Ege Glutensiz gıda serbest bırakıldı

Glutensiz gıda serbest bırakıldı

26.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sosyal Güvenlik Kurumu, (SGK) reçeteyle sadece eczanelerden glutensiz un ve unlu ürün alabilen Çölyak hastalarına “alışveriş serbestliği” getirdi.

Glutensiz gıda serbest bırakıldı

Yeni uygulamada reçete ve eczane zorunluluğu kaldırılıp hastaların yaş gruplarına göre belirlenen ürün bedellerinin hesaplarına yatırılacağı bildirildi. Yeni uygulama “insani ama kaygı verici”, ödemeler de “yetersiz” bulundu. Ege Çölyakla Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu, “Hastanın ürünleri reçeteyle alması doktorlarıyla sürekli diyalog halinde olmasını sağlıyordu. Şimdi bu kalktı, uygulama Avrupai ama bizim toplum için çok erken ve riskli” dedi.

Kim ne kadar para alacak?

SGK yetkilileri uygulamanın “çok insani” olduğunu savunarak, “Artık Çölyaklılar eczaneden reçeteyle ilaç alan hasta değil, marketten özel diyet ürünü alan bireyler haline geldi.” dedi. SGK, Çölyaklı hastalar için 0-5 yaş 52.50 lira, 5-15 yaş 80 lira, 15 yaş üstü 72.5 lira, protein metabolizma bozukluğu olan hastalar için 0-12 ay 31 lira, 1-5 yaş 60 lira, 5-15 yaş 77.5 lira, 15 yaş üstü 80 lira ödeyecek.