Ege Endişeli kadınlar Başbakan’a sordu

Endişeli kadınlar Başbakan’a sordu

01.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

AK Parti Genel Merkezi, “35 Sarışın Kadın” projesini iptal etti. Ancak projenin mimarları 400 kadına davet gönderdi, 13’ü katıldı. Kadınlar, kafasındaki soruları kağıda yazıp, sandığa attı

Endişeli kadınlar Başbakan’a sordu

Ak Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Nilgün Yerli Gürel ile Güzelbahçe İlçe Başkan Yardımcısı Filiz Çetiner’in İzmirli kadınların Ak Parti’ye yönelik kaygılarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sormalarını amaçlayan “35 sarışın kadın” projesi tepkiler üzerine Genel Merkez tarafından iptal edildi.
Ancak Gürel ile Çetiner, partinin desteklemediği projeyi kişisel imkanlarıyla hayata geçirdi. Kadınların endişelerini Başbakan’a yazılı soruyla iletmeleri istenen toplantıya 400 kadın davet edildi, ancak 13 kadın katıldı. “35 sarışın kadın” için salon sarı çiçeklerle süslendi. Toplantıda sarışınlar çoğunlukta olsa da kumral ve esmer kadınlar da katıldı. Kadınlar, Başbakan’a yönelik sorularını kağıda yazdı ve küçük bir sandığa attı.
Gürel, projenin iptal edilmesine tepkisini şu sözlerle dile getirdi:
“Her şey sormakla başlar”
“Proje, içeriğinden çok herkeste negatif bir çağrışım yaptı. Fakat projene inanıyorsan tepki geldi diye çöpe atmak kendini ve projeni ciddiye almadığını gösterir. Bazı arkadaşlar ‘sorunca ne olacak?’ dediler. Hayatta her şey sormakla başlamaz mı? Herkes cevap veriyor ama kimse sormuyor. Bu şehirde korkular gördüm, sorular duydum, endişeler gördüm. Bu yüzden ‘Gelin sorun Başbakan’a’ dedik. Bildiğin doğruyu sonuna kadar savunacaksın. Bu proje desteklenmediyse korkudan desteklenmedi. Bugün buraya yüzlerce kadın davet ettim. Çoğu ‘Yanlış bir şey söylerim de işlerim engellenir’ diye korktu.”
Projenin diğer ortağı Filiz Çetiner, “Projemiz yanlış anlaşıldı, farklı algılamalar oldu” dedi.

İşte Başbakan’ın yanıtlaması istenilen sorular

Toplantıya katılan kadınların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması talebiyle yazıp içine attıkları sandıktan şu sorular çıktı:
* Yaşam tarzı endişemiz var. Ak Parti’nin ülkemize getirdiği refahı görmekteyiz ama giyim kuşam, içmek, eğlenmek, hürriyetimizin yok olup olmayacağı konularında bizi aydınlatın?
* Kimi dinlenirken kimi eğlenmek istiyor, ses yasağı fazla radikal olmadı mı?
* Vatandaşların adalete ve yargıya inancını geri getirebilecek misiniz? Vatandaş ne yazık ki mağdur durumda.
* Demokratik açılımla terör bitirilecek mi annelerin gözyaşları dinecek mi?
* Kadifekale’nin Atina akropol gibi ışıklandırılmasını, İzmir müzelerinin yeni baştan yapılmasını istiyoruz.
* Üniversite sınavlarındaki şifre şaibesine ne şekilde çözüm getirmeyi düşünüyorsunuz?
* Demokratikleşme adına neler yapıldı, neler yapılacak?
* Madem İzmir’i bu kadar çok seviyorsunuz neden seçilmeden de yatırım yapmıyorsunuz?
* Cem evlerine ihtiyaç var, bize yardımcı olun.
* İzmir neden betonlaşıyor, neden bu kadar az ağaç dikiliyor, neden tarihi eser binalarımıza sahip çıkılmıyor?
* İzmir’de sinagoglar da, kiliseler de, camiler de kardeşken, neden bu şehrin dinine ve tarihine daha fazla yatırımlar yapılamıyor?
* Smyrna zamanında dünyaya kendimizi tanıttık da şimdi tüm medya elimizin altındayken neden İzmir’i tanıtamıyoruz?
*Kadın girişimcilere destek veren bir uygulama planınız var mı? Şehrimizdeki korkuları yenmek için ne yapmak lazım?
* Kadınlarla ilgili projeniz ne olacak. Onların sorunlarına sadece başörtüsü ve etek boyuyla fark gözetmeden gerçekten eğileceğinizi söyleyebilir misiniz?
* Suç işlemedikleri tespit edilen örgüt mensupları dağdan inip aramıza karıştığı zaman kendimizi güvende hissedebilecek miyiz?”