Ege ESHOT’tan çevre dostu uygulama

ESHOT’tan çevre dostu uygulama

19.12.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, enerji verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarıyla otobüslerin yakıt giderlerinden tasarruf sağladı, kentin karbon ayak izini de azalttı.

ESHOT’tan çevre dostu uygulama

Her gün fiyatı artan akaryakıt tüketiminin düşürülmesi için filo yönetim ve takip sistemi sonucu, rölantide (motorun boşta çalışma durumu) çalışma süreleri büyük oranda düşürüldü. Öncelikle son durak, aktarma ve garaj alanlarında rölantide bekleme sürelerinin azaltılması için şoförlerin bilinçlendirilmesi ve farkındalık çalışmaları yapıldı. Yeni geliştirilen sistemle otobüslerin maksimum 5 dakika boşta çalışmasına izin verecek otomatik motor kapatma sistemi devreye alındı. Rölantide çalışma oranlarında yaklaşık yüzde 50’lik düşüş görüldü; toplam 1 milyon 200 bin litreye yakın akaryakıt tüketiminin önüne geçildi, yaklaşık 29 milyon liralık tasarruf sağlandı. 

Haberin Devamı

Tasarruf sağlıyor

ESHOT Genel Müdür Yardımcısı Eser Atak, “Gelecek yıl 2.5 milyon litre yakıt tasarrufu öngörüyoruz. Akaryakıtın bugünkü litre fiyatı üzerinden hesapladığımızda yaklaşık 60 milyon liralık tasarruf sağlayacağız. Aynı zamanda yıllık yaklaşık 6 bin 700 ton karbondioksit salımının önüne geçeceğiz. Bu da yaklaşık 17 bin ağaçlık bir ormanın sağladığı oksijene eşdeğer” dedi.