Ege Gemi turizminde ‘SURİYE’ açılımı

Gemi turizminde ‘SURİYE’ açılımı

11.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Suriye Turizm ve Ulaştırma Bakanları, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın, “Suriye ve İzmir’i hem deniz hem de hava yoluyla doğrudan bağlayalım...” önerisine destek verdi

Gemi turizminde ‘SURİYE’ açılımı

İzmir Ticaret Odası’nın (İTO) düzenlediği Suriye-Lübnan İş ve İnceleme Gezisi’nin ikinci durağı, Suriye’nin Başkenti Şam oldu. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Necip Kalkan, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan, Yönetim Kurulu üyeleri Hüseyin Payzin, Erkan Güldoğan, Mehmet Pamuk, Vahdet Sarıkaya ve Erkan Güldoğan, Suriye Turizm Bakanı Sadallah Agha Al Kalaa ve Suriye Ulaştırma Bakanı Yaroub Bedr ile görüştü.

İzmir-Halep hattı
Bakan Al Kalaa’ya, kruvaziyer turizm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Demirtaş, “İzmir Limanı ile Doğu Akdeniz Bölgesi’nde bulunan başlıca limanlar arasında karşılıklı feribot ve kruvaziyer seferlerini başlatarak turizm ve ticareti geliştirmek istiyoruz. Uluslararası kruvaziyer kongrelerinde Doğu Akdeniz’i birlikte lanse edelim” dedi. Demirtaş, sadece deniz yoluyla değil, havayoluyla da İzmir’le Halep’i bağlayarak, turizm ve ticaret hareketi yaratılabileceğini kaydetti.
Önerilere tam destek veren Kalaa şunları söyledi: “Son dönemde özellikle vizenin kalkmasıyla bu etkinlikler belirgin bir oranda arttı. Kara ve havayolu bağlantılarımızda büyük artış var. 10. ayın sonuna kadar Türkiye’den 1 milyon 200 bin kişi Suriye’ye geldi. Artış oranı geçen seneye göre yüzde 145. Ama deniz yoluyla henüz bir aktivasyon mevcut değil. Türkiye ile imzaladığımız anlaşma ile bu projelerin legal zemini hazır. İzmir bizim için çok önemli bir şehir. Biz hazırız. Önerilerinizi detaylı olarak istiyoruz. Teknik elemanlarımız, birlikte üzerinde çalışsın.”
Suriye Ulaştırma Bakanı Yaroub Bedr de Doğu Akdeniz’de turizm ve ticareti geliştirmek amacıyla hayata geçirilmesi hedeflenen projelere tam destek verdi. Bedr, “Bunun için her türlü mali fedakarlığı yapmaya hazırız” diye konuştu. Halep-İzmir direkt uçuşlarını da memnuniyetle gerçekleştirmek istediklerini sözlerine ekleyen Bedr, “3-5 Aralık tarihlerinde Türkiye’ye geleceğim. Sayın Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’la da görüşerek bu konuları gündeme getireceğim” dedi. Öte yandan İzmir Ticaret Odası ile Şam Ticaret Odası arasında ‘kardeş oda’ anlaşması imzalandı.