Ege Dünyanın dört bir tarafına domates Torbalı’dan gidiyor

Dünyanın dört bir tarafına domates Torbalı’dan gidiyor

29.07.2017 - 04:14 | Son Güncellenme:

İzmir’in hızla büyüyen ilçesi, dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, kurutulmuş gıda işleyen 10’a yakın fabrikanın yıllık ihracatının 60 tonu bulduğunu belirtti, “Ege’nin yükünü sırtlıyoruz” dedi

Dünyanın dört bir tarafına domates Torbalı’dan gidiyor

Kurutulmuş domates Türk mutfağındaki kullanımın yanı sıra her yıl artan ihracat rakamlarıyla dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi noktasına doğru ilerliyor. Yılda 30 bin dekar domatesin ekildiği Torbalı’da bir yanda dev salça fabrikaları, bir yanda büyük kurutma seraları yer alıyor. Yurt dışında genellikle meze ve pizza malzemesi olarak kullanılan kuru domates, Torbalı ovasını ihracata açtı. Üretilen domateslerin büyük bölümü salçalık olarak kullanılırken, yüzde 40’lık kısmı da kurutuluyor.

Haberin Devamı

2.7 euro’dan ihraç ediliyor

Kurutulmuş domatesler Avrupa’da, Kanada ve ABD gibi ülkelerde genellikle pizza malzemesi ve meze olarak kullanılıyor. Tuzlanmış kuru domateslerin kilosu 2.7 euro’dan (yaklaşık 11 TL) ihraç ediliyor. Yapılan ihracat, yılda 60 bin tonu buluyor.

‘Bizim pazar sorunumuz yok’

Ülke ekonomisine sunduğu katkı ile birçok ille yarışan Torbalı ilçesinin, tarımsal sanayide de Ege’nin yükünü sırtladığını belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “İhracatçı firmalar ile üreticiler arasında sözleşme yapılarak ekim gerçekleştirildiğinden pazar sorunu yaşanmadığından, çiftçilerimiz de işletme sahipleri de kurutulmuş domatese yöneliyor. Kurutmalık domates ile fiyatlar yükseliyor, böylelikle çiftçilerimiz kazanıyor. Kurutmalık domates yapan firmalarımızın çoğalmasını destekliyoruz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Doğal kurutma yapılıyor

Yetiştirilen salçalık domatesler, traktörlere yüklenip kurutma için hazırlanmış alana getiriliyor. Burada, işçiler tarafından iki parçaya bölünen domatesler, toprak zemin üzerine serilmiş beyaz örtüye diziliyor. İki parçaya bölünmüş domatesler tuzlanarak güneş altında 6-7 gün kurumaya bırakıldıktan sonra toplanıp soğuk hava deposuna getiriliyor. Burada Avrupa başta olmak üzere, verilen siparişlere göre bölüm bölüm yurt dışına gönderiliyor. Kurutma işlemi tamamen doğal yollarla yapılıyor.