Ege Büyümenin önündeki engelleri kaldırıyor!

Büyümenin önündeki engelleri kaldırıyor!

02.11.2021 - 00:00 | Son Güncellenme:

Adjust MENA Türkiye Satış Başkanı Ozan Can Şişman mobilde gerçekleştirilen kampanyaları ölçmek ve optimize etmek için çözümler sunduklarını belirtti

Büyümenin önündeki engelleri kaldırıyor

Selen Deniz / Marka Portresi -  Mobilde gerçekleştirilen kampanyaları ölçmek ve optimize etmek ve kullanıcı verilerini korumak için çözümler sunan mobil pazarlama analitik platformu Adjust’in Türkiye Satış Başkanı Ozan Can Şişman, değişen trendler hakkında bilgi verdi, ülke piyasasını değerlendirdi. Mobil pazarlamayı daha akılcı, daha kolay ve daha güvenli hale getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bize Adjust hakkında bilgi verebilir misiniz?

Adjust, pazarlamacıların uygulamalarının büyümesini sağlamak için güvendiği bir analitik platformudur. Mobil pazarlamayı daha akılcı, daha kolay ve daha güvenli hale getirmek için üç ana ürün sunuyoruz: Measure, automate ve protect. Adjust’ın uygulama ölçümlemesi ve analitik platformu, mobil attribution (measure), kampanya otomasyonu (automate) ve veri güvenliği ve korumasından (protect) oluşur. Tüm bu özellikler tek bir platformda yer alır ve büyümenin önündeki engelleri sizin için kaldırır. Müşterilerimizi ilk önceliğimiz yapan ve partnerler ile desteklenen bir deneyim sunuyoruz. Çözümlerimiz, veri gizliliğini korumaya ve son kullanıcılar arasında güven oluşturmaya odaklanıyor. Müşterilerimizin yardıma ihtiyacı olduğunda, sorularını yanıtlamak ve olası sorunları hızlı bir şekilde çözmek için dünyanın dört bir yanında her zaman anlık destek sunuyoruz. Adjust, Fintech’ten e-ticarete, oyun ve eğlenceye, startup’lardan büyük ölçekli kurumsal şirketlere kadar dünya çapında 50 binden fazla uygulamayla çalışıyor. Geçen yıl Adjust, EMEA için Mobil Arama kategorisinde MMA (Mobil Pazarlama Derneği) Smarties Türkiye Altın Ödülü’nü kazandı. DenizBank’ın UA hedeflerini korurken toplam mobil reklam harcamasını verimli bir şekilde yüzde 56 oranında azaltmak için Adjust verilerini nasıl kullandığı hakkında bir müşteri başarı öyküsü paylaşmıştık.

Haberin Devamı

Yüksek veri güvenliği

Adjust’ın mobil dünyada işletmeler için yarattığı en büyük 3 fark nedir?

Bunlardan ilki, mobil reklamcılığın yeni fırsatlar ve değişikliklerle gittikçe daha karmaşık hale geldiği ve sürekli uyumlu kalınması gereken yeni veri gizliliği düzenlemelerinin art arda geldiği bir süreçten geçiyoruz ve Adjust, pazarlamacıların kampanya performanslarını takip etmelerine ve aynı zamanda kullanıcılarının yaşam döngüsü yolculuklarını daha iyi anlamalarına yardımcı oluyor. Bu içgörülere sahip pazarlamacılar, mobil pazarlama stratejilerindeki değişiklikleri verilerin ışığında yapabiliyor ve uygulamalarının büyümesine katkı sağlıyor. İkincisi, sahtecilerin tüm mobil pazarlama kanallarında daha sofistike yöntemler kullanmaya başlaması. Temiz kampanyalar yürütmeye, en iyi kullanıcılarını doğru bir şekilde belirlemeye ve gerçek sonuçlarla yatırım getirisini artırmaya çalışan pazarlamacılar için bu büyük bir sorun. Adjust, mobil uygulama sahteciliğini önleyen ve veri gizliliğini güçlendiren araçlarla 2016’da piyasaya çıkan ilk şirket oldu. Adjust Protect ile müşterilerimiz, dünyanın en katı gizlilik düzenlemelerine uyan sıkı veri korumalarıyla müşterileriyle yüksek bir güven kurabiliyor. Üçüncüsü ise, mobil platfromların ve pazarlama fırsatlarının hızla değişmesi ve gelişmesi. Hem mobil cihaz kullanımı hem de uygulama sayısı artmaya devam ediyor. Adjust, pazarlamacıların tüketicilerin online içerikleri nasıl ve ne zaman izlediğini ve ayrıca hangi kanalların ve kampanyaların en yüksek pazarlama etkisini sağladığını anlamalarına yardımcı olan bir CTV uygulaması ölçümleme çözümünü pazara ilk kez sundu.

Haberin Devamı

Trendler değişti

Haberin Devamı

Sizce geçtiğimiz 2 yılda sektör genel olarak nasıl etkilendi? Kullanıcı davranışında ve trendlerinde herhangi bir farklılık gözlemliyor musunuz?

Uygulama ekonomisi 2020’de çok hızlı bir büyüme kaydetti ve dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar mobilin günlük hayatlarına neler katabileceğini daha iyi gördü. Adjust’ın her yıl yayınladığı Mobil Uygulama Trendleri 2021 Raporu, mobil uygulama büyümesinin 2021’de global olarak hızlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Uygulama kurulumları 2020’de tüm sektörlerde yıllık bazda yüzde 50 arttıktan sonra, 2021’in ilk çeyreğinde yıllık yüzde 31 artış gösterdi. Oturumlar ise 2020’deki yüzde 30’luk artışın ardından bu yıl yüzde 4.5 arttı. Mobil pazarlamacılar için yeni kullanıcılara ulaşma potansiyeli tüm zamanların en yüksek seviyesinde, ancak bu beraberinde gittikçe kızışan bir rekabeti de getiriyor.

Sizce şirketlerin işlerini büyütmeleri için yapmaları gereken en önemli şeyler nelerdir?

Mobil pazarlamacılar uygulamalarını büyütmek ister. Reklam kampanyaları ile uygulama büyümesi arasındaki köprüyü inşa eden doğru verilere ve zaman kazandıran araçlara sahip olduklarında, stratejilerini rafine edebilir, iyileştirebilir ve yatırım getirisini artırabilirler. Bu araçlara sahip olmadıklarında kararlarını bilginin ışığında veremezler, en iyi kullanıcıları belirleyemezler ve çalışmalarını doğru odaklara doğru yöneltemezler. Adjust’ı bu yüzden kurduk, pazarlamacıların güvenilir veriler ve yerleşik otomasyon araçlarıyla daha etkili ve başarılı kampanyalar oluşturmaları, tüm platformlardaki kullanıcı yolculuğunun haritasını çizmeleri ve uygulamalarını büyütmelerini istiyoruz.

Haberin Devamı

Fintech, 2021’in yıldız sektörlerden biri olacak gibi görünüyor. Bu yıl hangi trendleri beklemeliyiz?

Adjust’ın Mobil Uygulama Trendleri 2021 Raporu, Fintech uygulamalarının 2020’de tüm sektörlerdeki kurulumlarda yıllık bazda en iyi büyümeyi (yüzde 51) kaydettiğini belirledi. Bu kategorideki kurulumlar, 2021’in ilk yarısında 2020 ortalamasına göre yüzde 23 arttı. Fintech oturumları, dijital bankacılığın ve ödemelerin yaygınlaşması ile 2020’de büyük bir artış gösterdi. Oturumlar yıllık bazda yüzde 85 artarken, 2021’in ilk yarısında şimdiden yüzde 49 artmış durumda. Fintech uygulamaları ayrıca 2020’deki en yüksek kullanıcı tutma oranına sahip uygulamalar oldu ve en yüksek geri dönen kullanıcı sayısı ile ilk sırada yer alıyor: 7. günde yüzde 18 ve 30. günde yüzde 12. Ortalama bir kullanıcının cihazında 2.5 finans uygulaması kurulu. Ayrıca belirtmek gerekir ki, ortalama bir fintech uygulaması sadece üç partnerle çalışıyor. Bu sayı tüm sektörlerde ortalama beş partner. Bu, fintech sektöründe yeni potansiyel kullanıcılar bulabilmek için birlikte çalışılan partner sayısını çeşitlendirmekte büyük bir fırsat olduğunu gösteriyor. Mobil ekosistem IOS 14.5+ ile her zamankinden daha rekabetçi hale geldikçe, stratejilerini verilere dayandıran UX odaklı uygulamalar çok daha iyi bir konumda olacak. Kullanıcıların uygulama içindeki davranışlarını, uygulamaya ne zaman ve neden geri geldiklerinin içgörüleriyle hareket eden mobil pazarlamacılar, son derece kişiselleştirilmiş ve güven oluşturan kampanyalarla kapsamlı stratejiler geliştirebilir.

Büyümenin önündeki engelleri kaldırıyor

Türkiye Satış Başkanı Ozan Can Şişman, tek bir platformda ilişkilendirme, analitik, otomasyon ve dolandırıcılık önleme çözümleri sunduklarını kaydetti.

Hyper casual kurulumu arttı

Verilere göre uygulama ekonomisi, ölçülen dönemde yüzde 37’lik bir bileşik yıllık büyüme oranı görecek ve 2016’da 1.3 trilyon dolardan 2021’de 6.3 trilyona yükselecek. Sizce Türk şirketleri mobil alana yeterince yatırım yapıyor mu?

Tüketici davranışlarının 2020’de büyük bir değişim geçirmesiyle birlikte, mobil oyunlar yılın kazananı oldu. Adjust’ın Mobil Uygulama Trendleri 2021 raporu, oyunların 2020’de yeni zirveleri yakaladığını ve özellikle hyper casual oyunların kurulumlarının yüzde 43 arttığını buldu. Mobil pazarlama açısından, Türk markalarını ve reklamverenlerini iki kategoriye ayırabiliriz:

1 Oyun/yardımcı uygulamalar: Bu şirketler, neredeyse hepsinin sadece mobil penetrasyona sahip olmasıyla dünya çapında başarılı bir geçmişe sahip. Mobil oyunlardaki güçlü büyüme, sektöre önemli yatırımların akmasını sağladı. Bu trend, Zynga’nın Gram Games, Peak Games ve Rollic’i ve Miniclip’in Masomo’yu satın almasıyla başladı. BunuDream Gamesve Meditopia (oyun dışı) gibi büyük yatırım turları izledi.

2 Oyun dışı şirketlerin Türkiye iç pazarındaki mobil başarısının arkasında reklamlar yatıyor. Türk reklamverenler genç, teknolojiyle içli dışlı bir nüfus. Yüksek akıllı telefon kullanımı oranı ve 4G penetrasyonu sayesinde mobil cihazların yoğun olarak kullanılan finans, yeme-içme ve e-ticaret gibi çeşitli sektörlerde çok sofistike çalışıyorlar. Bunun en iyi örneklerinden biri “ultra hızlı” market alışverişi uygulaması Getir’dir.