Ege Çaresini kendi buldu

Çaresini kendi buldu

29.03.2018 - 01:20 | Son Güncellenme:

Ayaklarının terlemesine çözüm ararken, 4 ayrı antibakteriyel ayakkabı tabanı üreten Manisa Bilim Merkezi öğrencisi Sude buluşunun seri üretime geçmesi için maddi destek bekliyor

Çaresini kendi buldu

MANİSA Bilim Sanat Merkezi’nin kimya bölümünde öğrenim gören Şehitler Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Sude Nur Kalyoncu (14), kendi yaşadığı ayak terlemesi problemine çözüm bulmak amacıyla ‘Ayağıma Sağlık’ projesini hazırladı. Merkezin Kimya Bölümü öğretmeni Nazan Cebeci yardımı ile yaklaşık 5 aydır çalışan Kalyoncu, atık ‘zeytin çekirdeği’, ‘kestane kabuğu’, ‘siyah çay’ ile ‘fıstık çamı’ malzemelerini kullanarak, hem ayak terlemesi hem de ayak kokmasını engelleyen 4 farklı ayakkabı tabanlığı üretti. Projesi hakkında bilgi veren Kalyoncu, yıllardır kendi ayağında terleme problemi yaşadığını ve hem kendisine hem de çevresine yararlı bir proje üretmek istediğini söyledi. Kalyoncu, “Hem antibakteriyel hem de insan ayak sağlığına zarar vermeyecek, koku ile terlemeyi önleyecek materyaller üzerinde çalıştık” dedi.

Haberin Devamı

Hoş kokulu

Çalışma sırasında ürünün hangi aşamalardan geçerek ortaya çıktığını anlatan Kalyoncu şöyle konuştu: “Zeytin çekirdeği, kestane kabuğu, siyah çay ile fıstık çamını doğaya atık olarak bırakılıyor. Ayrıca bu ürünlerin sağlık açısından zararını olmadığını da öğrendik. İlk olarak zeytin çekirdeği, kestane kabuğu, siyah çay ve fıstık çamını aktif karbona çevirmesini sağladık. Amacım antibakteriyel, antifungal ve hoş kokulu bir ayakkabı tabanı oluşturmaktı. Daha sonra 4 farklı üründen 4 farklı antibakteriyel özelliği olan, terletmeyen ve bakteri oluşumunu engelleyen, ayak sağlığına uygun ayakkabı tabanı ortaya çıkardım”

Arkadaşlarına denetti

Kalyoncu, ayakkabı tabanlarını hem kendisinin hem de 3 arkadaşının denediğini, arkadaşlarının da olumlu sonuç aldığını belirtti. Kalyoncu, “Ayak kokusu problemine etkili, pratik ve ucuz bir çözüm olacağına inanıyorum” dedi. Projesini önümüzdeki yıl geliştirmek istediğini de söyleyen Kalyoncu, “Bir hastanemiz ile koordineli çalışarak farklı ayak mantarları çeşitlerini belirleyip, çözüm bulunması konusunda çalışma yapmayı hedefliyorum ve destek bekliyorum” dedi.