Ege EGİAD’ın geleceğine talibiz

EGİAD’ın geleceğine talibiz

06.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

EGİAD30 Çalışma Grubu ile başkanlığa aday olan Mustafa Aslan; Sanayi Konseyi, Think Tank ve meslek lisesi projelerini anlattı, “Taş üstüne taş koymak isteyen herkese kapımız açık” dedi

EGİAD’ın geleceğine talibiz

Ege Genç İş Adamları Derneği’nde (EGİAD) seçim heyecanı başladı. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek genel kurulda başkanlık için yarışacak olan Mustafa Aslan, EGİAD30 Çalışma Grubu ile hazırladıkları projeleri ve hedeflerini anlattı.

Haberin Devamı

- Mustafa Aslan’ı tanıyabilir miyiz?

1980 İzmir doğumluyum. 1998’de İzmir Amerikan Lisesi’nden mezun oldum. Daha sonra Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nü bitirdim. İzmir Ekonomi Üniveristesi’nde İşletme dalında MBA yaptım. 1998 yılında üniversiteyle eşzamanlı aile işletmemizde finans sorumlusu olarak çalıştım. 2010 yılında da grup şirketimizin Mali İşler Başkanı oldum. 2001 yılında Asmira Petrol şirketini kurup grup bünyesindeki tüm deniz satışlarını bu şirket üzerinden yapmaya başladık. 2010’da yeni bir oluşuma giderek Asmira Group’u kurduk. Asmira Group akaryakıt, denizcilik, lojistik, yatçılık ve yiyecek içecek sektörlerinde ulusal ve uluslararası faaliyet gösteriyor. Ben de grubun CEO’su olarak görev yapıyorum.

Haberin Devamı

- EGİAD’a ne zaman üye oldunuz? Hangi görevlerde bulundunuz?

2010 yılında EGİAD’a üye oldum. 11. dönemde sosyal komisyon üyesi oldum. Bu komisyon sayesinde birçok EGİAD üyesini tanıma şansım oldu. 12. dönemde Kurumsal Yönetişim ve Kalite Komisyonu Başkanlığı yaptım. 13. dönemde ilk kez yönetim kurulu üyeliği görevini üstlendim. Aydın Buğra İlter’in başkanlığındaki 14. dönemde ise Başkan Vekili olarak görev yaptım. Aynı zamanda EGİAD’ın üye olduğu EGİFED ve BASİFED’de derneğimizi temsilen yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunuyorum.

‘STK’lar hep hayatımdaydı’

- Sivil toplum kuruluşlarında bu kadar aktif olmanızın temelinde ne yatıyor?

STK’ların önemini genç yaşta farkettim. İlk üye olduğum STK olan Alsancak Rotaract Kulübü’de, 24 yaşımda başkan oldum. 20’li yaşlarımda Gemi İkmalciler Derneği’nin yönetim kurulunda yer aldım, üç dönem üst üste yönetim kurulu üyesi olarak çalıştım. Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği, Bodrum Esnaf ve Sanayici İş Adamları Derneği üyesiyim. Nisan ayında gerçekleşen oda seçimlerinde Deniz Ticaret Odası İstanbul merkezinde meclis üyesi oldum. Aynı zamanda TOBB delegesiyim.

- EGİAD’ın 15. dönem başkanlığına adaylık sürecinizi anlatır mısınız?

EGİAD’da bir gelenek var. Başkan vekilleri bir sonraki dönemin potansiyel aday başkanlarıdır. Son 10 döneme baktığınızda her başkanımız bir önceki dönemin başkan vekillerinden biridir. Bu çerçevede EGİAD’ın başkanlığına hazırdım ama başkan olacağım diye bir hedefim de yoktu. Genel kurulbu teveccühü gösterirse hazır olmam gerekiyordu. Akademisyenlerle işbirliği

Haberin Devamı

- Gerçekleştirmek istediğiniz projelerden söz eder misiniz?

EGİAD30 olarak 100 kişilik bir ekiple hayallerimizi proje haline getirdik. Mekanizmanın en büyük dişlisi olarak EGİAD Think Tank’i (Düşünce Kulübü) görüyoruz.

- EGİAD Think Tank’i biraz açar mısınız?

EGİAD Think Tank akademisyenlerden ve talep eden EGİAD üyelerinden oluşacak. EGİAD Think Tank, Avrupa modeli bir düşünce kuruluşu olarak siyasetten uzak, akademik içerik geliştirecek. Dünyadaki düşünce kuruluşları ürettikleri içerikle bürokrat ve teknokratlar üzerinde bir etki oluşturuyor. Biz Türkiye’de siyaset üzerinde bir baskı unsuru olmayacağız. Geliştirilen içeriği tüm toplumla ve tabi ki siyasi otorite ile de paylaşacağız.

Haberin Devamı

- Oluşturduğunuz Sanayi Konseyi’ni anlatırmısınız?

5 Kasım’daki ilk toplantıda sanayi 4.0, nitelikli teknik eleman ve organize sanayi sitelerinin çalışma prensipleri gibi konuları ele aldık. Konseydeki profesyonellerin ve işyeri sahiplerinin oluşturduğu raporlar EGİAD Think Tank tarafından incelenecek. Öneri ve tavsiyelerin tutarlı olup olmadığı, devlet nezdinde karşılık bulup bulamayacağı ve finansal olarak uygunluğu araştırıldıktan sonra uygulanabilirliği ortaya konulacak.

- Meslek Lisesi açacak mısınız?

EGİAD Meslek Lisesi henüz kesinlik kazanmadı. Sanayi konseyimizin sunacağı raporlar düşünce kuruluşumuzun süzgecinden geçtikten sonra herhangi bir meslek lisesini rehabilite edebiliriz. Tüm meslek liselerinde okutulacak EGİAD markalı ders programları geliştirebiliriz. Ama en büyük hedefimiz kalıcı bir eser bırakmak. Meslek Lisesi ile ilgili hem EBSO hem de İTO’dan başkanlar seviyesinde destek sözü aldım.

- Tüm bu projeleri gerçekleştirmek için 2 yıl yeterli mi?

EGİAD’da projelerin devamlılığı var. Kemeraltı’ndan örnek vermek istiyorum. Portekiz Sinegogu’nun renovasyonu projesi 12. dönemde başladı 14. dönemde hayata geçti. Bazı projeler 2-3 dönemde sonuca ulaşabiliyor. Bizim meslek lisesi için çıkış noktamız da budur. Biz bugün bir içerik oluştururuz, gerekiyorsa inşaata başlarız, sonraki yönetimler tamamlar.

Haberin Devamı

- Seçimin tek kazananı olacak. Bu süreçte kırgınlıklar olur mu?

Seçim sonrası süreçte derneğe yakınlığını kaybedenler, hatta daha ileri gidip küsenler oluyor. Amacımız yönetime geldikten sonra sıfır küskünlük.

- İş hayatınızdan hiç konuşmadık. Asmira Group hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?

Gemilere yakıt ikmali ve yatçılık faaliyetleri yapıyoruz. Bu çerçevede Kuşadası Setur Marina, Didim D-Marin, Bodrum Turgutreis D-Marin ve Göcek D-Marin’de bulunan tüm akaryakıt operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında Batı Anadolu bölgesinde toplam 22 liman ve marinada gemilerle yatlara ihracat kapsamında yakıt veriyoruz. Son 6 yıldır Türkiye’deki tüm yat pazarının yakıt ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ni biz karşılıyoruz. Doğuş Grubu’nun Karadağ’daki yatırımlarının tüm akaryakıt operasyonlarını işletmek üzere anlaştık. Buradaki işletmemizin faaliyete geçmesiyle uluslararası gemi yakıtı tedariki sağlayan ilk ve tek Türk firması olacağız. Sattığımız akaryakıtı taşımak için kurduğumuz Asmira Logistics ise önceleri sadece kendi operasyonlarımız için yakıt taşıyordu. Ancak artık başka firmalara da hizmet vermeye başladı. Petrol Ofisi, Socar ve OPET gibi firmalara hizmet veriyoruz. 12 kara tankerimiz var. Asmira Petrol ise yurtiçi akaryakıt satışlarımızı gerçekleştiriyor. Ayrıca babam Ayhan Aslan, 1966’da Torbalı’da kurduğu akaryakıt istasyonunu işletiyor.
‘Karadağ'da büyüyeceğiz’

- Yurtdışında başka yatırımlarınız olacak mı?

Yatçılık ve kumanya sektörü ile ilgili düşüncelerimiz var. Bir de otomasyon sistemleri ile ilgili bir girişimimiz olacak. Karadağ, ciddi anlamda yöneleceğimiz ve yurtdışı operasyonumuzu geliştireceğimiz bir merkez olacak.

- Yiyecek içecek sektörüne de girdiniz. Bu planladığınız bir iş miydi?

Doğuş Grubu, Didim D-Marin’in içinde bulunan bir alanı bizim işletmemizi istedi. Tapasmira ismiyle bir tapas (İspanyol mezesi) bar açtık. Bu benim yıllardır hayalini kurduğum bir işti. Tapasmira’nın ikincisini İzmir merkezde açmayı planlıyoruz. Bunun dışında Torbalı’da bulunan akaryakıt istasyonumuzun yanında da bir gıda işletmesi açacağız. O farklı bir konseptte olacak. Ayrıca EGİAD’lı dostlarımız ile oluşturduğumuz çok ortaklı bir gıda girişimimiz var. Çok yakında Mavibahçe’de NAPPO Pizza markasıyla bir restoran açacağız.