Ege Atatürk, İzmir’e İngilizlerin arabasıyla girdi

Atatürk, İzmir’e İngilizlerin arabasıyla girdi

08.09.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Atatürk’ün, Türk istihbaratçıların, İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington’dan ele geçirdiği İngiliz makam aracıyla İzmir’e girdiği ortaya çıktı.

Atatürk, İzmir’e İngilizlerin arabasıyla girdi

Araştırmacı Yazar Dr. Burhanettin Şenli, Kurtuluş destanıyla ilgili bilinmeyen sırları ortaya çıkarmayı sürdürüyor. Uşak’ın Eşme ilçesinde ‘İstiklal Harbinde Eşme’ adlı fotoğraf sergisiyle bugüne kadar bilinmeyen fotoğraflar gün yüzüne çıktı. 30 yıllık bir çalışmanın ürünü olan sergi, aslında Eşme’nin Kurtuluş Savaşı’nın en önemli duraklarından biri olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

En büyük operasyon

Dr. Şenli, Büyük Taarruz’un dünyanın en büyük istihbarat operasyonu olduğunu söylüyor. 30 Ağustos öncesinde 200 bin askerin yer değiştirdiğini dahi işgal kuvvetlerinin anlayamadığına dikkat çeken Şenli, “İstiklal Savaşımızda istihbarat sanatının tüm inceliklerinden faydalanılmıştır. Atatürk’ün önderliğinde ‘dünyanın en büyük istihbarat operasyonu’ yapılarak ordumuz hakkında bilgi edinilmesine engel olunmuş, neredeyse İzmir’e gelene kadar harekâtımız gizlenerek, düşmanın diplomatik tedbirler alması da engellenmiştir. Tüm dünyayı şaşkına çeviren, muhteşem bir zafer kazanılmıştır. Dünyanın o anki hâkimi olan İngiltere’de, kamuoyu bu yenilginin faturasını hükümete kesti. Başbakan Lord Curzon istifa etti, hükümet düştü” dedi.

Haberin Devamı

Atatürk, İzmir’e İngilizlerin arabasıyla girdi

Şenli, Atatürk’ün, süvarilerin İzmir’e girdiği 9 Eylül’den bir gün sonra, beraberinde Mustafa Fevzi Çakmak ve Asım Gündüz’le (Batı Cephesi Kurmay Başkanı) İzmir’e geldiğini anımsattı, “Bindiği otomobil, aslında İngiliz İşgal Kuvvetleri Komutanı General Harrington’ın makam aracıydı. İngilizler bu kadar darmadağın olmamıştı” diye konuştu. Şenli, Eşme’yle ilgili bilinmeyenlerden bazılarını da şöyle anlattı: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri” emri, Eşme Takmak sırtlarında savaşın gizlilik kararı kaldırıldıktan sonra dünyaya duyuruldu. Kuvayı Milliye, Belediye Başkanı Yunus Bey, Kaymakam Ahmet Şevki Efendi, Hacı Müftü Ahmet Nazif Efendi öncülüğünde kuruldu. Mustafa Kemal Atatürk, Ege Bölgesi Kuvayı Milliye teşkilatıyla ilk haberleşmesini Eşme’de Albay Bekir Sami (Günsav) ve Yüzbaşı Selahattin’le (Yurtoğlu) gerçekleştirdi. Bekir Sami (Günsav) ve Yüzbaşı Selahattin (Yurtoğlu) Eşme’ye gelince Kuvayı Milliye teşkilatlanması başlamış, Eşme bir ihtilal merkezi haline gelmiştir. Ahmet Derviş (Korgeneral) Paşa’ya bağlı Vardar Akıncı Müfrezesi Eşme Elvanlar tren istasyonunda bulunan bir Yunan taburunu, çok büyük bir cephaneliği ve demiryolu köprüsünü imha etti. İmha edilen cephanelik çok büyük olduğu için Kütahya-Eskişehir ve Sakarya harbinde kuvvet dengesini lehimize değiştirdi.