Ege Bayındır mucizesi

Bayındır mucizesi

07.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bayındırlı üreticiler, dünyanın çiçek devi Hollanda’yla imzalanan tohum alım sözleşmesinden sonra, şimdi de aynı ülkeye ihracat yapmaya başladı.

Bayındır mucizesi

Yerli üreticinin desteklenmesi amacıyla kooperatiflerle anlaşma yaparak Türkiye’de ‘Sözleşmeli Üretim’ modelini uygulayan ilk yerel yönetim olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, verdiği desteklerin olumlu sonuçlarını almaya başladı. 2007 yılından beri uyguladığı alım garantili sözleşmeli üretim modeliyle hem üretim miktarını hem de kaliteyi artıran Büyükşehir sayesinde Bayındırlı çiçek üreticileri, dünyanın en büyük çiçek üreticileriyle ortaklıklar kuracak ve rekabet edecek büyüklüğe ulaştı. Bayındır, artık sadece Türkiye’de değil dünyada da konuşulur hale geldi.

Haberin Devamı

Bize has ürünler

Bayındırlı çiçek üreticilerinin kurduğu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP), dünya çiçek devi Hollanda’yla yaptığı çiçek tohumu alım sözleşmesinden sonra, şimdi de bu ülkeye süs bitkisi ihracatına da başladı. Yerelde kalkınma hedefiyle yola çıktıklarında, bugünlere gelmeyi hayal ettiklerini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, Bayındırlı üreticilerin Hollanda’yla işbirliği içinde hem ihracat yaptığını hem de onlar adına yeni bitki türü üretimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Kocaoğlu, “BAYÇİKOOP sayesinde Türkiye’ye has yeni ürünler, Türkiye patentli ürünler üretiliyor” dedi.

Dünya çiçek ihracatında yüzde 49’luk paya sahip olan Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ilk etapta 2 bin 500 adet ve 100 çeşit çalı grubu üzerine anlaşma yaptı. Ayrıca BAYÇİKOOP, geliştirdiği siklamen tohumları için Hollandalı bir firmayla da 5 yıllık alım sözleşmesi de imzaladı.

Haberin Devamı

Bayındır mucizesi

İhraç ürünü bitkilerle dolan TIR’a ilk yüklemeyi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı

Büyükşehir modeli Hollanda’da

Hollandalılara İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği mevsimlik çiçekte sözleşmeli üretimi anlattıkların söyleyen BAYÇİKOOP Başkanı Ersoy Sümerkan, “Bu sistemi çok beğendiler. Seneye İzmir’de, tıpkı Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz model gibi, kendileri için çalı grubu üretmemizi teklif ettiler. İzmir modeli sadece Türkiye’de değil, Hollanda’da da benimsendi” dedi.