Ege Antik Efes’e kardeş geliyor

Antik Efes’e kardeş geliyor

28.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadifekale’de 16 bin kişilk Roma tiyatrosu olduğunu tespit etmesinin ardından başlayan çalışmalar ilk meyvesini verdi.

Antik Efes’e kardeş geliyor

Tiyatronun üzerinde bulunan gecekonduların istimlak edilmesinin ardından başlayan kazılarda, antik tiyatronun oturma basamakları ve 7 odalı sahne binası ortaya çıkarıldı.

Haberin Devamı

Tarihi rekabet

Tiyatronun korunmuşluk derecesinin yüksek olduğunu ifade eden kazı başkanı Doç. Dr. Arkeolog Akın Ersoy, şu bilgileri verdi:

“O yıllarda kentler arasındaki rekabet yapılara da yansıyordu. Daha büyük, daha estetik ve zengin görünümlü tiyatrolar da rekabetin bir parçasıydı. Efes tiyatrosuyla paralellik gösterecek bir yapıyla karşı karşıyayız. Tiyatrodaki malzemenin bir kısmı kullanılmış olsa da kalanlar bizi mutlu etti. Tiyatronun oturma sıralarını, koltukları ve aşağıya inen merdiveni görebiliyoruz. 7 odalı sahne binasını da ortaya çıkardık. Bütün odalar galeriye bağlı, alt kotta üç kapı var. Sağda ve soldaki paradoks dediğimiz kapılar tiyatro izleyicileri için, orta kapı sahneye çıkan sanatçılar için ayrılmış.”