Ege Damar tıkanıklığına yeni tedavi yöntemi

Damar tıkanıklığına yeni tedavi yöntemi

27.10.2018 - 00:36 | Son Güncellenme:

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Özalp Karabay, ayak atardamarları tıkalı olan hastalara müdahale yapılmadan, dünyada sadece ABD’de ve Türkiye’de uygulanan yeni bir teknikle damar açılmasının mümkün olduğunu ifade etti

Damar tıkanıklığına yeni tedavi yöntemi

Periferik damar hastalığının, kalp ve beyin dışındaki tüm kan damarlarının (atardamar) hastalıklarını ifade ettiğini belirten Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, “Sıklıkla karşılaşılan neden ateroskleroz yani damar sertliğidir. Genelde 50 yaş üzerindeki erkeklerin yüzde 5 ile 15’i, 70 yaş üzerindekilerin ise yüzde 20’den fazla oranda periferik damar hastalığı görülüyor. En önemli özelliği sessiz seyretmesi” dedi.

Haberin Devamı

Damar sertliğinin genç yaşta başladığını ve yaş artıkça da risk faktörlerinin varlığı ile birlikte giderek yükseldiğini belirten Prof. Dr. Özalp Karabay, sağlıklı bir damar yapısı için düzenli egzersiz yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Küçük bir delik açılıyor

Ayak atardamarları yüzde 100 tıkalı olan hastalarda cerrahi müdahale (bypass) yapılmadan, ülkemizde uygulanan FDA onaylı yeni bir teknikle damar açılmasının sağlandığını söyleyen Prof. Dr. Karabay, “Bu yöntem ülkemizde ilk olarak Ege Bölgesi’nde uygulandı. Tam tıkalı ayak atardamarlarının gelişen teknolojik ilerlemeler ile açılmasını, kan dolaşımının sağlanmasını, ayakta kangren oluşumunu ve ayağın ampute edilmesini (kesilmesini) büyük ölçüde ortadan kaldırılmasını sağlayan yeni bir teknolojik girişimdir. Yöntem kasıktan girilen küçük bir delikten kataterin ilerletilip tıkalı alana gelindiğinde, özel üretimi yapılan ve son derece hassas olan kataterin motorlu sistemi ile tıkanıklığın damara zarar vermeden ve damarın yırtılmasına sebep olmadan açılmasına dayanıyor. Bu işlemde yüksek oranda başarı , ancak bu konuda özel eğitim almış hekim tarafından cihazın çalışma prensiplerine tam olarak uyulması ve hastanın operasyon için iyi değerlendirilmesiyle elde edilebilmektedir” diye konuştu.