Ege Ege'de transfer borsası

Ege'de transfer borsası

17.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yazarlarımız Fatih Tanfer ve Bülent Buda, spor müdürümüz Mehmet Demirtaş'a yaz sohbetlerinde İzmir ve Ege takımlarının transfer politikalarını ve gelişmeleri değerlendirdi.

Egede transfer borsası

Sporun usta kalemleri, ortak görüş belirtti; “Kulüplerin yaz sürecindeki transferleri ve doğru mali yapılanmaları iyi sonuç verecek. Sezon sonunda takımlarımızın üst sıralarda yer alacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

2017-2018 sezonunun sona ermesinin ardından transfer çalışmalarına hız kesmeden başlayan İzmir ve Ege takımlarını gazetemiz Spor Yazarları Bülent Buda ve Fatih Tanfer süreç içinde değerlendirdi. Duayenlerimiz, İzmir’in Süper Lig temsilcisi Göztepe’nin transfer sürecini, “İyi ve kaliteli bir kadro oluşturmak zorunda” şeklinde yorumlarken, bu sezon Türkiye’yi UEFA Avrupa Ligi’nde temsil edecek Akhisarspor için de, “Doğru mali yapılanma başarıyı getiriyor. Avrupa için ise doğru transferler şart” vurgusu yaptı.

Egede transfer borsası

- Dünya kupası başladı, favoriniz hangi ülke?

Fatih Tanfer: Çok renkli ve heyecanlı, seyir zevki yüksek bir Dünya Kupası olacağına inanıyorum. En önemlisi de bu yaz futbola doyacağız. Yaz çok daha renkli geçecek. Elbette Brezilya, Arjantin, İngiltere ve Fransa etkili takımlar. Bir söz vardır, “Futbolu 90 dakika herkes oynar. Sonunda Almanya kazanır” diye. Bu ifadeyi de unutmamak lazım. Benim seyretmekten zevk alınacak ve yaptığı doğru planlamanın sonucunu alacağına inandığım takım Belçika’dır. Bana göre Belçika Dünya Kupası’na damga vuracak. Onu izlerken büyük bir keyif alacağız.

Haberin Devamı

Bülent Buda: Uzun yıllar sonra bu kupada İtalya yok. Kim ne derse desin, gözler onları arayacak. Yine yıllardır futbolun doğduğu yer olarak anılmasına karşın İngiltere başarısız. Ancak bu kez İngiltere iyi oyuncular ve yeni bir kuşakla oyun alanında çok şey yapabilir. Hemen İngiltere’ye eklemleyebileceğim ikinci takım Belçika. Fatih’e katılıyorum. Deneyimleriyle ve kaliteli futbolcularla yine bu kupaya renk katacak takımlar tartışmasız Brezilya, Fransa, Arjantin.

- Göztepe’nin transferdeki gelişmelerini nasıl yorumluyorsunuz?

Bülent Buda: Başarılı bir lig sezonu ardından ilk sürpriz Tamer Tuna’nın gidişi. Ardından hiç uzatmadan bir sürpriz daha Bayram Bektaş’ın gelişi. Başarılı takımdan eksilen sayı fazla. Yerine kimler gelebilir? Bence Başkan Mehmet Sepil ölçülü ve dengeli davranıyor ve bekliyor. Günümüzde fazla aceleciliğin oluşturduğu vahim sonuçlar oluyor. Birde elbetteki bütçe, rakamlar uçuyor. Bu uçan rakamlar karşısında piyasaya hemen girmek tehlikeli. Göztepe bugün her futbolcunun tercih edeceği bir yapılanma içinde. Ama bir gerçek var ki başarılı bir ilk yılın ardından iyi ve kaliteli bir kadro oluşturma zorunluluğu ortada. Bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Göztepe, Tamer Tuna’nın ayrılması sonrası Bayram Bektaş’ı göreve getirdi. Spor kamuoyu hemen, acaba ne yapabilir düşüncesini tartışmaya başladı. Tamer Tuna geldiği zaman da aynı karamsar düşünceler vardı. Şu bilinsin ki Göztepe camiası takımına, futbol denilen bu büyüleyici oyuna, heyecan ve coşku katan oyuncu grubu istiyor. Başkan Mehmet Sepil’de takımı adına devrimci görüşlere sahip. Doğru planlama yapıyor. Türkiye’de hiç sevilmeyen mali bütçe disiplinine uyuyor. Uymasın da ne yapsın? Takımlarımızın borç yükünü görüyoruz. Birçoğunun gelecek 5 yıldaki gelirleri bile temlikli. Göztepe bunlar içerisinde en doğru yönetilenlerden biri. Elbette defansa iki oyuncu (Kadu durumu burada çok önemli), orta alana bir (Göztepe futbolun hem savunma hem de hücum yönünde savaşçı yapısıyla 1. Lig’in en güçlü oyuncularından biri olan Alparslan Öztürk’ü takıma kattı. Çok faydalı olacağına inanıyorum.), hücuma iki etkili oyuncunun alınması şart. Ancak aceleye gerek yok. Nedense teknik adam ve futbolcu piyasasında fiyatlar uçuyor. Fiyatların makul ve hak ettiği seviyeye gelmesinin beklenmesi doğru bir politikadır. Çünkü bu kadar yüksek maliyetlerle transfer yapılması kulüpler adına bir felakettir. Göztepe’de yeni sezon için gerekli takviyeleri yapacaktır. Bekleyelim görelim.

Haberin Devamı

- Önümüzdeki yıl Avrupa’da boy göstere-cek olan Akhisarspor’un durumunu yorumlar mısınız?

Bülent Buda: Okan Buruk’un uzun süre yaptığı pazarlık hiç şık değildi. Bu ülkede parasını tıkır tıkır alacağı kaç tane kulüp kaldı? Bir kupa kazanmakla hemen karakter değişimi ve pazarlık gerçekten hiç sportmence değil. Kendisine güle güle diyelim yine de başarılar dileyelim. Giden futbolcular değerli. Muğdat’ın kalmasını isterdim. Gidenlerin yerine onlar kadar iyi olanları koyabilecek birikim ve gücü var Akhisarspor’un. Süper Lig’in finansal açıdan en iyi yönetilen, borcu olmayan tek takımı belki de. Yine ölçülü ve dengeli davranarak lige iyi bir takımla giriş yapacaklardır.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Akhisarspor’un başarısının en önemli nedeni disiplindir. Bu disiplin hem yönetim, hem de teknik anlamdadır. Bülent Abim’inde ifade ettiği gibi doğru harcama, mali disiplin ve borçsuz kulüp adına doğrulardan taviz vermeme Akhisar’ın süre gelen başarısının nedenidir. Başkan Hüseyin Eryüksel’in açıklamasına göre Okan Hoca ile yollar ayrılmış. Hayırlısı olsun. Akhisarspor hem kulüp olarak doğru yönetiliyor hem de Türk futboluna sunduğu teknik adam ve futbolcuları ile önemli bir görevi de üstleniyor. Muğdat ve Soner’in gitmesi de elbette önemli kayıp. Ancak Akhisar Muğdat’ı Balıkesir’den, şans tanınmayan Soner’i de Trabzon’dan transfer ettiği zaman aynı kaygılar vardı. Akhisar’ın futbol iklimi hepsine değer kattı. Doğru transfer politikaları ile transfer edeceği futbolcularla aynı başarıyı yakalayacağına inanıyorum. Ancak ülkemizi Avrupa’da da temsil edeceği düşünülürse fazla da geç kalınmamalı.

- Diğer İzmir ve Ege takımlarımız hakkında görüşleriniz nelerdir?

Fatih Tanfer: Kulüpler geleceklerini doğru planlamaya çalışıyorlar ve haklılar. Futbolcuların da tek konuştukları ay olan transfer ayında en iyi haklarını almak adına fiyatlar arasına büyük bir uçurum koyuyorlar. Bayram sonrası tüm takımlarda transfer faaliyetleri üst düzeye çıkacaktır. Birçok takımda maçların Ağustos ayının 11’inde başlayacağı göz önünde bulundurulursa temmuzun ilk haftasında sezonu açacaklar. Bu da transfer ayının bu süreçte en hareketli döneme gireceğini gösterir. O nedenle bundan sonraki Yaz Sohbeti’nde kulüplerimizle ilgili gelecek veriler doğrultusunda değerlendirmemizi daha gerçekçi yapabiliriz.

Bülent Buda: Balıkesir’in Giray Hoca’yla devam etmesi olumlu. Osman Özköylü Denizlispor’a gelişiyle kendini bulacaktır. Altay’ın teknik adam seçimi ilginç. Bucaspor ne yapacağını bilmiyor. Altınordu kendine özgü politikasıyla adımları yine doğru atacaktır. Karşıya ölçülü ve dengeli gidiyor. Ne durumda olduğunun farkında. Bu bağlamda ayrıntılı bilgileri, atılacak adımlarla yeniden değerlendirmeye almamız doğru olacaktır.