Ege En güzel bayram coşkuyla kutlandı

En güzel bayram coşkuyla kutlandı

24.04.2009 - 05:00 | Son Güncellenme:

Soğuk ve yağmurlu hava bile 23 Nisan heyecanını durduramadı. Birbirinden renkli gösteriler yapıldı. Ata’nın çocuklara hediyesi bayramın sevinci Ege’nin dört bir yanında doyasıya yaşandı

En güzel bayram coşkuyla kutlandı

Ege, 23 Nisan’da hafızalara yerleşen güzelliklere sahne oldu. Her yer bayraklarla Atatürk posterleriyle donatıldı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın heyecanı yaşandı. Bu büyük sevinç dalga dalga yayılıp dört bir yanı sardı. Kentlerde sabah saatlerinden itibaren törenler düzenlendi, etkinlikler gün boyunca sürdü. Soğuk ve yağışlı hava nedeniyle bazı yerlerde pragramlar kapalı yerlere alındı. Rengarenk kıyafetleriyle sokakları, meydanları, statları, salonları dolduran ilköğretim öğrencileri, günlerdir hazırlandıkları birbirinden özel gösterilerini sundu. Anne ve babaları onları gururla izledi, kimileri duygulanıp gözyaşlarını tutamadı. Alkışlar ve övgüler, Ata’nın izinden gideceklerini bir kez daha gözler önüne seren çocukları içindi...

7 bin 522 öğrenciden dev gösteri

Her 23 Nisan’da olduğu gibi İzmir’de bayram coşkusunun adresi Atatürk Stadyumu’ydu... Ege Ordusu Bandosu eşliğinde geçit töreni düzenlendi. Toplam 7 bin 522 öğrenci ve 73 öğretmen görev aldı. Tribünlerde 40 okuldan 5 bin 280 öğrenci fon gösterisi sundu, “bütün çocuklar el ele”, “çocuklar kardeştir”, “çocuk çiçektir”, “umudumuz çocuklarımız” ve “çocuklar yarınların ışığıdır” temaları ele alındı. Rusya ve Hindistan’dan küçüklerle Karabağlar Şeker Mevhibe İlköğretim Okulu ekibi halk oyunu gösterisi yaptı. İzmirliler ellerinde bayraklar ve Atatürk posterleriyle onları gururla izledi. 

Atam, izindeyiz...

Muğla’da kutlamalar Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Valivekili Recep Yüksel, şeref defterini imzalandı. Ardından, Atatürk Stadyumu’ndaki kutlamalara geçildi. Burada yaklaşık 500 öğrenci görev aldı. Marşlar ve şiirler okundu, nefes kesen gösteriler gerçekleştirildi. Çocuklar, “Rahat uyu Atam, izindeyiz” mesajı verdi.

Konuk çocuklar göz kamaştırdı

Aydın’da Vali Mustafa Malay, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Faik Canbolat, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve diğer yöneticiler Atatürk Anıtı önündeki törende buluştu. Kutlamalar, Adnan Menderes Stadyumu’nda devam etti. Öğrencilerin dans ve halk oyunları gösterileri ilgiyle izlendi. Efeler İlköğretim Okulu’nun davetlisi olarak farklı ülkelerden gelen çok sayıda çocuk da kıvrak figürleriyle Aydınlıları büyüledi. 

Küçük vali talimat yağdırdı

Manisa’da ilk olarak Atatürk Anıtı önünde bir araya gelindi, Ulu Önder’in huzurunda saygı duruşunda bulunuldu. Ardından çocuklar, yöneticilerin koltuklarına oturdu. Vali Celalettin Güvenç, makamını Akşemsettin İlköğretim Okulu öğrencisi Abdullah Güç’e bıraktı. Küçük vali, telefonla yetkililere talimat yağdırdı, hepsinin derhal yerine getirilmesini istedi, çevresindekileri güldürdü. Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ün yerine geçen Avni Gemicioğlu İlköğretim Okulu’ndan Esma İbiş de çeşitli isteklerde bulundu.

Burada ayrı bir anlamı var

Çanakkale’de resmi geçit, müzik, dans ve toplu gösterileri olumsuz hava koşulları nedeniyle pazar gününe ertelendi. Cumhuriyet Meydanı’ndaki tören ve 90. Yıl Kültür Merkezi’ndeki etkinlikler ise gerçekleştirildi. İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, çocuklara seslendi. Bardakçı, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Çanakkale’de, 23 Nisan ayrı bir anlam taşıyor. Çanakkale ruhuyla başlayıp Kurtuluş Savaşı’yla sonuçlanan özgürlük ve bağımsızlık savaşı sonunda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetimizi armağan etti” dedi. 

Kutlamalar salonda yapıldı

Balıkesir’de kutlamalar soğuk ve yağmur yüzünden Kurtdereli Spor Salonu’na alındı. Öncesinde ise makamlar bir süreliğine de olsa küçüklerin oldu. Vali Selahattin Hatipoğlu’nun koltuğuna Plevne İlköğretim Okulu öğrencisi Funda Kevser İnan oturdu. “Büyüyünce de vali olacağım, insanlara mutluluk vereceğim” dedi. Küçük vali, belediye başkanlığı koltuğuna oturan Fatih İlköğretim Okulu öğrencisi Yiğit Gül’ü aradı, 23 Nisan’da otobüslerin çocuklara ücretsiz hizmet vermesini istedi. 

Cumhuriyet sevgisi dile geldi

Uşak’ta ise Atatürk Anıtı’na çelenk konulup saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı coşkuyla okundu. Törene, Vali Kayhan Kavas, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Ruhi Candan, Belediye Başkanı MHP’li Ali Erdoğan, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. Sonrasında Atatürk Spor Salonu’ndaki etkinliklere geçildi. Şiirler okundu, 23 Nisan, Atatürk ve Cumhuriyet sevgisi dile getirildi, halk oyunu gösterileri de sergilendi.

“İşsizliğe çözüm bulun” dedi

Denizli’de meteorolojinin yağmur uyarısıyla törenler yarım saat önce başladı. Atatürk Stadyumu’ndaki etkinlikleri 15 bin kişi izledi, öğrenciler soğuğa rağmen gösterilerini tamamladı. Burada da vali makamı el değiştirdi. Pakize Suda İlköğretim Okulu öğrencisi 11 yaşındaki Sebile Balık, koltuğa oturur oturmaz Valivekili Mehmet Çapraz’ı aradı. Sebile, işsizlikten dert yandı, “Yeni fabrikaların yapılması gerekiyor, insanlar işsiz kalmasın, iş bulalım” dedi.

Haberin Devamı

Bayramiç’te titreten tören
Çanakkale’nin Bayramiç İlçesi’nde soğuğa rağmen iptal edilmeyen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlalamalarına katılan çocuklar tir tir titredi.  Sıcaklığın 7 dereceye kadar düşmesi üzerine, anne-babalar, tören kıyafetleriyle bekleyen çocuklarına montlarını giydirmek istedi. Ancak velilerin tören alanına girmesi, görevlililerce engellendi. Durumu fark eden Kaymakam Bahattin Atçı, küçüklerin kabanlarını giymelerini sağladı. Kaymakam Atçı ve CHP’li Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer konuşmalarını kısa tutarken, kutlamalar, öğrencilerin gösterileri ve resmi geçitle son buldu.

Azaldılar ama hala sokaktalar
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl da iki ayrı yüzüyle dikkat çekti. Bir yanda, caddelerde, meydanlarda, okullarda binlerce küçük coşkuyla kutlama yaparken, diğer yanda bir kısım akranları atölyede ter akıtmaya, köşe başlarında mendil satmaya, ayakkabı boyamaya devam etti. İzmir Emniyet ve Sosyal Hizmetler müdürlüklerinin ortaklaşa çalışmaları sayesinde, sokakta çalışan çocuk sayısının 2005’ten bu yana yüzde 70 azalmış olması, az da olsa teselli verdi.

Haberin Devamı

Çelenk töreninde protokol krizi
İzmir’deki kutlamalarda çelenk sunumu sırasında protokol krizi yaşandı. İzmir Barosu, Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelenk koyma programında, protokoldeki sırasının genelgeyle 6’dan 13’e alınmasına tepki gösterdi. Çelengini tören sonunda koyan Baro Başkanı Özdemir Sökmen, “Protokol meraklısı değiliz, ancak hukuka görülen bu revayı kabul etmiyoruz. Bunu Vali Cahit Kıraç’la da görüştük. ‘Genelge var birşey yapamam’ deyince bu şekilde eylem koymayı uygun gördük” dedi.