Ege Ege’de iklim birliği

Ege’de iklim birliği

10.11.2021 - 00:22 | Son Güncellenme:

5. Ege Ekonomik Forum’un paydaşları, iklim kriziyle ilgili projelerini anlattı, “Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye adına uygulayıcısı ve temsilcisi olmaya hazırız” mesajını verdi

Ege’de iklim birliği

Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) ve Özgencil Grup işbirliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi destekleri ile bu yıl 5’incisi düzenlenen Ege Ekonomik Forumu başladı. Ana gündemi iklim krizi olan etkinliğin açılış konuşmacıları, İzmir ve Ege Bölgesi’nin mücadelesini masaya yatırdı.

Haberin Devamı

‘Bölgemiz göreve hazır’

12 Kasım tarihinde sona erecek etkinliğin bu yıl “Yeşil Bir Gelcek İçin Şimdi” mottosuyla düzenlendiğini dile getiren EGEV Başkanı Mehmet Ali Susam, “Bu forumla; Türkiye’nin imzaladığı Paris İklim Anlaşması’nın Türkiye adına uygulayıcısı ve temsilcisi olmaya hazırız. Ege’nin bu görevi en iyi şekilde yerine getirebileceğine yürekten inanıyorum” dedi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, yatırımları, iklim krizi gerçeğini göz önünde bulundurup planlamak gerektiğini vurguladı.

‘Beton bırakmayacağım’

Doğayla uyumlu bir uygarlık kurmanın artık insanlığın en temel konusu haline geldiğini ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de, “Bu krizi aşmanın iki yolu var. Birincisi, dünyadaki diğer şehirlerle uyum içerisinde olmak; ikincisi ise, kendi şehrimizde dayanışma ile hareket etmek. Gelecek nesillere yaz günlerinde kavrulan beton sokaklar veya en küçük yağmurda su basan caddeler değil, yaşam kalitesi yüksek bir İzmir bırakmak istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

İZTO’dan uyum çalışması

İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise, oda olarak İzmir İklim Değişikliğine Uyum İnisiyatifi’ni kuracaklarını söyledi. İklim değişikliğiyle ilgili riskleri ve kırılganlıkları değerlendirmekten, strateji ve eylem planı tasarlamaya kadar pek çok konuda çalışma yürüteceklerini belirten Özgener, “Yeni yatırımlarda iklim körü kararlardan kaçınmak, döngüsel ekonomi yaklaşımının benimsenmesini sağlamak ve enerji vatandaşlığı kavramını yerleştirmek gibi pek çok başlık var” diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi de, “Ege Bölgesi yenilenebilir enerji ve yenilenebilir enerji ekipmanları üretimi konusunda Türkiye’nin lideri konumunda. Yenilenebilir enerji yatırımları için yasal mevzuat sadeleştirilmeli ve yatırımcıyı caydıracak                  bir unsur olmamalı” ifadelerini kullandı.