Ege Hem rahatlattı hem düşündürdü

Hem rahatlattı hem düşündürdü

22.08.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Başkan Aziz Kocaoğlu, zihinleri kurcalayan “Acaba seneye nasıl olacak” sorusuna yanıt verdi: Gelecek yıl su sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum. Ama yine de yağışlara bağlı

Hem rahatlattı hem düşündürdü

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin karşı karşıya kaldığı su sorununa ilişkin açıklama yaptı. Kocaoğlu, bu konuyu,  2007’nin nisan ayında tasarruf kampanyası başlatıp, baraj ve tedbir projelerini açıklayarak gündeme getirdiklerini ifade etti.
Kocaoğlu, küresel ısınma ve kuraklığa bağlı susuzlukla ilgili yol haritası çizdiklerini, bunu kamuoyuna duyurduklarını da vurguladı, şunları söyledi:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hazine arazilerinin tahsisi için çalışmaya başlamış ve su konusunda tasarruf öngörmüştür. Bunların büyük bölümünün inisiyatifi Ankara’dadır. İnisiyatifi Ankara’da olanların çoğunu gerçekleştiremedik. Bunlar için çaba gösteriyoruz ve yeni kaynaklar arıyoruz. Gelecek yıl susuzluğun İzmir’de çok büyük bir sorun olacağını düşünmüyorum. Yine de yağışlara bağlı.”
Kente saniyede 7 bin-7 bin 500 litre civarında su verdiklerini kaydeden Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti: “Yüzey sularının mümkün olan her yerde tutulması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde çok küçük göletler yapılmış. Ekonomik getirisi de yok, ama tuttuğu su, o çevredeki bitki örtüsünün gelişmesine, buharlaşmaya faydalı oluyor.  Türkiye’de daha önce yeraltı suları klorlanıp sisteme veriliyordu. Yüzey sularında arıtma vardı, ancak şimdi ister yeraltı suyu ister yerüstü suyu olsun arıtmadan sonra şebekeye vermek zorunda olduğumuzu görüyoruz. İzmir’in su kaynaklarını değerlendirdiğimizde de Tahtalı’da 6 bin litre/saniyelik arıtmamız var, orada su yok. Kuzeyde suyumuz var, arıtmamız yok.”

Şeboy: Arsenikli su verilsin
İzmir’in su sorununa Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’dan çözüm önerisi geldi. Şeboy, yüksek arsenik oranı nedeniyle devredışı bırakılan kuyuların tekrar kullanıma alınmasını istedi. AKP’li başkan şunları söyledi: “Bana göre arsenikli kuyular kapatılmamalıydı. Bunun yerine halka bu suyun içilmemesi, sadece temizlikte kullanılması uyarısı yapılarak, tankerle içme suyu dağıtılmalıydı. Hatta, su bayileriyle de anlaşarak kriz atlatılabilirdi. Bu olmayınca Tahtalı’daki su, susuzluğu yaratacak şekilde hızla tüketildi. Bana göre Büyükşehir Belediyesi ve İZSU beceriksizce davrandı. Arsenikli suyu verin, sorunu çözün.” 

MHP: İzmir, yönetici kriziyle karşı karşıya
İzmir’e dönüşümlü su verilmeye başlanmasına MHP tepki gösterdi. İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu bu konuda halkı yeterince bilgilendirmemekle suçladı. Dervişoğlu, kentin ciddi vizyon sorunu ve yönetici kriziyle karşı karşıya olduğunu savundu, şu görüşleri ifade etti:
“Başkan Aziz Kocaoğlu, Tahtalı Barajı’nın çatlak toprakları üzerinde yaptığı basın toplantısında, 2008’de su kesintisi olmayacağının müjdesini vermiş, bu vaadinin de İZSU yetkilileri tarafından desteklendiğini söylemişti. Küresel ısınma ve kuraklığın ortaya çıkaracağı muhtemel olumsuzluklara karşı gerekli tedbirlerin alındığını söyleyenler, hatta İzmir’in su problemini 2040 yılına kadar çözdük iddiasında bulunanlar şimdi nerede? Yaşanan problemleri, ortak aklın ortaya çıkardığı önerilerle değil de temennilerle çözmeye çalışan bir bakış açısının idarecilikle bağdaşan yanı olamaz. Vatandaş her sabah yeni sürprizlerle uyanıyor. Bilimsel temelden yoksun beyanlarla oyalanıyoruz. Bu kuraklık bir günde mi oluştu? Yetkililerin gelişmeleri kamuoyuyla paylaşmaları gerekiyor. İzmir halkı müşterek problemlere karşı müşterek çözümler üretebilecek kültürel birikime sahiptir. Faydacılık ve fırsatçılık İzmir’in hamurunda yoktur.”  
ONUR ÇAKIR İzmir DHA

Yazarlar