Ege Ambulanslara uydu bağlantısı

Ambulanslara uydu bağlantısı

23.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’de ambulanslar, GPS sistemiyle adrese yönlendirilecek. Hastanın durumu ve verilen ilaçlar, bilgisayarla anında merkeze bildirilecek, en doğru hastaneye yönlendirilecek

Ambulanslara uydu bağlantısı

İzmir’de görev yapan ambulansları çağrı merkezine online bağlayacak, navigasyonla (GPS) yol gösterecek ve hasta bilgilerini otomatik olarak merkeze bildirecek ‘Ambulans Haberleşme ve Yönetim Sistemi’ devreye girdi. Türkiye’de ilk kez İzmir’de uygulanan sistem, Konak Meydanı’nda, Vali Cahit Kıraç’ın da katıldığı toplantıyla tanıtıldı.
Kentte acil tıp hizmetlerinin; 85 ambulans, 6 motosiklet ve 1 helikopter ambulansla verildiğini belirten Vali Kıraç, “112 Acil Çağrı Merkezi’ne, günde ortalama 15 bin çağrı geliyor. 2010’da 137 bin 477 vakaya ulaşıldı” dedi. Vali Kıraç, vatandaşlara, hattın, gereksiz yere meşgul edilmemesi çağrısı da yaptı.
112 Acil’den Sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Turhan Sofuoğlu, 52 bin TL’ye mal olan sistem hakkında şu bilgileri verdi: “Çağrı merkezine gelen acil yardım talebi online olarak İzmir’de bulunan 85 ambulansa takılan el bilgisayarına aktarılacak. Yardım mesajıyla birlikte devreye giren navigasyon sistemi de adresi tespit ederek ekibin hastaya çabuk ve hatasız ulaşmasını sağlayacak. Ekip, hastaya ulaştıktan sonra yapılan müdahale, verilen ilaçlar gibi bilgileri, bilgisayara girecek. Bu bilgileri alan çağrı merkezi de hastayı en uygun hastaneye götürmesi amacıyla ambulansı yine el bilgisayarıyla yönlendirecek. Bu sayede acil hastaların kapı kapı dolaşmasının önüne geçilecek.”

Kıbrıslı esnaf İzmir’de
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Girne ve Magosa Esnaf ve Sanatkarlar Birlikleri’nin başkanları, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu’yu makamında ziyaret etti. Bir dizi incelemelerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Girne Bölgesi Birlik Başkanı Pervin Selçuklu ile Magosa Bölgesi Birlik Başkanı Nuran Avcın, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne nezaket ziyaretinde bulundu.