Ege ‘BALO’ya hazır olun!

‘BALO’ya hazır olun!

23.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin iç ve dış ticaretinde büyük avantaj sağlayacak demiryolu ağı olan “Balo” için şirket ortakları aranıyor

‘BALO’ya hazır olun

Manisa’da ilk olarak başlatılan ardından projenin ülke ihtiyacına yanıt vermesi nedeniyle Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yürütülen Batı Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) projesi için geri sayıma geçildi. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTS) önderliğinde 2006 yılında start verilen proje için şirketleşme aşamasına gelindiğine dikkat çeken MTS Başkanı Bülent Koşmaz, 223 oda ve borsa ile organize sanayi bölgelerinin başkanlarına projeyi anlatacaklarını belirtti. Kurulacak şirket ile ilgili aday ortaklar toplantısı 24 Mayıs 2011 tarihinde (yarın) Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda gerçekleştirecek. MTS Başkanı Koşmaz, davetlilere kurulacak şirkete ortak olma çağrısında bulunacaklarını açıkladı. TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın moderatörlüğünde düzenlenecek ve geniş katılım beklenen toplantıya eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın da katılacağı belirtildi.

Balo sistemi nedir?
Sistemde ihracatçıların, konteynırlarla kapılarından alınacak yükler, demiryolu ile Bandırma’daki Konsolidasyon Merkezi’ne ulaştırılarak Avrupa’daki varış noktalarına göre tasnif ediliyor. Daha sonra yükler demiryolu vasıtasıyla Bandırma Limanı’na getirilerek, tren ferisi ile Tekirdağ üzerinden Orta Avrupa’daki nihai varış noktalarına ulaştırılıyor. Tekirdağ ve İstanbul bölgelerindeki ihracatçılara ait yükler ise Tekirdağ Muratlı Aktarma Merkezi’nde sisteme dahil edilecek. BALO sisteminde ayrıca dönüş yükleri yurtdışındaki göndericilerden toplanarak, blok trenler vasıtası ile Türkiye’ye getiriliyor.

Önderliği TOBB aldı
Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tarafından başlatılan projede kapsamın genişlemesiyle önderlik için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) devreye girdi.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önerisi ile projeye Gaziantep, Adana, Konya, Ankara, Eskişehir ve Bursa’daki sanayi tesisleri de dahil olurken, şirket kuruluşu ile ilgili çalışmaları TOBB adına EBSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar’ın yürütmesine karar verildi. Yorgancılar, proje sayesinde ihracatçı firmaların taşımacılık maliyetlerinin deniz ve karayoluna göre konteyner başına 500 euro düşeceğine dikkat çekti. Bir konteynerin Avrupa’daki alıcılara teslim fiyatı 2 bin 300 eurodan bin 235 euroya kadar inebilecek. Bir buzdolabının Lyon’a taşınma maliyeti ise 30 eurodan 19 euroya düşecek.
anisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tarafından başlatılan projede kapsamın genişlemesiyle önderlik için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) devreye girdi.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önerisi ile projeye Gaziantep, Adana, Konya, Ankara, Eskişehir ve Bursa’daki sanayi tesisleri de dahil olurken, şirket kuruluşu ile ilgili çalışmaları TOBB adına EBSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar’ın yürütmesine karar verildi. Yorgancılar, proje sayesinde ihracatçı firmaların taşımacılık maliyetlerinin deniz ve karayoluna göre konteyner başına 500 euro düşeceğine dikkat çekti. Bir konteynerin Avrupa’daki alıcılara teslim fiyatı 2 bin 300 eurodan bin 235 euroya kadar inebilecek. Bir buzdolabının Lyon’a taşınma maliyeti ise 30 eurodan 19 euroya düşecek. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) tarafından başlatılan projede kapsamın genişlemesiyle önderlik için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) devreye girdi.TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun önerisi ile projeye Gaziantep, Adana, Konya, Ankara, Eskişehir ve Bursa’daki sanayi tesisleri de dahil olurken, şirket kuruluşu ile ilgili çalışmaları TOBB adına EBSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar’ın yürütmesine karar verildi. Yorgancılar, proje sayesinde ihracatçı firmaların taşımacılık maliyetlerinin deniz ve karayoluna göre konteyner başına 500 euro düşeceğine dikkat çekti. Bir konteynerin Avrupa’daki alıcılara teslim fiyatı 2 bin 300 eurodan bin 235 euroya kadar inebilecek. Bir buzdolabının Lyon’a taşınma maliyeti ise 30 eurodan 19 euroya düşecek.
50 milyon euroya mal olacak
MTSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Koşmaz da BALO projesini yürütecek şirketin 20 milyon lira sermayeye sahip olacağını, TOBB’un ise 3 milyon lirayla ortak olacağını söyledi. Projenin yaklaşık 50 milyon euroya mal olacağını aktaran Koşmaz, “Proje için Bandırma Limanı’nda yükleme rampası inşa edilecek. Buradan Tekirdağ Limanı’na ulaşacak yükler, trenle Avrupa’ya nakledilecek” dedi.