Ege Ege’den tarıma destek

Ege’den tarıma destek

12.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Ege’den tarıma destek

Ege Üniversitesi TOTEM, uzman akademik kadrosuyla tarım sektörüne destek vermeye devam ediyor. 18 farklı analiz yapan merkez, Türkiye’de ilk olma özelliğini de taşıyor.

Haberin Devamı

Tohumculuk sektörünün geliştirilmesi için araştırmalar yapan, bilimsel çalışmalar gerçekleştiren, mühendisler ve araştırmacılar yetiştiren Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) ile Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı çok disiplinli Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Anabilim Dalı Türkiye’de ilk ve tek akademik birimler olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Konusunda uzman, etkin ve güçlü akademik kadrosuyla TOTEM, sektöre destek vermeye devam ediyor. TOTEM Müdürü Prof. Dr. Hülya İlbi, “Dünya tohum ticaretinin değeri 2017 yılı için 62 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakamın, 2023 yılında 86 milyar dolar olması öngörülmektedir. Türkiye 400 milyon dolar değerle sektörde yer alıyor” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Yüzde 100 artış

Merkezin Türk tohumculuk sektörüne bilimsel ve teknik destek sağladığını vurgulayan Prof. Dr. İlbi, “Tohum kalitesine yönelik 18 farklı analizde Uluslararası Tohum Test Birliği kurallarını uygulayarak sektöre test hizmeti verebilen Türkiye’nin tek Tohum Teknolojisi Merkezi olmanın haklı gururunu taşımaktadır” diye konuştu. Merkezde, sektörün ihtiyaçlarına yönelik çok sayıda projenin gerçekleştirildiğini söyleyen Prof. Dr. İlbi şöyle devam etti: “Merkezimizin stratejik planında yer alan en önemli hedeflerinden birisi, uluslararası akreditasyon. Merkez, yaklaşık 600 metrekarelik bir alana ulaşmış ve laboratuvar imkanlarını yüzde 100 artırmıştır.”

Neler yapılıyor?

Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde; canlılık, çimlendirme, çıkış, tetrazolium testi, tohum kaplama, ön çimlendirme, güç, hızlandırılmış yaşlanma, kontrollü bozulma, soğuk, serin çimlendirme, elektriki geçirgenlik, nem tayini, fiziki safiyet, patolojik test, viral tanılama testleri, çeşit ayrım, hibrit saflığı testleri, moleküler hastalık dayanıklılık çalışmaları yapılıyor.