Ege Bağışlar yüzde 50 azaldı!

Bağışlar yüzde 50 azaldı!

04.11.2021 - 00:05 | Son Güncellenme:

Kendisi de karaciğer nakilli olan Dr. Zafer Beken, pandemide organ naklindeki düşüşe dikkati çekti, vatandaşlara çağrıda bulundu

Bağışlar yüzde 50 azaldı

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zafer Beken, 2005 yılında aldığı ‘hepatite bağlı karaciğer sirozu’ teşhisiyle, nakil bekleyen hastalardan biri oldu. Dr. Beken, kız kardeşi Ayfer Beken’den yani canlı bağışçıdan alınan karaciğer nakliyle hayata tutunmuştu. Dr. Beken, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle bağışın önemine dikkati çekti. Ülke genelinde bağış oranlarının yarı yarıya düştüğünü ifade eden Dr. Beken, “Pandemi ve toplum koordinasyonunun bozulması kadavradan verilen bağış sayısını ciddi oranda düştü. Organ naklinde ülke genelinde neredeyse yarı yarıya azalma oldu. Ege Bölgesi, Türkiye’de kadavradan yapılan bağışta öncü durumundaydı. Maalesef bu bölgede de sayılar çok düştü” dedi.

Haberin Devamı

25 bin hasta

Dr. Zafer Beken şöyle devam etti; “Aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Organ Nakil Koordinatörüyüm. Türkiye’de bugün 25 binin üzerinde organ nakli bekleyen hastamız var. Bunların en büyük kısmını 20 bin ile böbrek ihtiyacı oluşturuyor. 1700 civarında karaciğer nakli, 1300 kornea nakli bekleyen hasta var. Gelişmiş ülkelerde organ nakillerinin yüzde 80’inin kadavradan, yüzde 20’sinin canlı bağışçıdan yapılıyor ama biim ülkemizde bu tam tersi. Eğer bir kişi hayatında organlarını kendi rızası ile bağışladıysa, kişi vefat ettiğinde de ailesinin buna engel olmaması gerektiğini düşünüyorum. Dinimiz açısından da sakıncası yoktur.”