Ege DÜNYA DEVİ santral açıldı

DÜNYA DEVİ santral açıldı

03.10.2010 - 00:27 | Son Güncellenme:

Alanında dünyanın en büyüğü olan Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi’ni Enerji Bakanı Taner Yıldız hizmete açtı

DÜNYA DEVİ santral açıldı

Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. tarafından 285 milyon Euro’luk yatırımla kurulan 280 megawattlık güce sahip Çakmaktepe Enerji Santrali ve Kombine Çevrim Sistemi hizmete girdi. Açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı. İzmirli girişimcilerin bir araya gelerek kurduğu firmanın, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) doğalgaza dayalı elektrik üretme amacıyla kurduğu tesis, elektrik enerjisi üretimi sektöründe dünyanın ve Türkiye’nin doğalgaz motorlu en büyük yatırımı. Yılda 2 milyon 150 bin megawatt saat enerji üretmesi planlanıyor.

156 ortağın eseri bu
Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, krize rağmen yatırıma devam kararlarından ödün vermediklerini, tesisle de bunun haklı gururunu yaşadıklarını kaydetti. Akkan, “Gelecek için enerji üretmek amacıyla başladığımız bu yola dünya devi olarak devam ediyoruz. Herkes kriz türküleri söylerken biz pembe tablo çizdik. Gelinen süreçte 280 megawata ulaşan tesis güneşli günlerde enerji üretmeye başladı. Krizden korkarsanız aydınlık günlerde yatırım yapamazsınız. Krizlerde yatırım yapacağız, aydınlık günlerde nemalarını toplayacağız. Bu başarının altında 156 ortağımızın payları var. Bu başarı, payları 1 milyondan 10 milyona kadar olan, sanayiye gönül vermiş İzmirli kahraman işadamlarının eseri. Burayı büyük paralarla kurmadık, finans enstrümanlarını çalıştırdık ve kurduk” diye konuştu.

Yurtdışından teklif var
Atıl Akkan, Irak ve Suriye’de de benzer tesis kurmaları için teklif aldıklarını, bununla ilgili çalışma yürüttüklerini de belirtti. Akkan, yatırımlar için istenen ÇED izni toplantılarının uzun zamana yayılmasından da şikayet etti, bu konuda Bakan Yıldız’dan kolaylık sağlanmasını istedi.