Ege Hoşgeldiniz!

Hoşgeldiniz!

02.08.2022 - 00:35 | Son Güncellenme:

ESHOT’un 107 kadın şoföründen biri olan Nihal Arslan direksiyonu başına geçtiği otobüsüne binen her bir yolcuyu böyle karşılıyor “Trafikte zaten stresin göbeğindeyiz. Güne güler yüzle başlamak hepimize iyi geliyor” diye konuşuyor.

Hoşgeldiniz

Ayberk Gökbak - İzmir’in Konak ilçesinde geçen hafta belediye otobüsünde görevli kadın şoför B.A. durak harici yolcu almadığı gerekçesiyle otobüste bulunan G.Y. tarafından sözlü ve fiziki saldırıya uğradı. Olayın ardından şoför B.A. darp raporu aldı, saldırgan yolcu G.Y. ise tutuklandı. ESHOT Genel Müdürlüğü geçen yıllarda tarihi bir adım atmış, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in talebi üzerine kadın otobüs şoförleri, dev koltuklardaki yerini almıştı. Peki, sayıları bugün 106’yı bulan ESHOT’un kadın şoförleri kent trafiğinde neler yaşıyor, ne gibi sorunlarla karşılaşıyor, İzmirli vatandaşlardan neler talep ediyorlardı? Uzun yıllar yaptığı direksiyon eğitmenliğinin ardından hayalini gerçekleştirerek 4 yıl önce belediye otobüsünde göreve başlayan şoför Nihal Arslan’ın (45) bir gününe tanıklık ettik, hikayesini dinledik.

Haberin Devamı

Araba kullanmaya aşık olduğunu belirten Arslan, “ESHOT’a seneler önce başvuru yapmıştım fakat kadın şoför alımı olmadığı için hayalim gerçekleşmedi. Sağ olsun İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in yaşama geçirdiği proje sayesinde buradayım. Yaklaşık 4 senedir işimi çok severek yapıyorum. Direksiyon başına her geçtiğimde ilk kez kullanıyor gibi aynı heyecanla yoluma devam ediyorum” dedi.

Kalp işareti yapıyorlar

İlk iş gününde heyecandan eli ayağının titrediğini ifade eden Nihal Arslan, “Hata yapmaktan ve yolcuları kapıya sıkıştırmaktan da çok korkmuştum. Fakat ilk günden sonra bu hisler de gitti. İlk Bornova hattında sürücülük yapıyordum. İnsanlar direksiyonda kadın görünce alkış tutmaya, kalp işaretleri yapmaya başladı. Bu da tabi mutluluğumu ikiye katladı. Eskiden kadınları ev hanımı olarak gören bir zihniyet vardı. Ancak o tabular artık yıkıldı. Halkımız biliyor ki, erkeklerin yaptığı her işi kadınlarımız da hakkıyla yapar. Daha sonra da hat şoförlüğüne iyice alıştım. Uzun seneler bu sektörde insanlara hizmet etmek istiyorum. Bizler bir kadın olarak istediğimiz zaman her şeyi başarabileceğimizin göstergesiyiz. Lütfen kadınlar olarak hayallerimizin ve isteklerimizin peşinden koşalım, vazgeçmeyelim. Çünkü başaramayacağımız hiçbir şey yok. Arkadaşlarım, ailem, akrabalarım, eşim, dostum İzmir’de kadın sürücü sayısının arttığını görünce bizlerle iftihar ediyorlar. Erkek meslektaşlarımızın da desteğini hep hissediyoruz. ‘Yapamazsınız’ demek yerine, yargılamak yerine bizi motive ediyorlar. Yüreklendiriyorlar. Örneğin otobüslerin aynalarını kapatmak çok zor. Seve seve bize yardım ediyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Şeker ve çikolata sürprizi

Arslan şöyle devam ediyor; “Güne pozitif başlayıp pozitif bitiriyorum. Herkese ‘Günaydın, hoşgeldiniz’ demeyi alışkanlık haline getirdim. Bu zamana kadar böyle bir tutum görmediklerini söylüyorlar. Her yolcuya selam vermeyi, iyi dileklerden bulunmayı amaç edindim. İnsanlarımızdan da çok olumlu geri dönüşler alıyorum. Onlar da bir süre sonra bana, ‘Günaydın. İyi akşamlar’ demeye başladılar. Esnaf kimi zaman bana camdan su uzatıyor. Büyüklerimiz şeker, kadınlar çikolata koyuyor. Bazı haftalar bazı hatlarda insanlar beni görmeyince, “Uzun zamandır yoktunuz. Sizi göremedik” diyorlar. Bu da beni işime daha fazla bağlıyor. Sayın Tunç Soyer olmasaydı, bizler birçok kadına örnek olamazdık. Onlarca arkadaşımız bizler sayesinde cesaretlendi; evine ekmek götürür oldu. Bu mesleğe adım atmaya karar verdi. Önümüze çıkan engeller karşısında dik durmamızı da Büyükşehir Belediyemiz sağladı. Kesinlikle bizler, İzmir’de biraz ayrıcalıklıyız.”

Haberin Devamı

Darp olayına maruz kalan meslektaşı B.A.’ya ilişkin de açıklama yapan Nihal Arslan, “Çok üzüldük. Bu olay bir kadın arkadaşımızın değil erkek meslektaşımızın başına da gelse yine aynı şeyleri hissedecektik. Keşke böyle şeyler hiç yaşanmasa. Ama maalesef bu tip insanlar var. Bence bu saldırıyı yapan kişini akli dengesi yerinde değil. Ayrıca olayda kapıya vurup şoförün durak harici durmasını isteyen yolcu da bence yargılanmalıydı. Durak harici olayları çok yaşanıyor. Bir başka sorunumuzda özel araçların otobüsle aralarına takip mesafesi bırakmaması oluyor. Aracımız yağmurlu havalarda kayabiliyor. Ayrıca sokaklara park eden araçlar da bizim için zorluk çıkarıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hoşgeldiniz

31 kadın şoför daha geliyor

Gelen anketlerin, İzmir halkının kadın sürücülerden oldukça memnun olduğunu gösterdiğini belirten ESHOT Genel Müdürü Erhan Bey, “Güleryüzleri ve sabırlarıyla erkek sürücülerimize de örnek oluyorlar. Halkımız oldukça memnun. 31 kadın sürücü adayımız daha eğitim görüyor. Önümüzdeki dönemde kadın sürücü sayımız artacak” dedi. Kadın şoför B.A’ya yönelik darp olayına ilişkin de açıklama yapan Bey, “Kadın erkek farketmiyor bizim için bu olayların tümü çok üzücü. Hukuk süreci devam ediyor” dedi.