Ege ‘C vitamini’ bir tek üreticiye yaramadı

‘C vitamini’ bir tek üreticiye yaramadı

01.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Dalından 50-60 kuruşa alınan mandalin, pazarda en az iki katına satılıyor. Artan girdi maliyetleriyle iyice beli bükülen üreticiler, hükümetten ‘acil destek’ bekliyor

‘C vitamini’ bir tek üreticiye yaramadı

Narenciye üreticisi, pazarlama sıkıntısı yaşıyor. İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, 5 yıldır narenciye fiyatlarının yerinde saydığını söyledi. Köse, düşük döviz kuru nedeniyle yerli ürünlere dayalı bütün ihracatçıların sıkıntı yaşadığını, narenciye ihracatında da kan kaybı olduğunu belirtti. Köse, “Üretimde sıkıntı yok, pazar konusunda var. Dış piyasaya satış azaldığı gibi iç piyasada da sıkıntı var” dedi. Köse, yaz meyvelerinin hala piyasada bulunmasının da narenciye tüketimini olumsuz etkilediğine işaret etti, şöyle konuştu:
“Narenciye, dalında 50 kuruş seviyesinde. Oysa mazot, gübre, ilaç ve elektrik gibi maliyetler her yıl katlanıyor. Devletin acil önlem alması gerek. Bıçak kemiğe dayandı, üretici yoruldu. Pek çoğu ağaçlarını sökmeyi düşünüyor. İhracatçının talepleri dikkate alınmalı, üretici desteklenmeli.” Köse, Türkiye Tarım Havzaları Yönetmeliği’nde narenciyenin destekleme kapsamı içinde olmamasını da eleştirdi.


İMKB’deki İzmirli sayısı 30’a yükseldi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören İzmirli şirketlere Katmerciler Araç Ekipman A.Ş. de katılıyor. Firmadan Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaya göre, hisselerinin tamamı yurtiçi yatırımcılara sunulacak ve halka arzda talepler 3, 4, 5 Kasım tarihlerinde toplanacak. Talep toplamada hisse fiyatı ise 6 TL olarak belirlendi. Sermaye artışı ve ortak satış yoluyla satılacak 3 milyon adet hisseye karşılık toplam 18 milyon TL gelir elde edilecek. Şirketin halka arz sonrasında değerinin 75 milyon TL, halka açıklık oranının yüzde 24 olması planlanıyor.
Gıda, ambalaj ve inşaat ağırlıkta
39 ülkeye ihracat yapan, son iki yılda 1.5 kat büyüyerek net karını 4.5 kat artıran Katmerciler’le birlikte İMKB’de işlem gören İzmir merkezli firma sayısı 30’a yükseldi. Türkiye’de halka açık 362 firma içinde yüzde 8’lik bir paya sahip olan İzmir, özellikle gıda, ambalaj ve inşaat sektöründeki temsilcileriyle dikkat çekiyor.

İŞTE O FİRMALAR
Alkim Kağıt, Altınyağ Kombinaları, Altınyunus Çeşme Turistik Tesisler, Bak Ambalaj, Batıçim Çimento, Batısöke Çimento, Çimbeton, Çimentaş, Ege Endüstri, Ege Gübre, Ege Profil, Ege Seramik, Ege Plast, Ekiz Yağ, İzmir Demir Çelik, Kaplamin Ambalaj, Klimasan, Mazhar Zorlu Holding, Menderes Tekstil, Mondi Tire Kutsan Kağıt ve Ambalaj, Petkim Petrokimya Holding, Pınar Et, Pınar Su, Pınar Süt, Selçuk Gıda, Tesco Kipa, T. Tuborg Bira, Tukaş Gıda, Viking Kağıt


Korsana karşı ortak mücadele
İzmir Ticaret Odası’na (İTO) üye matbaacılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü işbirliği yaptı. Korsan yayınlara ve matbaalara karşı ortak hareket etme kararı alındı. İTO Meclis Üyesi Kadir Sinan, matbaacılar olarak, süreli
yayın, bandrole tabi yayın, dergi, kitap ve gerektiğinde Maliye
Bakanlığı için fatura bastıklarını söyledi. Sinan, “Kanun gereği matbaaların, kuruluşlarında ilgili odaların yanı sıra emniyetin basın bürosuna da kayıt olmak zorunda. Ancak pratikte çok uygulanmıyordu. İnşaat, ithalat, turizm A.Ş. ibaresiyle kurulan bir şirket, bu ibarelerin bir yerine matbaa kelimesini de ekliyordu. Emniyetle yaptığımız temaslarda İzmir’deki faal 500 matbaanın durumunu masaya yatırdık. Gerçekten bu hizmeti vermeyenlerin ayıklanması için çalışma başlattık” dedi.