Ege Bir damla su için 177 kuyu açıldı

Bir damla su için 177 kuyu açıldı

06.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında yaşanabilecek kuraklık ve susuzluk riskine karşı yeni kuyular açıyor. 81 milyon metreküplük ilave su kaynağı yaratıldığı bildirildi

Bir damla su için 177 kuyu açıldı

Kentin susuz kalmaması için yeni kaynak arayışlarına giren Büyükşehir Belediyesi, 2004-2009 yılları arasında 177 yeni kuyu açtı. Bunların 143’ünün çevre yerleşimlere, 34’ünün ise metropole hizmet verdiği belirtildi. Günde 111 bin, yılda ise 40 milyon su kaynağı sağlandığı, özellikle çevre yerleşimlerde yaz aylarında yaşanan su sıkıntısının giderildiği kaydedildi. Böylece, 2009 verilerine göre yılda 185 milyon metreküp suyun tüketildiği İzmir’e, yüzde 22 oranında ilave su kaynağı yaratılmış oldu. Menemen havzasında açılan kuyular işletmeye alınırken; Halkapınar, Bornova ve Sarıkız havzalarındaki kuyular ek rezerv olarak tutuldu. Menderes’te açılan 8 kuyunun işletmeye alınması çalışmalarının ise devam ettiği ifade edildi.

Bu yıl sıkıntı yoktu
2009 başından bu yana yağışlarla Tahtalı Barajı’nda su seviyesinin arttığını ve yılı sıkıntısız tamamladıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Ancak küresel ısınmanın getirdiği kuraklık nedeniyle önlemlerimizi almaya devam ediyoruz. Yeni açtığımız kuyuları ek rezerv olarak tutarken, Tahtalı Barajı’nın su seviyesini artırmak için Ayrancılar bölgesi ile Menderes bölgesindeki kuyulardan baraja saniyede 500-600 litre, yani günde ortalama 47 bin metreküp ilave su taşıyacak 2.1 milyon TL’lik yatırıma başlıyoruz” dedi.
Geçen yıl su tutmaya başlayan Gördes Barajı’ndan en kısa sürede kente su kazandırmak amacıyla Manisa Nuriye’de kuracakları Sarıkız İçme Suyu Arıtma Tesisi için bu ay ihaleye çıkacaklarını kaydeden Kocaoğlu, “Günde 130 bin metreküp su arıtılacak. 2010 sonunda bu hattan kente yılda 47 milyon metreküp su verilmeye başlanacak” diye konuştu. Çevre yerleşimlerde yaşanan su sıkıntısına da değinen Kocaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
“Buralarda kaynakların kuruduğunu, kuyuların yetersiz kaldığını, özellikle yaz aylarında su sıkıntısı çekildiğini tespit ettik. Giderilmesi için 2005’ten bu yana bu bölgelerimizde yüzlerce kuyu açtık. Açmaya devam ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 12 milyon TL’lik harcama yaptık.”