Ege Başkanın istifasını Susam engellemiş

Başkanın istifasını Susam engellemiş

26.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Bornova kongresinde CHP’nin sırları ortaya döküldü. Partiden istifa eden Kocaoğlu’nu, Susam’ın engellediği ortaya çıktı. Partili belediye başkanlarının kongre için işçileri tehdit ettiği ileri sürüldü

Başkanın istifasını Susam engellemiş

CHP İzmir örgütünde uzun süredir gerilen oklar, Bornova İlçe Kongresi’nde yaydan çıktı. CHP kongreleri genellikle sandalyelerin havada uçmasıyla hatırlanırken, Bornova kongresi mermi gibi sözlerle zihinlere yer etti. Başkan Kocaoğlu, taraf oldu ve Enver Dündar’ı aday çıkararak, destekledi. Kongreye sonuçtan çok parti sırlarının ortaya dökülmesi, istifa resti, belediye başkanlarının işçileri işten çıkarmakla tehdit etmesi iddiaları damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimlerden önce desteklediği ismin Urla belediye başkan adayı gösterilmemesi nedeniyle CHP’den istifaya bile kalkıştığı ortaya çıktı.

İstifayı Susam açıkladı
Kocaoğlu, ilçe belediye bakanlarının kongrelerde taraf olduğunu, işçileri kendi desteklediği adaya oy vermedikleri taktirde işten çıkarmakla tehdit ettiklerini söyledi. Öte yandan Kocaoğlu ile ayrı saflarda bulunan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Üyesi, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, yerel seçim öncesi adaylıktan istifa eden Kocaoğlu’nun elinden dilekçeyi alıp, yırttığını söyleyerek, parti sırlarını açığa çıkardı. Kocaoğlu, istifayı doğrulayarak, sebebinin Urla Belediye Başkanlığı için Selçuk Karaosmanoğlu yerine Mustafa Aras’ın aday gösterilmesinden kaynaklandığını açıkladı ve o günkü sözlerinin arkasında olduğunu söyledi.
Delegeler oy kullanırken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir dönem küfürleştiği, kongrelerde farklı saflarda yer aldığı eski İzmir İl Başkanı Kemal Karataş’ın samimi ve sıcak sahbeti dikkat çekti. Sohbette Kocaoğlu’nun yeniden il başkan adayı olmaya hazırlanan Kemal Karataş’a “Bu partiye çok emeğin var. Bırak bu işleri, milletvekili ol” dediği, Karataş’ın da kendisine “Önce il yönetimini düzelteceğim sonra milletvekili olacağım” şeklinde cevap verdiği öğrenildi.

Tepkiler abartılı
CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de “Yaşananlar elbette hoş değil. Bir kongre demokrasi mücadelesidir. Bunu da kurallarına göre yapmak lazım. Tartışmalar doğru değil. Kongre süreci eğer içtüzüğe, yasalara uygunsa bir problem olmaz. Neden düşürülsün ki yönetim? Kocaoğlu’nun tepkisini abartılı ve gereksiz görüyorum. Böyle bir şey söylemeye ne gerek var?”
Kongrenin divan başkanlığını yapan CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, Bayraklı başta bazı ilçe belediye başkanlarının delegenin özgür iradesine engel olmaya çalıştıklarını söyledi.


Oy vermeyen işçiyi işten çıkarıyorlar
Belediyenin iş olanaklarını kullanarak örgüte müdahale etmenin yanlış olacağını belirten Aziz Kocaoğlu şöyle konuştu:, “İşten adam çıkartıyorlar, ‘Benim dediğim adama oy vermiyorsun’ diye. Belediye başkanları ‘şuraya oy vereceksiniz’ diye tehdit eder mi? Deniyor ki ‘Kongreyi kazansanız bile genel başkan söz verdi. Bu kongreyi iptal edecek.’ Bu dedikoduyu çıkartanlar seçilmesin. Genel Merkez de böyle bir kongreyi iptal etsin. Ben CHP’den değil İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden istifa edeceğim ? Hem benden de kurtulursunuz.”

İstifa sırrını Mehmet Ali Susam açıkladı
MYK Üyesi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, şunları söyledi: “Dedikodu yapıyorlarmış ‘bu ilçe yönetimi seçilirse MYK görevden alacakmış. MYK böyle bir yöntemi ve dedikoduyu kendisine zul adleder. Hiçbir ilçemiz ve ilçe belediye başkanımız kesinlikle duygusallık içinde olmasın. Kocaoğlu biz, sizi seviyoruz. Siz ayrılmak isteseniz de biz, sizi bırakmayız. Kocaoğlu, yine böyle bir duygusal anında ayrılmak için istifa dilekçesi verdiğinde elindeki dilekçeyi ben aldım. Her belediye başkanımızın bir adayı desteklemesi en doğal hakkıdır. Tek şartı elindeki gücü baskı aracı olarak kullanmasın.”

Belediye başkanları işin dozunu kaçırdı
CHP İl Başakanı Rıfat Nalbantoğlu, Kocaoğlu ve Susam’ın açıklamalarını şöyle değerlendirdi: “Bazı ilçelerimizde belediye başkanları amacını aşan girişimlerde bulundu. CHP’nin iktidar yürüyüşü sırasında Bornova gibi önemli ilçede görev isteyen çok değerli iki partilinin yarışı var. Bir parça ulu orta konuşulmaması gereken işler konuşuldu. Bunlar olur önemli değil. İşin özetini Susam konuşmasında söyledi. Genel başkanımızın da bizim de istediğimiz uyumlu çalışabilecek yapılar ve yönetimlerdir. Uyumlu meselesini abartıp, bire bir kendisine memur arama işi partinin genel yapısını bozar. Belediye başkanları dozu kaçırdı.”

Kocaoğlu, kongrede delegeyi tahrik etti
Eski İl Başkanı Kemal Karataş, Aziz Kocaoğlu’nun istifa restiyle kongrede delegeyi tarik ettiğini öne sürerek, “Bu açıklamaların yapılmasını uygun bulmadım. Bunlar partinin üst düzeyde konuşulan sırlarıdır. Burada ortaya saçılması talihsizlik. Zaman aşımına uğradıktan sonra açıklanmalıydı. Kocaoğlu, delegeyi tahrik etti. Partiiçi dedikoduları gündeme getirerek Genel Merkez’e gözdağı, delegeye de mesaj verdi” diye konuştu