Ege Baykal, isterse aday olarak kendisi gelsin

Baykal, isterse aday olarak kendisi gelsin

05.06.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İz­mir Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı’na so­yu­nan AKP’li Bu­ca Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ce­mil Şe­boy böy­le de­di, aday gös­te­ril­me­di­ği tak­dir­de si­ya­se­ti bı­ra­ka­ca­ğı­nı açık­la­dı

Baykal, isterse aday olarak kendisi gelsin

AKP’li Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, 2009’da yapılacak olan yerel seçimlerde büyükşehir belediye başkan adayı gösterilmediği takdirde siyaseti bırakacağını söyledi. 15 yıldır Buca’da belediye başkanlığı yaptığını ve artık Buca’ya verebileceği bir şey kalmadığını savunan Şeboy, “İddia ediyorum, eğer Büyükşehir’a aday olursam İzmir’i dünya kenti yapacak projelerim var. Rakip tanımıyorum. Karşıma Aziz Bey değil Deniz Baykal bile çıksa kazanacağıma inanıyorum” dedi. Buca’da gerçekleştirdiği projeleri ve yapmak istediklerini anlatan Şeboy, pek çok projesinin Büyükşehir engeline takıldığını iddia etti. Milliyet ekibini Buca Gölet’te konuk eden Başkan Şeboy’a yönelttiğiğimiz sorular ve yanıtları şöyle:

Açıklamalarınızda Buca’da bir anlamda misyonunuzu tamamladığınızı, artık büyükşehire talip olduğunuzu dile getiriyorsunuz. Peki büyükşehir adaylığı olmazsa?

Gençlerin önünü açacağım

- Büyükşehir olmazsa yokum. 15 sene Buca Belediye Başkanlığı yaptım. Baykal’ı eleştirip duruyorum. Baykal, Demirel gibi olmak istemiyorum. İnsanların önünü açmak lazım. Kim ne derse desin bugünkü gençlik bizden daha iyi eğitim alıyor. Biz “t” cetvelleri ile proje yapıyorduk. Ama şimdi öyle değil. Benim çocuğum benden çok ileride. Ben de yeteri kadar yer işgal ettim. Tabii ki kafamda yapmak istediklerimin hepsini yapamadım. Ama kendimden dolayı değil. Burayı (Gölet) bitirdim. Burasını bir Disneyland yapmak isterdim. İzmir’in eğlence merkezlerinin olması gerekir. Şirinyer’de Akmerkez gibi proje olmasını istiyordum. O iş olmayacak. Ama gidin haftada iki kez pazar kuruluyor ve rezalet. Bu kente bunlar yakışmıyor. Öyle mekanlar yapacaksın ki; o pazarları içinde alacaksın. Bizde nereye gidersen git Alsancak’a kadar git, sokak aralarına pazar kuruluyor. Bu kente yakışmıyor. Mevlana, Yedigöller, Gölet gibi projeleri yapma imkanım oldu. 

Genel Merkez “Buca’da devam et” diye zorlarsa ne yapmayı düşünüyorsunuz?
 
- Yüzde 99 değişmeyecek. 15 yıl az bir zaman değil. İnsan yıpranıyor. Burada her gün Halk Günü yapıyorum vatandaşlarla. Bana kimse  hatır sormak için gelmiyor ki. Bizim işimiz problem çözmek. 

Siyaseti bırakacağım

Büyükşehir’e aday gösterilmezseniz siyasete devam edecek misiniz?
 
- O zaman siyaseti bırakmayı düşünüyorum. Kaynaklar’da ev yaptırıyorum. Oraya yerleşeceğim. Sabah geç kalkacağım, torunumla oynayacağım. Köyün kahvesine çıkacağım. Belki bir belediye başkanı çağırır gönüllü danışmanlık yaparım. Mimarlık yaparım, çizerim, fikir veriririm. 

Kim karşınıza büyükşehir belediye adayı olarak çıksa endişelenirsiniz?
 
- Başkasından korksam aday olmam. Kimseyi küçük de görmem, korkmam da. İster Aziz Kocaoğlu, isterse Deniz Baykal olsun. Kim olursa olsun, ben kendime bakarım. Ben İzmir’in her şeyini, her noktasını biliyorum. Nereye ne yapılması gerektiğini biliyorum. Eğer Baykal biliyorsa ve istiyorsa gelsin karşıma aday çıksın...

Özellikle bu kentin varoşları olarak nitelendirilen kenar mahallelerindekiler kentin merkezi Alsancak’a mı gitmeli? 
- Tabii ki önceden sadece Kordon’a, Fuar’a gidiyorlardı. Fuarda kalabalıktan yürümek çok zordu. Şimdi buralarda yürümek çok zor. Artık Fuar bomboş. Burda bank göremezsiniz, insanlar çimlere oturuyorlar. Kentin projelerini hep merkezin dışına doğru götürdüm. Gediz’de Roman vatandaşların oturduğu yere Sevgi Yolu yaptım. Kültür Merkezi’ni Atatürk Mahallesi, Yenigün Mahallesi ve Çamlıkule Mahallesi’nin ortasına koydum. Bilerek koydum. Ama gidin oraya şimdi o bölgeyi geliştirdi. Cazibe merkezleri yapacaksın, artıracaksın. Karşıyaka’da kaç tane cazibe merkezi var? Karşıyaka’nın içerisine, o tren yoluna kadar gidin. Ne var orada? Hiçbir şey yok. Sonra gecekondular başlıyor. Bizim Buca’ya girdiğinizde birçok merkez var. Girince hemen Nato. Şirinyer’e geliyorsunuz parkın orası bir merkez. Oradan Forbes’e geçiyorsun orası ayrı bir merkez. Menderes Caddesi’nden geliyorsunuz heykele, orası bir merkez. Çevik Bir’de 150 gecekondu yıktım.    Orada bir meydan yaptık.

Bü­yük­şe­hir bi­ze en­gel çı­ka­rı­yor

Meydanları yapıyorsunuz ama yollar yeterli değil. Buca’da büyük bir trafik ve otopark sorunu var.
- Çünkü Buca’nın nüfusu 500 bin. Buca otelkent... Her sabah Buca’dan 200 bin insan gidiyor, bir o kadar da Buca’ya geliyor. Alternatif yol yapacaktık. Çevre yolundan cezaevinin arkasından geçirip, Yeşildere’ye indereceğim bir yol vardı. Aliağa  Menderes hattından dolayı demiryolunun üstü kaldı. Üzerine bir köprü yaptıramadım. Demiryolunu 200 metre geriye çektiremedim. Geriye çektirebilseydim Menderes Caddesi gibi, Seyfi Demirsoy Hastanesi’nin önünden başlayıp, Yeşildere’ye kadar giden bir ana arter kazanacaktık. Buca’ya gidiş 3 kilometre kısalacaktı. Yaptıramadım. Ellerine verdim projeyi. Şirinyer tüneli 200 metre geriye çekilecekti, Yeşildere üzerine bir köprü yapılacaktı hepsi bu. 3 trilyonluk bir köprü...  Büyükşehirin işi... Yaptıramadık. Aslında İzmir’in asıl sorunu Metro... Zamanında gelmeliydi.

Aynı partiden olmak yetmedi

‘Projelerimin yüzde 95’ini hayata geçirdim. Ama çoğu da bürokrasi engeline takıldı’ diyorsunuz. Bu engelleme Büyükşehir’in CHP, sizin de AKP’li olmanızdan mı kaynaklanıyor? - Benim bu kente zararım mı oldu? Onlara sormak lazım.Neden imar vermiyorlar? Akmerkez, Safari Park ve Çim Meydan projeleri reddedildi... Safari Park projemiz de öyle...Yasada bir eksiklik var. O yüzden bürokrasiyi aşamıyoruz. Başbakan buraya (Gölet) geldiğinde kendim gösterip anlatacağım. Ormanda hayvan beslemek yasakmış. Eğer ilgili yasada düzenleme yapılırsa, Safari Park için her şey hazır. Hemen hayata geçirebiliriz. CHP’lilerle büyük bir siyasi kıskançlık ön planda. Sudan sebeplerle reddedilen projelerimiz var. Burada hiçbir şeyi bahane edemezsiniz. Bizim AKP’li onların CHP’li olması da değil. Bazen aynı partiden olduk yine olmadı. Rahmetli Ahmet Piriştina ile aynı partidendik. Akmerkez projemizi reddetti. Seçimden sonra Piriştina, “Sen artık bir dahaki seçime büyükşehir belediye başkanı olursun” demişti. Ne demek istedi bilmiyorum. Sonra projelerim engellendi. O dönem belediyede Hasanlar’ın engelini aşamadık. (Hasan Fehmi Mani ve   Hasan Topal’ı kastederek)