Ege Basmane Çukuru’nda UZLAŞMA bilmecesi

Basmane Çukuru’nda UZLAŞMA bilmecesi

12.02.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda yılan hikayesine dönüşen “Basmane Çukuru”nda mutabakat umudunun doğduğu açıklandı. Ancak taraflar bu konuda değişen bir sonucun olmadığını öne sürdü

Basmane Çukuru’nda UZLAŞMA bilmecesi

İzmir’in en düzenli ve geniş katılımlı organizasyonu İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun 19’ncu toplantısı Tarihi Havagazı Fabrikası’nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda İzmir’in EXPO 2020 adaylığı, Gaziemir’de yapılacak yeni fuar alanı ile ilgili öneriler ve Yeni Kent Merkezi, İnciraltı bölgelerindeki yargı süreçleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
Oturum Başkanı Yılmaz Temizocak açıklamaları sırasında Basmane Meydanı’nda bulunan ve yaklaşık 13 yıldır yapımına başlanamayan Dünya Ticaret Merkezi temel çukuru olan, kamuoyunda “Basmane çukuru” olarak bilinen yerde de karşılıklı bir gelişme oluşmak üzere olduğunu söyledi. Temizocak, “Konuyla ilgili mutabakat sağlanmak üzere diye bir şey gündeme geldi. Sözkonusu çukurda mutabakat zemini oluşturulmasına yaklaşıldı.”

Değişiklik yok
Ancak konunun iki önemli tarafı Yüksel Çakmur ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu cephesinden ise “bu konuda değişen birşey olmadığı dile getirildi. Başkan Kocaoğlu iyi niyetle konunun çözüme kavuşturulması için çalıştıklarını, planlarda gerekli değişiklikleri de yaptıklarını belirterek, sonucu beklediklerini ifade etti.

DAVA SÜRÜYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden düzenlediği Konak 1’inci Etap 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı iptali için açılan davanın sonucu bekleniyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yüksel Çakmur ayrı iptal davası açtı. Şehir Plancıları gerekli jeolojik etüdlerin yapılmadığı, bütüncül olmadığı gerekçelerini önesürdü. Plancılar, yüzde 40’ı kamuya terk edilecek alanlara yol, yeşil alan, otopark yapılacağı güvencesi istedi.

Fabrika yapsınlar kazma kürekle gelip çalışayım’
Çakmur, ‘Uzlaşma’, ‘Mutabakat’ umudu göründüğüne ilişkin yapılan açıklamalara sert tepki gösterdi. “Herkes kendi adına konuşsun” diyen Çakmur şunları söyledi:
“Bu demeçleri verenler, rant takipçileridir. Bir belediye başkanı kamu yararını mı korur, yoksa rantiyecilerin yararını mı? Bugün Bayraklı’da rant peşinde koşanlar 17 Ağustos’u, ne çabuk unutmuşlar. O ellerindeki dolarlar, eurolar binaların altında kalan insanları geri getirmeye yetmeyecek. Yunan Ordusu’ndan daha çok zarar verdiğimi söyleyen rantçılara bir çift sözüm var. Yatırımcı adı altında rantiyecileri üzerimize gönderiyorlar. Rezidanslar, işhanları ne zamandan beri yatırım oldu?”

YENİ FUAR PROJESİ DEĞİŞİYOR
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nda konuşulan diğer konu başlıkları da ele alındı. Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni fuar projesinde bazı tadilatların olacağını belirterek “ Kongre merkezi yeni alanın içinde de dışında da olabilir.Uyarıları ve eleştirileri dikkate alacağız.” dedi. Ayrıca 19 Şubat 2011’de geniş katılımlı EXPO toplantısı yapılacağı öğrenildi.

Soyer: EXPO için acele edelim
İzmir’in n EXPO 2015 girişiminin Genel Sekreteri ve Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara’nın adaylığının hiçbir şansı olmadığını belirterek, EXPO 2020 adaylığı için çok az zaman kaldığını, ilk etapta Başbakan’dan randevu alınana kadar gönüllülerin çoğaltılması gerektiğini vurguladı.
Tunç Soyer, dünyanın en büyük sosyal etkinliği olan EXPO’ların insanlığa ayna tuttuğunu belirterek, İzmir’in de 2015 adaylığı sürecinde çok önemli bir deneyim elde ettiğini ifade etti. Soyer, “İzmir’e oy veren ülkeler deTürkiye’den gelecek adaylık açıklamasını bekliyor. ” dedi.

En ciddi rakip: Sau Paulo
Soyer, EXPO 2020’de Tayland, Brezilya Sao Paulo ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Abu Dabi ve Dubai’nin aday olacağını hatırlatarak en ciddi rakibin Sao Paulo olduğunu anlattı.?Tunç Soye, İzmir’in EXPO adaylığında ilk defa Doğu Akdeniz’de böyle bir etkinliğin yapılacağı argümanına karşılık, Sao Paulo’nun da ilk defa Latin Amerika’da bir şehrin ev sahipliği yapacağını kullandığını dile getirdi.

Yazarlar