Ege Grip aşısında oran yüzde 15’te kaldı

Grip aşısında oran yüzde 15’te kaldı

01.01.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Domuz Gribi aşısındaki kafa karışıklığı, İzmirlileri de “derinden” etkiledi. Risk grubunda aşılanması planlanan 1 milyon kişiden sadece 150 bin kişi aşılandı

Grip aşısında oran yüzde 15’te kaldı

H1N1 virüsü (Domuz Gribi) salgını ve aşısı üzerindeki tartışmalar 2009’a damgasını vururken, aşılama hedefleri spekülasyonlar nedeniyle tutmadı. Sağlık verilerinde her zaman Türkiye’ye örnek olan İzmir’de de Domuz Gribi aşısı olan kişi sayısı beklenen rakamlara ulaşmadı. Risk grubunda sağlıkçılar ve hacı adaylarıyla başlayan, öğrenciler, gebeler ve kronik hastalığı olanlar, yaşlılarla sürdürülen aşılama çalışmalarında bugüne kadar istenilen yol alınamadı.
Kasım başında 34 bin 500 doz aşıyla start verildi. Ancak başta doktorlar olmak üzere sağlıkçıların örnek olması beklenen aşılamada sağlık çalışanlarının yarıya yakınının “yan çizdiği” ortaya çıktı.
Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda 17.500 civarında sağlık çalışanı olduğu, özeller ve üniversitelerin de eklenmesiyle İzmir’deki sağlık çalışanı sayısının 27 bin 500’ü bulduğu belirtilirken, aşı olanların sayısı 15 binde kaldı. İlk ve ortadereceli okullarda okuyan 643 bin 604 öğrenciden sadece 44 bin 330’unun, yani 14 öğrenciden birinin velisi “aşılanma izni” verdi.
Aşılanan sağlık çalışanı sayısı 15 bin
Aşı kampanyasında iki ayda 150 bin kişi kollarını aşıya uzattı. Risk grubunda aşılanması gereken her 6-7 kişiden birinin aşı olduğu İzmir’de çalışmaların sürdüğünü belirten İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Özkan, “Aşılanan sağlık çalışanı yaklaşık 15 bin. Her gün 5-6 bin kişi Pandemik A Aşısı oluyor. Aşılananlar da sürekli artıyor” diye konuştu.

Yazarlar