Ege Hepiniz adına utandık

Hepiniz adına utandık

29.11.2022 - 00:30 | Son Güncellenme:

.

Hepiniz adına utandık

Göztepe-Altay arasında oynanan maçta bir seyircinin korner bayrak direğiyle saldırısına uğrayan kaleci Ozan Evrim ile organize şekilde ayarlanan işaret fişeğinin isabet etmesiyle taraftar Mehmet Çakır'ın yaralandığı İzmir derbisinde, sis bombası ve fişeğini stadyumun tuvaletine soktukları ortaya çıkan ambulans şoförlerinin bağlı bulunduğu özel şirket hakkında soruşturma başlatıldı. Tüm ülke, yaşananları kınadı.

Haberin Devamı

Engin Uğur Ağır / İzmirimize kara bir leke çaldınız...

Türk futbolunun iki güzide kulübü Altay ve Göztepe karşılaşması uzun yıllar unutulmayacak.

Karşılaşmanın ilk bölümünde meydana gelen olaylar yüzünden tatil edilen müsabakanın ardından, yaşanan gelişmeler tüm ülkenin dikkatini çekti.
Statlara sokulması yasak olan sis ve işaret fişeğinin atılmasıyla çıkan kargaşada bir seyirci yaralandı.

Ardından bir taraftarın korner direğini kaptığı gibi Altay kalecisinin başına iki kez vurup yaralaması, İzmir adına utanç verici bir durum sergiledi.

Maçın tatil edilmesinin ardından Gürsel Aksel Stadı’nda yaşanan vandallık, İstanbullu meslektaşlarımı da çileden çıkardı.

Yaptığım görüşmelerde, “İzmir’i medeniyetin beşiği kent bilirdik. Bu olayı yakıştıramadık. Bunun ucu nereye kadar gidiyorsa mutlaka araştırılıp, sorumlular bulunmalı” gibi yorumlara maruz kaldım.

Haberin Devamı

Gerçekten yakıştı mı bu hareket?

İşaret fişeği yüzünden bir taraftar ve Altay kalecisi başından yaralandı.

İzmirimizin adını olumsuzluklarla gündeme oturttunuz.

İzmirimizin medeniyetine laf getirdiniz.

İzmirimizin futboluna kara bir leke çaldınız.

Yazıklar olsun.

Tek isteğim sorumlular bulunup, gerekli cezayı alsın.

Bu olay ders olsun, bir daha da böyle vandallık yaşanmasın...

Vandallığa fırsat vermeyeceğiz

Fatih Tanfer - İzmir derbisine büyük bir heyecan ve futbol adına güzellikler görmek düşüncesiyle gitmiştim. Tribünler dolu, ambiyans tek kelimeyle muhteşemdi.

Ancak 19. dakikada televizyonların son bölümünü verdiği, tek kelimeyle dehşet anlarını izledim. İzledikten sonra seyircinin korku ve öfkesini gördüm. İki kulübümüz arasında ebedi dostluğa uygun olmayan olaylara maalesef bütün Türkiye de şahit oldu. Yıllardır sporun ruhuna uygun, barış ve dostluğun gelişmesi adına Fair Play’e inanan İzmir sevdalıları ve spor adamları büyük çaba sarf ettiler.
Kardeşlik, dostluk ve yaşları yüzyılları bulan kulüplerimize bu yakışır diye. Fair Play, sporcuların yarışmaları esnasında her şartta hatalara sabırla, tutarlı ve bilinçli olarak riayet etmeleridir. İçindeki tariflerden birisi de vicdan, merhamet, hoşgörü ve saygının özel uygulanış biçimidir. Bu maçta böyle mi oldu?

Haberin Devamı

Ortada cevaptan çok soru kaldı. Yıllardır futbolun içindeyim. Bu olaylar esnasında gördüm ki, hiç kimse hiçbir şeyi yanlışlıkla yapmıyor.

Bundan sonra ‘Sen daha çok suçlusun’ cinsinden bir cümle değersizdir. Sonuçta olan iki güzide kulübümüze ve güzel İzmi-rimizin imajına oldu. Peki vandalizme teslim mi olacağız? Asla! Yapılması gereken, Fair Play’e ve dostluğa inanmış İzmirlilerin bu doğrultuda inançla ve sabırla yola devam etmesidir. Bu yolda inanmış İzmirlilerle birlikte yürümeyecek olanlara da yolu-muzu engellemesine asla izin vermemeliyiz. Biz ne zaman teslim olduk ki şiddete, hoşgörüye ve centilmenliğe karşı olanlara teslim olalım?

Bülent Buda - İnsan olmak ya da olmamak!

İngiltere, Almanya, Fransa, Süper Lig ya da alt ligler. Tribünler dolu, coşkulu iki takımın taraftarlarıyla.

Sahalara atılan yabancı madde yok.

Küfür yok, saldırı yok.

Bir tek şey var.

Takımlarına karşı duydukları sevgiyle verdikleri coşkulu destek.
Kıskanıyorum, öykünüyorum, hayıflanıyorum.

Haberin Devamı

Niye biz de onlar gibi değiliz?

Yanıt arıyorum.

Buluyorum. Bulduğum yanıttan utanıyorum.

Bir yanda uygarlık, gelişmişlik.

Bizim yanda magandalık, sevgisizlik.

Boy veriyor, uzuyor, uzuyor, uzuyor... kopuyor nihayetinde.

Düşmanlık uç veriyor.

İzlemekten, karşı karşıya rakip olarak oynamaktan onur, gurur, sevinç duyduğum, yaşamımda tanıdığım en güzel insanın adının verildiği ‘Gürsel Aksel’in tribünlerinden acımasızca gönderilen, atılan fişekler ile sahaya atlayıp elindeki sopa ile Ozan’ın kafasına yönelen darbeleri yapabilen yaratık insan olabilir mi?

Böyle gelmiş, böyle gider demek ucuzluk, kolaycılık, sevgiden yoksunluk olmuyor mu?

Ülkeyi yönetenler, yaşayanlar lütfen hepimiz aynaya bakıp bir karar verelim, seçimimizi yapalım.

Berke Mankır MİLLİYET - Spor Toto 1. Lig'de mücadele eden Göztepe ile Altay’ın, İzmir derbisinde kozlarını paylaştığı maç saha olayları nedeniyle tatil edilmişti. Karşılaşmanın 22. dakikasından sonra Gürsel Aksel Stadyumu'nda ortalık karıştı. Altay tribünlerinden Göztepeli taraftarlara işaret fişeği atılmış, çenesi ile dişlerinden yaralanan ve sol göğüs bölgesinde de yanıklar oluşan Mehmet Çakır, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

Haberin Devamı

Hepiniz adına utandık

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, derbi karşılaşmasında olayların başlamasına neden olan sis ve işaret fişeğini özel ambulans şoförlerinin stada soktuğu ifade edilmişti.

Sırt çantalarında getirdikleri yasaklı maddeleri misafir takım tribünündeki tuvaletlere bıraktığı saptanan özel ambulans şirketi görevlisi A.G. ve H.K'nın da aralarında bulunduğu 21 kişinin yakalandığı, haklarında adli işlem başlatıldığı vurgulanmıştı.

Organize işler!

Derbi öncesi öğle saatlerinde Atatürk Stadyumu önünde toplanan siyah beyazlılar, yürüyüş yapmak istese de polis engel oldu ve tartışma burada başladı.

Taraftar grubunun Gürsel Aksel Stadı'na naklinde yaşanan sorunlar baş gösterdi. Araçların geç organize edilmesi, Altaylı taraftarların üstünkörü arandığının ortaya çıkmasıyla birlikte kendilerine ayrılan bölüme 10. dakikada girebilen siyah beyazlıların, bahsi geçen ambulans şoförlerinden yanıcı maddeleri aldığı ve organize şekilde suçu gerçekleştirdiği anlaşıldı.

Kamera tespit çalışmalarında da ambulans şoförlerinin, 16.34'te 2 sırt çantasıyla misafir tribününün bulunduğu tuvaletlere girdiği ve yoğun telefon görüşmesi yaptıkları ifade edilirken, bu kişilere stadyumda arama çalışması yapılıp yapılmadığı ise tartışma yarattı. Sırt çantalarını misafir tribünü tuvaletlerine sokan özel ambulans şirketi görevlilerinin bu olaya yardım etmesi de geniş yankı uyandırdı.

'Gelinen nokta üzücü'

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, "İzmir'in iki güzide takımı arasında oynanan maçta üzücü hadisler yaşandı. Misafir seyircilerin bulunduğu taraftan Göztepeli taraftarlara yönelik işaret fişeği atıldı.

İzmir'in, Türk futbolunun geldiği düzeye göre bu maçın seyircili oynanmasının uygun olacağını değerlendirdik. Kararı alırken kulüplerle istişare ettik. Gelinen nokta, üzülerek ifade ederim ki Türk sporunun geldiği noktaya ulaşmadı" dedi.

'İnşallah tekrarı yaşanmaz'

Göztepe eski Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sepil ve Altay Başkanı Ayhan Dündar, açıklamalarda bulundu. Dündar, "Güzel bir mücadele olacağını bekliyorduk. Maalesef maç içinde insani olmayan bir davranışla bir cana kastedilmiştir. Hiç olmaması gerekiyordu. İzmirli taraftarların karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Kınıyoruz, inşallah bir daha tekrarı olmaz. Biz iki takım taraftarını tribünde görmek istiyorduk. Ancak geldiğimiz noktada artık bu durumlar yaşanmayacak" yorumunu yaptı.

'İzmir bu değil'

Sepil ise, "Türk futbolu adına, İzmir, Göztepe ve Altay adına çok üzgünüm. Yaşanmaması gereken olaylar yaşandı. İki kişinin verebileceği zararı gördük. Çok üzgünüm. Kötü bir örnek oldu. Olayın failleri şiddetle cezalandırılmalı. Bunun tekrarlanmaması için tüm taraftarlar bence birlikte hareket etmek zorunda.

İzmir bu değildir. Biz yıllar önce Karşıyaka maçında taraftarın yarısını stada soktuk. Futbolun en önemli tarafı seyircilerle oynamaktır. Bu maçın seyircili oynanması konusunda aynı görüşteydik. Bu kötü sonucun ardından biz failleri mahkum etmeliyiz. Fişek atmanın, kaleciye saldırmanın sporla ilgisi yok. İzmir futbolunda bu tür şeyleri nasıl kaldırılır, hep birlikte mücadele edeceğiz" açıklamasını yaptı.

'Kabul edilebilir bir yanı yok'

Türkiye Futbol Federasyonu da (TFF), olayları kınadı. TFF'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İzmir'in rekabet içindeki iki güzide kulübünün futbol sahasındaki mücadelesinin bir şölene dönüşmesi beklenirken; Fair Play ruhundan ve sporun birleştirici kültüründen nasibini almamış saldırganların, insan hayatını tehlikeye atan bu tip davranışları kesinlikle kabul edilemez. TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, olaydan hemen sonra iki kulübün başkanlarını arayarak bilgi almış, Göztepe ve Altay camialarına geçmiş olsun dileklerini iletmiştir."

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise, "İki İzmir takımımızın mücadelesinde yaşanan saha ve tribün olaylarını kınıyorum. Sporu kendi çirkinliklerine boğmak isteyenlere geçit vermeyeceğiz" dedi.

'Takipçisi olacağız'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya kanalıyla açıklamalar yaptı, "Göztepe-Altay maçında yaşanan hadiseler hepimizi üzdü. Yaralanan taraftarlara acil şifa diliyoruz. Şiddete başvuranların gereken cezayı alacağına inanıyoruz. Hukuki süreci takip edeceğiz. Spor barıştır, kardeşliktir, centilmenliktir.

Yaralanan taraftarlara ve saldırıya uğrayan Altay kalecisi Ozan Evrim Özenç'e geçmiş olsun. Bu saldırganlar Göztepe ve Altay’ı temsil edemez. Tüm vatandaşlarımız provokatörlere karşı dikkatli olmalı. Sporun ruhuna ve huzurumuza gölge düşürmeye çalışanlar gereken cezayı alacak" paylaşımını yaptı.

'Yüreğim ağzıma geldi'

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, derbi öncesinde alınan deplasman yasağının kaldırılması kararına tepki gösterdi, "Oğlum ve torunum da maçtaydı. Yüreğim ağzıma geldi. Spor kardeşlik olarak anlatıldı bizlere. Amatör spor kulüp başkanlığı yaptığımda rakip oyuncu sakatlansa önce biz koşardık yardıma. Kendini bilmez fanatiğin yaptığını bir takımın bütün taraftarına yamanmasını reddediyorum. Bunu yapanı eleştirmek, adalete teslim etmek lazım” dedi.

21 kişi gözaltına alındı

Karşılaşmanın tatil edilmesinin ardından soruşturma başlatıldı. Altay taraftarları yaklaşık 7 saat stadyumda bekletildi. Başlatılan soruşturma kapsamında sis bombası ve işaret fişeğinin statta görevli özel ambulans şoförleri A.K. ve H.G. tarafından Altaylı taraftarların bulunduğu yerdeki tuvalete saklandığı ortaya çıktı. Polis ekipleri 2 ambulans şoförü ve irtibatta oldukları Altaylı taraftarlar ile Ozan Evrim'e saldıran Göztepe taraftarının da aralarında bulunduğu toplam 21 şüpheliyi gözaltına aldı.

Ambulans şirketine soruşturma

Ortaya çıkan ambulans şoförlerinin bağlı bulunduğu özel ambulans şirketi hakkında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nce idari soruşturma başlatıldı. Kaleci Ozan Evrim ise tedavisinin ardından taburcu edildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ederken, Sağlık Bakanlığı'nın da müfettiş görevlendirileceği kaydedildi.

Göztepe taraftarından kınama

Özellikle sosyal medyada, “İki takım da cezalandırılsın” ifadelerini yanlış bulan Göztepeli taraftarlar, geçen haftaki Bucaspor maçını ve yine pazar günü oynanan Göztepe-Karşıyaka kadın voleybol maçını örnek gösterdi.

Taraftarlar, “Göztepe Spor Kulübü ve Göztepe taraftarı dünyada yayınlanmış tüm kanun ve yönetmeliklere göre bu eylemlerin mağdur tarafıdır. İki kulüp cezalandırılmalıdır, iki kulüp de şöyledir iki kulüp de böyledir söylemleri cahillikten çok art niyet ve vahşeti hafifletme çabasından kaynaklanmaktadır. Suça teşvik, suça destek, suça orantısız ceza suçluyu yüceltmekten başka bir şey değildir” dedi.

Aramalardaki ihmalkarlığa da değinen taraftarlar, “Çocukların matarasına kadar el koyan, ayakkabılara kadar arama yapan güvenlik güçleri; daha yakın zamanda terör saldırısı yaşamış bir ülkede böylesine kalabalık ve gergin bir maçta aramaları niçin bu kadar dikkatsiz yapmıştır?" diye sordu.

TFF Başkanı Büyükekşi İzmir’de

Spor Toto 1. Lig’de yaşanan eşi görülmemiş tribün olayları yüzünden henüz ilk yarıda tatil edilen Göztepe-Altay derbisinin yankıları sürerken, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) duruma el koydu. Olayların adli boyutuyla ilgili soruşturma ve gözaltılar İzmir Emniyet Müdürlüğü tarafından devam ederken TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, bugün İzmir’e gelecek. İzmir’de temaslarda bulunacak Büyükekşi, ardından basın açıklaması yapacak.

Büyükşehire otobüs tepkisi

Güvenlik nedeniyle daha önce stada gelemeyeceği açıklanan Altay taraftarı için deplasman yasağı kalkmıştı. Alınan yeni karar doğrultusunda Altaylı futbolseverlerin derbi için stada geleceği ve bin kişilik kontenjan ayrılacağı ifade edilmişti. Karşılaşma öncesi kendilerine otobüs ayarlanmamasından yakınan futbolseverler, İzmir Büyükşehir’e tepki gösterdi.

Kulüpler yaşananlara sessiz kalmadı

Yaşanan hadiselere İzmir kulüpleri sessiz kalmadı. Bucaspor 1928, Menemen FK, Karşıyaka. Altınordu, İzmirspor “Göztepe ve Altay arasında oynanan derbi karşılaşmasında yaşanan olaylar nedeniyle Türk Futbolu ve şehrimiz adına son derece üzgünüz. Göztepe ve Altay’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralanan taraftarlara, kaleci Ozan’a acil şifalar diliyoruz” paylaşımında bulundu.