Ege Büyükşehir’e yeni dalga

Büyükşehir’e yeni dalga

23.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri dün sabah erken saatlerde belediye şirketleri yönetici ve çalışanları ağırlıklı olmak üzere geniş kapsamlı bir operasyon gerçekleştirdi; Toplam 42 kişi gözaltına alındı

Büyükşehir’e yeni dalga

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak yapılan ikinci dalga operasyonda 42 kişi gözaltına alındı. Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik olarak geçen 2 Mayıs’ta yapılan ve 3 kişinin tutuklu bulunduğu bu ilk operasyon kapsamında el konulan belgelerin incelenmesiyle suça konu olabilecek 254 eylem tespit edildi. El konulan ihale ve alımlara ait dosyaların incelenmesi için 19 ayrı bilirkişi görevlendirildi. Bilirkişiler tarafından 65 rapor hazırlandı. Bu raporların 44’ünde ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, tehdit, zimmet, rüşvet, nitelikli dolandırıcılık, zincirleme olarak sahte belge düzenleme, zincirleme olarak sahtecilik, emniyeti suiistimal suretiyle görevi kötüye kullanma suçlarının işlendiği rapor edildi. Bunun üzerine dün ikinci dalga operasyon başladı.

Sabah saatlerinde başladı
İzmir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Mali Büro Amirliği ekipleri sabah saatlerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik, belediye şirketleri ağırlıklı olmak üzere kapsamlı bir operasyon gerçekleştirdi. İstanbul, Hatay ve Ordu’da 1’er kişi diğerleri İzmir’de olmak üzere toplam 42 kişi gözaltına alındı. Operasyonun İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım kurumu ESHOT başta olmak üzere diğer şirketlere yönelik olarak gerçekleştirildiği öğrenildi. Polisin aramalarının sürdüğü belirtildi.

Aydoğan’ın bilgisi yok
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da, kendilerine operasyon konusunda ayrıntılı bilgi verilmediğini ESHOT, Kültür, Sosyal İşler Müdürlükleri, ESHOT Encümeni ve Spor Müdürlüğü’nden çalışanların ifadelerinin alınmak üzere gözaltında tutulduğunu söyledi. Aydoğan, basın mensuplarının sorusu üzerine “Net bilgim yok. Sabah bazı evlerde arama yapıldı. Bazı arkadaşların polis tarafından gözaltına alındığını biliyorum. Bize herhangi bir bilgi verilmedi. İfadelerine başvurulacak herhalde” dedi.

İŞTE GÖZALTINA ALINANLAR
Eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alınanların İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erhan Bey, ESHOT Eski Genel Müdürü, İZULAŞ ve İZDENİZ Yönetim Kurulu Başkanı Zeliha Gül Şener, Kültür Daire Başkanı Murat Özel, Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Kültür Müdürlüğü çalışanı Asuman Gökkaya, İZENERJİ Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay, Solfej firması ortağı Sedat Sakur, ESHOT Genel Müdürü Ömer Faruk Alçelik, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Tufan Eker, ESHOT Destek Hizmetleri Daire Başkanı Besim Gültekin, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Tülay Tümay, ESHOT ihale yetkilisi İbrahim Tunç, Kültür Daire Başkanlığı çalışanı Cengiz Başkurt, ESHOT Strateji Geliştirme Daire Başkanı Turgay Akkaya, Karar ve Tutarnaklar Daire Başkanı Tülay Azeri, Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Serdar Selçuk Savcı, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Levent İşler, Grand Plaza şirketi yönetim kurulu üyesi Genel Müdür Vekili Işık Çelikoğlu, Belediye Halklailişkiler Şube Müdürlüğü görevlisi Pınar Çalışkan, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi, ESHOT İhale yetkilisi ve Karşıyaka Spor Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan, ESHOT Yapı Tesisat Daire Başkanı Rafet Bayram, İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Yönetim Kurulu üyesi Muharrem Derbetoğulları, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, Büyükşehir Belediyesi Spor yetkilisi Kemal Bulut, Grand Plaza çalışanları Yekta Saydam, Çağrı Çavuşoğlu, Genel İş 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Konca, şube üyeleri Necip Binici, Cafer Alt, Memiş Sarı, Yakup Yıldırım, kuyumculuk şirketinden Ercan Mertbilek, Çağlar Haspolat, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ESHOT ihale yetkilisi İrfan Aras, Hüseyin Mercan, kuyumcu Şulehan Ulusoy, ESHOT Genel Müdür Yardımcısı İsmail Halim Gürsoy, organizatör İsmail Yoğurtçu, Turkuaz şirketi yetkilileri Mustafa Nafi Kaya, Gökhan Boğazkesen, Murat Boyacıoğlu, Ferik Faruk Boyacıoğlu olduğu belirtildi.

İlk gün 3 tutuklama
İzmir Büyükşehir Belediyesi merkezli gerçekleştirilen operasyon kapsamında adliyeye sevkedilen 5 kişiden Kültür Şube Müdürü Abdülhalim Cumhur Yazıcı, İzenerji Genel Müdürü Ali Süha Sabuktay ve prodüksüyon firması ortağı Sedat Sakur tutuklandı. Kültür Daire Başkanı Murat Özel ile Kültür Müdürlüğü çalışanı Asuman Gökkaya ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Operasyonun İstanbul ayağında gözaltına alınan, “Kubilay” filminin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı da, İzmir Emniyeti’ne getirildi. Sorgulamaları süren, aralarında Karşıyaka Kulübü Başkanı Hüseyin Çalışkan’ın da bulunduğu bir grup zanlı ise parmak izi alınması için emniyetten çıkarıldı. Gözaltında bulunanların sayısının 38 olduğu, 0.S.’nin ise arandığı bildirildi.

Operasyon nedeni işte bu iddialar
Mahkeme tarafından görevlendirilen bilirkişilerin Büyükşehir Belediyesi hakkında tuttukları ve operasyona temel teşkil eden raporlardan birinin de İZELMAN’ın Çankaya’daki otopark ihalesine ilişkin olduğu belirtildi. Belediyeye ait otoparkın işletmesinin, özel bir şirketin verdiği yüksek teklife rağmen belediye şirketinde bırakıldığı iddiasını kamu zararı olarak kayıtlara geçen bilirkişi heyeti, İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı’nın gözaltına alınmasına neden olan raporda, halen tutuklu yargılanan Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da bu ihale kararının altına imza atarak kamuyu zarara uğrattığı ifadesi yer aldı. Gözaltına alınan ESHOT personeline, emniyetteki sorguda, İzmir’deki otobüs duraklarının yapım ve reklam işinin 7 yıllığına verilmesinin yarattığı kamu zararının sorulduğu öğrenildi. “Otobüs duraklarını neden Yap İşlet Devret modeli ile ihale ettiniz” sorusuyla karşılaşan personel, kamu zararı yaratmadıklarını ileri sürdü. Durak ihalesi sürecinde, kamunun 3 milyon Euro civarında zarara uğratıldığı ileri sürülüyor.


20 bin kişi eylemde
Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyona tepki gösteren işçi-memur sendikaları üyelerine iş bırakma çağrısı yaptı. Ulaşım dışında hizmetler durdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ’ne yönelik operasyonun şokuyla güne uyanan çalışanlar operasyona tepki olarak işleri yarım gün durdurma kararı aldı. Memur ve işçi sendikalarına mensup 20 bini aşkın çalışan yarım gün iş bıraktı. 12.30 itibariyle başlayan iş bırakma eyleminde ulaşım birimleri hariç öğleden sonra Büyükşehir çalışanlarının önemli bölümü iş bıraktı. Buna ilişkin ilk açıklama sendikalardan geldi. Ege Bölge Temsilcisi dahil 6 üst düzey yöneticisi tutuklanan işçi sendikası DİSK ve memur sendikası Tüm Bel-Sen üyelerine mesaj geçerek, işe gitmemelerini istedi. İlk etapta ulaşım ve acil hizmetler hariç kararı alan sendikaların sonra ulaşımda da yavaşlatma kararı aldığı kaydedildi.