Ege Cezayir çıkarması

Cezayir çıkarması

26.01.2023 - 00:30 | Son Güncellenme:

Başkan Rahmi Kula, “2 milyar dolar hedefimize ulaşmak için odamızın önderlik ettiği uluslararası projeler ve iş insanlarımızın yurtdışı ziyaretleri önem taşımaktadır” dedi.

Cezayir çıkarması

Balıkesir Ticaret Odası tarafından Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında yürütülmekte olan ‘Balıkesir Makine ve Metal Sektörü UR-GE Projesi’ne dahil firmalardan oluşan ticaret heyeti, Cezayir’de ikili iş görüşmeleri ve temaslarda bulundu. 2-5 Aralık 2022 günlerinde düzenlenen ikili iş görüşmeleri faaliyetinde Makine Metal UR-GE projesine dahil 13 firmadan 20 temsilci yer aldı. Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş, Cezayir’de son dönemde Türk yatırımlarının giderek arttığını ifade etti, iş insanlarını bölgeye davet etti. Cezayir Ticaret Müşaviri Murat Aksoy ülkedeki ticaret olanaklarına ilişkin sunum gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

‘Oldukça verimli geçti’

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, “Bizim 4 yıl önce 2023 yılı için 1 milyar dolar olarak koyduğumuzu hedefimiz firmalarımızın gayretleri sonucunda bir yıl öncesinde gerçekleşmiş oldu. Ardından 5 Kasım günü misafir etmiş olduğumuz Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş bizlere Eximbank Balıkesir Ofisi’nin müjdesini verdi. Eximbank’ın Balıkesir’de olması bölgedeki ihracatçılarımızı olumlu etkileyecek ve ivme kazandıracaktır. Bu olumlu gelişmeler sonrasında bir yıl önce sağlamladığımız 1 milyar dolar ihracat hedefimizi revize ediyor ve 2 milyar dolara çıkarıyoruz. Bu yeni hedefimizin tutturulması noktasında odamızın da önderlik ettiği uluslararası projeler ve iş adamları heyetleri önem kazanmaktadır. Cezayir’e yapılan ikili iş görüşmeleri heyet programı üyelerimiz için verimli geçmiş ve bizleri çok mutlu etmiştir. Katkı sağlayan firmalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

Rahmi KULA - Balıkesir Ticaret OdasıYönetim Kurulu Başkanı

İhracat hedefimiz 2 milyar dolar 

Kurulduğu ilk günden bu yana, üyelerimizin kendilerini ve mesleklerini geliştirebilmeleri adına yeni projeler üreten, global dünyaya açılmalarına ve rekabet güçlerini artırabilmelerine olanak sağlayan odamız, tüm imkânlarıyla üyelerine ve bölgesine hizmet vermeye devam etmektedir. Bizler, güçlü bir Balıkesir inşa etmenin yolunun kendi kurumumuzu güçlendirmekten geçtiğinin bilincindeyiz. Üyelerimiz başta olmak üzere Balıkesir ekonomisini ayakta tutan tüm işletmelerin önünü açacak, yön verecek çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu çalışmalarımız kapsamında verdiğimiz E-ticaret ve E-ihracat eğitimleri, ülkemizin önde gelen ekonomistlerinin sunumları, ilimizin ve bölgemizin gelişimine yönelik projelere verdiğimiz destek ile üyelerimizin ticaret hacimlerinin gelişimine katkı sağlamayı amaçladık.

Balıkesir Ticaret Odası olarak üyelerimizin yurtdışına açılmalarına, ihracat yapmalarına, mevcut yurt dışı pazarlarını geliştirmelerine ve yeni hedef pazarlar bulmalarına büyük önem veriyoruz. Odamızın stratejik hedeflerinden birisi de üyelerimizin ihracatlarının geliştirilmesidir. Bunu geliştirmek adına da üyelerimizin birçok yurt içi fuara ücretsiz olarak katılmalarını sağladık. Valiliğimiz koordinasyonunda İlimizin gelişmesine yönelik birçok fuar, etkinlik ve projeye iştirak ettik.

Haberin Devamı

Üyelerimizin uluslararası ticaretlerini geliştirilmesine yönelik projelerimizin en önemlilerinden birisi de ‘Balıkesir İli Makine Ve Metal Sektörünün Uluslararası Rekabet Yeteneğinin Arttırılması Ve İhracatının Desteklenmesi Projesi’dir.

Proje kapsamında tespit edilen ve sektörün hedef pazar ülkelerinden olan Cezayir’e gerçekleştirmiş olduğumuzun ikili iş görüşmeleri heyeti gerek kamu düzeyinde gerekse iş adamları düzeyinde çok başarılı geçmiştir. Proje katılan firmalarımızın memnuniyetiyle sonuçlanan etkinliğimizin devamında diğer hedef pazar ülkelerine fuar katılımı, ikili iş görüşmeleri ve alım heyetleri programlarımızın düzenlenecektir.

Ayrıca pandeminin etkilerinin azalması ile 2023 yılında gıda, tarım ve hayvancılık, otomotiv, makine ve metal gibi sektörler başta olmak üzere birçok sektör için fuar katılımları ve sektörel ticaret heyetleri programları düzenlemeyi planlıyoruz. 

Haberin Devamı

2022 yılı ihracat rakamları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Buna göre firmalarımızın ihracatı bir önceki yıla göre %17.6 artarak 934 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bizim 4 yıl önce 2023 yılı için 1 milyar dolar olarak koyduğumuzu hedefimiz firmalarımızın gayretleri sonucunda bir yıl öncesinde gerçekleşmiş oldu.

Bu hedefimizi gerçekleştirmiş olmanın sonucunda Odamız seçimlerinin hemen sonrasında 5 Kasım günü misafir etmiş olduğumuz Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş bizlere Eximbank Balıkesir Ofisi’nin müjdesini verdi.

Eximbank’ın Balıkesir’de olması bölgedeki ihracatçılarımızı olumlu etkileyecek ve ivme kazandıracaktır. Yatırımcıların bölgemizi tercih etmesini sağlayacaktır. Bu vesileyle Eximbank imkanını ilimize kazandıran Ticaret Bakanımız Sayın Mehmet Muş’a teşekkür ediyorum. Biz de bu olumlu gelişmeler sonrasında bir yıl önce sağlamladığımız 1 milyar dolar ihracat hedefimizi revize ediyor ve 2 milyar dolara çıkarıyoruz. Bu yeni hedefimizin tutturulması noktasında odamızın da önderlik ettiği uluslararası projeler ve iş adamları heyetleri önem kazanmaktadır.

Haberin Devamı

Son yıllarda Türkiye’nin ihracatında üst sıralara tırmanan ve Türk yatırımcılarımızın da tercihlerinde ön sıralarda yer alan Cezayir’e yapılan ikili iş görüşmeleri heyet programı üyeleriniz için verimli geçmiş ve bizleri çok mutlu etmiştir. Görüşmeler sonrasında beş firmamız ihracat yapma noktasına gelmiş ve bir firmamız Cezayir’e ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Projemize katkı sağlayan firmalarımıza teşekkür ediyorum. Ayrıca ilimizin tanıtılmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz. Marka Şehir Balıkesir projesi ile bölgedeki hizmet ve tesis kalitesi yükselterek kentimize gelen turist sayısı ve kalitesini artırmak, ilimizin lezzetlerinin markalaşmasını sağlamak ve  gelecek olan yatırımların arttırılması başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bizler, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balıkesir için çalışmaya devam edeceğiz. Saygılarımla.

Okan TELAŞELİ - Balıkesir Ticaret Odası Meclis Başkanı

Yeni projelere devam edeceğiz

Balıkesir Ticaret Odası Yönetim Kurulu olarak göreve geldiğimiz günden bu yana üyelerimizin iş yaşamlarına katkı sağlamak için birçok faaliyet gerçekleştirdik. Ayrıca, Balıkesir iş dünyasının sorunlarını dile getirmek ve çözüm noktasında çaba sarf etmek, iş ve yatırım ortamının iyileştirmesini sağlamak en büyük hedefimiz oldu.

Bu çalışmalarımız kapsamında özellikle değişen dünyada alışveriş alışkanlıklarını yakalamak adına E-ticaret ve E-ihracat eğitimlerine önem verdik. Sektörün en önde gelen firmalarının temsilcilerini üyelerimiz ile bir araya getirdik.  Türkiye Teknoloji Buluşmalarını gerçekleştirdik. Odamızın dış ticaretin arttırılmasına yönelik olarak gerçekleştirdiği projelerden olan “Balıkesir İli Makine Ve Metal Sektörünün Uluslararası Rekabet Yeteneğinin Arttırılması Ve İhracatının Desteklenmesi Projesi (URGE)” başarıyla sürmektedir.

Üyelerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması için bankalar ile kredi protokolleri imzaladık. TOBB Nefes Kredisi’nde 27 milyon liranın üzerinde kaynağı üyelerimizin kullanımına sunduk. Bölgemizde hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerinde çeşitli kurum ve kuruluşlarımız ile ortaklaşa çaba sarf ettik. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafında ilimizde, TOBB Zağnospaşa Ortaokulu’nun yapılmasında birliğimiz ile ortaklaşa çalıştık. Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile ortaklaşa çalışarak TOBB Zağnospaşa Ortaokulu’na Fen ve Teknik Eğitimi Laboratuvarı kazandırdık. Üyelerimizin birçok yurtiçi fuara ücretsiz olarak katılmalarını sağladık. İlimizin tanıtımına yönelik fuarlara Valiliğimiz koordinasyonunda iştirak ettik.

Balıkesir Valiliğimiz himayelerinde, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı ile sürdürdüğümüz Marka Şehir Balıkesir projesi ile bölgedeki hizmet ve tesis kalitesi yükselterek Balıkesir’e gelen turist sayısı ve kalitesini artırmak, ilimizin lezzetlerinin markalaşmasını sağlamak başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor. Proje kapsamında, yola çıktığımız, şef, seyyah ve yazar Ömür Akkor, iki yıllık Balıkesir seyahatlerinin ardından “Balıkesir Gastronomi Atlası” kitabını hazırladı ve tüm seçkin mağazalarda satışa çıkarıldı. Ardından ülke çapında büyük ses getiren Balıkesir Uluslararası Kahvaltı Festivali’ni gerçekleştirdik.

Odamız, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yeni projeler üretmeye ve üyelerinin yanında olmaya devam edecektir. Bizler, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Balıkesir’in kalkınma yolculuğuna destek vereceğiz. 

Saygılarımla.

Eximbank ofisi açılıyor

Balıkesir Ticaret Odası, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’yı ağırladı. Tekrar başkan seçilen Rahmi Kula, projelerle ilgili Bakan Muş’a sunum yaptı. Yılın ilk çeyreğinde Eximbank ofisinin Balıkesir’e geleceğinin sözünü aldıklarını söyleyen Kula, “Eximbank ofisi BTO binasının alt katında açılacak. Balıkesir iş dünyası ile istişare toplantısında şehrimizin ve bölgemizin ihracatını geliştirmek adına fikir alışverişinde bulunduk. Sayın Bakanımız Balıkesir’e Eximbank Ofisi açılacağı müjdesini de vermiştir. Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muş’ ziyaretleri ve Balıkesir iş dünyasına verdikleri destek için teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İvrindi’ye proje sunumu

Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve yönetim kurulu üyeleri İvrindi Kaymakamı Mevlana Kürkçü, Balya Kaymakamı Mustafa Şeker, İvrindi Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şener Zorlu, İvrindi S.S Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Aydın Cihan ve Balya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Fındık’ı ziyaret etti. Başkan Kula, üyelere odanın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Kaymakam Kürkçü’ye, İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’e, Balya Belediye Başkanı Sayın Orhan Gaga’ya katılımları için teşekkür etti.

Paris’te gıda zirvesi

Balıkesir Ticaret Odası üyelerinden oluşan heyet, Fransa’nın başkenti Paris’te, 15-19 Ekim günleri arasında düzenlenen SIAL Gıda Fuarı’na katıldı. İkili görüşmelerin gerçekleştirildiği iş seyahati programında, Meclis Üyesi Özer Ege Seymen, Genel Sekreter Yardımcısı Yusuf Çinar, Demasan, Onur Süt, Özışık Süt, Zaika Gıda, Altınöz Süt Ürünleri ve Expodyum Fuarcılık Şirketi yetkilileri de yer aldı.