Ege Benazus’un arşivi hafızaları tazeliyor

Benazus’un arşivi hafızaları tazeliyor

08.09.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir’in kurtuluşunun 100’üncü yıl coşkusunu sanatla tüm kente yayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürk fotoğrafları koleksiyoneri Hanri Benazus’un arşivinden derlenen “İşgal’den Kurtuluşa Sergisi”ni açtı.

Benazus’un arşivi hafızaları tazeliyor

Konak Metro İstasyonu’ndaki sanat galerisinde açılan sergide; Atatürk’ten Kurtuluş Savaşı komutanlarına, kongrelerden dönemin gazete kupürlerine, İzmir’in işgalinden kurtuluşuna yüzlerce fotoğraf sergilendi. Başkan Soyer, “Öylesine bir hız çağında yaşıyoruz ki, hayat bizle başlayıp biten bir şey gibi akıp gidiyor. Okumak, duymak, dinlemek başka bir şey ama bir de görmek var. Onu da çok kıymetli Hanri Benazus’a borçluyuz. 1947 yılından beri 20 binin üzerinden fotoğrafı dünyanın her yerinden toparlamış, bulmuş çıkartmış. Biz de baktığımız her fotoğrafta Mustafa Kemal Atatürk’ün yüzündeki kıvılcımda, atalarımızın yüzündeki ifadeden çok şey öğreniyoruz. Hafızayı tazeliyoruz” dedi. Benazus da, “Koleksiyonu Büyükşehir’e vermeseydim heba olacaktı” diye konuştu. Sergi, 30 Kasım’a kadar görülebilir.

Haberin Devamı

Fuar, eskisi gibi...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 91. kez kapılarını açan İzmir Enternasyonal Fuarı ve Türkiye’de ilk kez yapılan Terra Madre Anadolu’da ziyaretçilerle birlikte stantları gezdi.  İZSU Genel Müdürlüğü standının çocuklar için ayrılan bölümünü ziyaret eden Başkan Soyer, miniklere suyun önemini anlatmak amacıyla yapılan eğitici etkinliklere de eşlik etti. Fuar gezisinde ESHOT Genel Müdürlüğü için ayrılan alana da uğradı. Çifte fuarın beklentilerini fazlasıyla karşıladığını belirten Başkan Soyer, “Ne kadar çok özlemiş herkes eski fuarları. Yine çoluk çocuk maaile herkes burada. Çok keyifli” dedi.

‘Hayatı dönüştürüyoruz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ambalaj atıklarını ayrıştırmak için kurulan İzDönüşüm tesisini ziyaret etti. Tesisin tarihi önem taşıdığını ifade eden Başkan Soyer, “Büyük bir dönüşümü başlatacak adımı attık. Aslında bu sadece çöpün değil, hayatın da dönüşümü. Sokakta çok zor şartlar altında, çöpleri karıştırarak yaşamını sürdürmeye çalışan vatandaşlarımız var. Biz onların da istihdamını sağlayarak daha insanî koşullarda bir çalışma imkânı sunmuş olduk” dedi. İzDönüşüm projesi kapsamında ekipler Karşıyaka, Karabağlar, Buca ve Narlıdere olmak üzere ilk etapta 4 ilçeden ambalaj atıklarını toplayarak projenin Konak’taki ambalaj atığı ayrıştırma tesisine iletiyor.