Ege Basmane Türkiye’nin “EL SANATLARI MERKEZİ” olacak

Basmane Türkiye’nin “EL SANATLARI MERKEZİ” olacak

02.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Eylülde hayata geçecek “Zanaat Mahallesi Projesi”nde ilk etapta 100, daha sonra da 500 atölye kurulacak

Basmane Türkiye’nin “EL SANATLARI MERKEZİ” olacak

Cum­hur­baş­ka­nı Ab­dul­lah Gül İz­mir prog­ra­mı kap­sa­mın­da Ago­ra Ören Ye­ri’ni de gez­di. Yet­ki­li­ler­den bil­gi al­dı. Zi­ya­re­ti­nin ar­dın­dan yap­tı­ğı açık­la­ma­da da, “Ago­ra’nın al­tın­da­ki zen­gin­li­ği her­kes gör­me­li. Kül­tür Ba­kan­lı­ğı, Ti­ca­ret Oda­sı, üni­ver­si­te­ler­le be­ra­ber kı­sa sü­re­de bu­ra­nın çeh­re­si­nin de­ği­şe­ce­ği­ne ve bu­ra­nın iyi bir açık ha­va mü­ze­si ola­ca­ğı­na ina­nı­yo­rum” di­ye ko­nuş­tu. Gül, ken­di­si­ne ak­ta­rı­lan Za­na­at Ma­hal­le­si Pro­je­si’ni de des­tek­le­dik­le­ri­ni söy­le­di. İz­mir Ti­ca­ret Oda­sı, Ko­nak Be­le­di­ye­si, Es­naf ve Sa­nat­kar­lar Oda­la­rı Bir­li­ği’nin de des­tek ver­di­ği pro­je ey­lül­de ha­ya­ta ge­çe­cek. İlk etap­ta 100, za­man için­de 500 atöl­ye ku­ru­la­cak.

Ça­lış­ma­lar 5 yıl­dır de­vam edi­yor
Ago­ra zi­ya­re­tin­de ko­nu­yu Cum­hur­baş­ka­nı Gül’ün de önün­de gün­de­me ge­ti­ren Meh­met Taş­di­ken’in, 5 yıl­dır ça­lış­ma­la­rı sür­dür­dü­ğü pro­je kap­sa­mın­da Ago­ra ve çev­re­sin­de Tür­ki­ye’nin her ta­ra­fın­dan 500 adet el sa­nat atöl­ye­si ge­ti­ri­lip böl­ge­ye yer­leş­ti­ri­le­cek. İs­tan­bul’da Fran­sız So­ka­ğı ve Kon­ya’da Sa­nat Kö­yü pro­je­le­ri bu­lu­nan Meh­met Taş­di­ken, “İz­mir’i Tür­ki­ye’nin ‘Za­na­at Atöl­ye­le­ri Mer­ke­zi’ Yap­ma Pro­je­si”yle il­gi­li, “Bu pro­je bir Old City pro­je­si. Ge­niş bir alan üze­rin­de. Amaç, hem ken­tin ta­ri­hi­ni, hem mi­ma­ri­si­ni hem kül­tü­rü­nü, ye­ni­den es­ki do­ku­su­na uy­gun ola­rak or­ta­ya çı­kar­mak. Ay­nı za­man­da da bu­nu gün­cel ya­şa­mı­mı­zın bir par­ça­sı ha­lin­de, in­san­la­rın bu­gün­kü ih­ti­yaç­la­rı­na gö­re sun­mak” di­ye ko­nuş­tu.

Av­ru­pa’dan ta­sa­rım­cı­lar ge­le­cek
Taş­di­ken, el sa­nat­la­rı atöl­ye­le­ri ile bir­lik­te ta­sa­rı­mın da bir­lik­te ku­ru­la­ca­ğı­nı ek­le­ye­rek şun­la­rı söy­le­di: “İz­mir’den, İs­tan­bul’dan, İtal­ya’dan, Av­ru­pa’nın de­ği­şik yer­le­rin­den ta­sa­rım­cı­lar ge­ti­rip, ey­lül so­nu iti­ba­riy­le work­shop’lar ya­pı­la­cak. El­li­ye ya­kın ta­sa­rım­cıy­la bu­gü­ne ka­dar gö­rü­şül­dü. Tür­ki­ye’de çok ün­lü ta­sa­rım­cı­lar­la gö­rüş­tük. Zey­nep Tu­nus­lu’dan ri­ca et­tik, ko­or­di­nas­yo­nu o sağ­lı­yor. Mo­da, ob­je­ler, mi­ma­ri de­ko­ras­yon da­hil ol­mak üze­re her alan­da ça­lış­ma­la­rı gös­te­re­cek­ler ve on­lar da o böl­ge­de bu ta­sa­rım­la­rı­nı sü­rek­li ha­le ge­ti­re­cek­ler.”

“Fikir bazında çok olumlu bir proje”
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş:
“Kentin turizm gelirlerinin artması için destekler veriyor; turizm altyapımızdaki eksiklikleri tespit ediyor ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Basmane Zanaat Mahallesi Projesi, Anafartalar Caddesi’nin Basmane tarafındaki atıl binaların değerlendirilmesi, bu evlere zanaatkarların yerleştirilmesi suretiyle bölgenin canlanması açısından fikir bazında olumlu bulduğumuz bir proje. Basmane Old City adı verilen içinde (alışveriş merkezleri, konutlar, yaşam alanlar vb) birçok detay barındıran daha geniş bir projenin de parçası. Tüm detaylar netleştikten sonra projeye nasıl katkı koyabileceğimizi tekrar ele alacağız”


“Esnaf olarak bize ne düşüyorsa yaparız”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu
: “Çok güzel bir proje. Bu projeyle ilgili bir çalışma da yaptık. Konak Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ile biraraya geldik. Komisyonlar kurduk. Proje bir dünya projesi. Türkiye ve İzmir için çok önemli. Bize ne düşerse biz katkı koymaya çalışırız. Özellikle kentin tanıtımı açısından değerli ancak İzmir esnaf teşkilatına da bu projenin neler vereceğini biliyorum. Bu bakımdan da hayata geçmesi için üzerimize ne düşerse yapmaya çalışırız”


Yemek ve eğlence kültürü de olacak”
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan:
“Orada biz bir arkeo-park yapıyoruz. İki bina satın aldık. Sadece Zanaat Mahallesi Projesi değil o bölgede yemek kültürü ve eğlence kültürüne yönelik çalışmalara da özen gösteriyoruz. Projenin bir an önce hayata geçmesi için üzerimize düşeni yapacağım”