Ege Dışsatımın 58 yıldızı

Dışsatımın 58 yıldızı

13.01.2023 - 00:25 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin dışsatımına 7.6 milyar dolarlık katkı sağlayan 58 Egeli firma ödülle onurlandırıldı.

Dışsatımın 58 yıldızı

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde, ülke dışsatımına 2022 yılında 7.6 milyar dolarlık katkı sağlayan 58 firma onurlandırıldı. Ödül alan firmaların 48 tanesi ihracatın yıldızları listesinde yerini korurken, 10 firma bu yıl yıldızları arasına girmeyi başardı. İzmir’den 38, Manisa’dan 7, Aydın’dan 5, Denizli’den 3, Muğla ve Uşak’tan 2’şer, Balıkesir’den 1 firma yer aldı.

Haberin Devamı

PETKİM birinci

EİB üyeleri arasında en fazla ihracat yapan firma PETKİM Petrokimya Holding A.Ş. oldu. PETKİM Petrokimya Holding A.Ş, kimya sektöründe de birincilik gururu yaşadı. En çok ihracat yapan dış ticaret sermaye şirketi ödülünü PERGAMON STATUS DIŞ TİCARET A.Ş. almaya hak kazandı. Firma, EİB üyeleri arasında en çok ihracat yapan firmalar listesinde ikinci sıraya adını yazdırmayı başardı. 2022 yılında Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde demir ve demirdışı metaller sektörü 2 milyar 560 milyon dolarlık ihracatla ihracat şampiyonu olurken, bu ihracata en büyük katkıyı sağlayan Kocaer Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş, Ege Demir ve Demirdışı Metaller Sektöründe ihracat şampiyonu olurken, EİB genelinde de üçüncü sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

Hepsi kahraman

2022 yılında olarak 18 milyar 300 milyon dolarlık ihracata imza attıklarını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ihracatın yıldızı olan firmaların bu ihracatın yüzde 42’sini gerçekleştirdiğini dile getirdi. EİB’nin ihracatına 7 bin 377 firmanın katkı sağladığının altını çizen Eskinazi, “Hepsini kahraman olarak görüyor, kendilerini gönülden kutluyoruz” dedi. 2023 yılında ihracat rakamlarını korumak için planladıkları çalışmalara değinen Eskinazi, şöyle devam etti:

Projeler tam gaz

“Uzak Doğu’dan Afrika’ya kadar sektörel ticaret heyetleri gerçekleştireceğiz, fuarlara milli katılımı organize edeceğiz, alım heyetleriyle ihracatçılarımızın yeni işbirliklerine imza atmasını sağlayacağız. ABD pazarında TURQUALITY projemize önümüzdeki dönemde devam edeceğiz. Yarışmalarımızla sektörlerimize yeni vizyoner tasarımcılar kazandırmaya devam edeceğiz. URGE projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Ülkemizin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulması için girişimlerimize devam edeceğiz.”