Ege Egeli fidancıların hedefi Orta Asya

Egeli fidancıların hedefi Orta Asya

03.06.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ekili her iki meyve ağacından birini üreten Ödemiş’teki Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi, Türk Cumhuriyetleri’ne ihracata hazırlanıyor

Egeli fidancıların  hedefi Orta Asya

İzmir Ödemiş’e bağlı Bademli Beldesi’nde 1968’de kurulan Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi başarıdan başarıya koşuyor. Kurum, meyve ve süs bitkileri fidancılığında Türkiye pazarının yarısına sahip olmayı başardı. Kooperatif ve üreticiler dışarıda da yeni atılımlara hazır, ancak desteğe ihtiyaç duyuluyor.

Yılda 10 milyon fide
Başkan Selçuk Bilgi, Orta Asya’ya ihracat hedeflediklerini belirtiyor. Bilgi, ilk etapta Azerbaycan’a ticaret yapacaklarını, daha sonra tüm Türk Cumhuriyetleri’ne yayılmayı amaçladıklarını dile getiriyor, şunları söylüyor: “181 ortağımız yılda 10 milyon fide üreterek bunun 7 milyonunu Türkiye’nin çeşitli bölgelerine gönderiyor. Son yıllarda yöresel fidancılığın gelişmesiyle pazar payımız azalmaya başladı. Elimizdeki kapasiteyi ihracat pazarlarında değerlendiriyoruz. Fidanda Türkiye’nin ilk ihracatını 1984 yılında biz yaptık. Suriye’ye 2 milyon fidan sattıktan sonra diğer talepler hızla gelmeye başladı. Ortadoğu ve Orta Asya ülkalarenen çoğuna fidan gönderdik. Avrupa’ya da ihracatta bulunduk, bazı AB ülkelerinde üretim yapmak üzere çalışma başlattık. Ancak AB’nin koruma duvarlarını aşamadık. Türk Cumhuriyetleri’nden yoğun talep alıyoruz. Bu pazara yetişebilmek amacıyla ilk etapta Azerbaycan’da üretime geçmek istiyoruz. Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dan çiftçileri Bademli’ye çağırarak eğitim verdik. Büyük potansiyel var ancak, Türkiye’deki bankalar bu ülkelerdeki bankaların akreditifini kabul etmiyor. Bir güvence olmadığı için risk alamıyoruz.”