilerle aralarındaki sınırın esnemesine ve hatta kalkmasına destek olacaktır.